Utförsäkring från a-kassan är ingen nyhet


En Granskning visa att runt hälften av dem som utförsäkrades vid årsskiftet har återvänt, eller ansökt om att åter få sjuk- eller rehabiliteringspenning. Det visar en granskning som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gjort. Runt 1 800 personer av de 12 600 som utförsäkrats och flyttats över till Arbetsförmedlingen efter januari 2010 fått någon typ av arbete. De flesta har ett arbete med stöd, till exempel lönebidragsanställning. Endast 370 har fått ett ”riktigt” jobb, det vill säga en fast anställning, ett tillfälligt jobb, timanställning på hel- eller deltid. Undersökningen, som bygger på en kartläggning med hjälp av uppgifter från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, visar också att:

–         Av de 6 000 som ansökt om att åter få sjuk- eller rehabiliteringspeng har knappt 3 500 hittills fått sin ansökan beviljad.

–     Två tredjedelar av de utförsäkrade är kvinnor.

 – 43 procent av de utförsäkrade var tidigare sjukskrivna av psykiska orsaker, 31 procent för sjukdomar i rörelseorganen.

I dessa siffror finns det absolut inget att vara stolt över och här döljer sig mänskligt lidande och frustration.

 – Allt måste sättas i ett sammanhang och för att få perspektiv på dessa siffror väljer jag att citera valda stycken i riksdagsmotion; 1999/2000: A238 Utförsäkring från a-kassan och 50-plus författad av Feltzing, Barbro (mp)

Citat; Många människor känner stor oro för att bli utförsäkrade från a-kassan. Näringsdepartementet har också utgett ett löfte om att bevaka frågan.

Mellan 1996 och 1998 har antalet utförsäkrade ökat från 7.948 till 9.963. A-kassornas samorganisation varnar nu för att antalet utförsäkrade riskerar att fördubblas under 1999 till 20.000. Bakgrunden är att volymkraven i de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna har slopats. En bieffekt av satsning på högre kvalité på de s.k. åtgärderna medför att många istället riskerar att utförsäkras.

Utförsäkring slår hårt på individen. När a-kasseersättningen upphör måste den arbetslöse söka socialhjälp och därigenom, p.g.a. socialbestämmelserna, göra sig av med tillgångar som hus, bil, lägenhet m.m. som man tidigare i sitt arbetsliv sparat ihop till. Trots att arbetsmarknaden nu erbjuder flera nya jobb så stämmer inte jobbprofilen med sökandeprofilen hos många arbetssökande. Dessa arbets-sökande uppbär ofta sin sista ersättningsperiod vid arbetsförmedlingen. Får de inte en praktikplats, där arbetsgivaren garanterat någon form av anställning, återstår utförsäkring. Därefter hänvisas till socialbidrag, vilket drabbar redan hårt ansträngda kommuner.

Detta skedde under en socialdemokratisk regering i ett någorlunda normalt konjunkturläge. Här vägs inga ohälsotal in i bilden, då hade antagligen siffrorna sett betydligt sämre ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: