En gryende företagsamhet


Att vilja bli delaktig är något fint som väcker hopp.

53 svar

 1. Jag hoppas detta är ett dåligt skämt.
  Den enda vinnaren i det hela är företaget samt Alliansen. De riktiga förlorarna är praktikanterna och skattebetalarna som ofrivilligt får sponsra slaveriet.
  Inte ens Arbetsförmedlingen tycker detta är riktigt klokt, men de måste lyda direktiv.

  • Hej Helga
   – Du och dina tankar är det som skapar din tillvaro och dina förutsättningar – Om du skapar en situation där du blir vinnaren, har det ingen betydelse var du befinner dig. Du kanske till och med kan bli en vinnare via FAS 3.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Vad fan är det för jävla new age-bullshit? Eller är det kanske tanken med fas 3, att folk istället för att få jobb ska TÄNKA sig ur arbetslösheten, utanförskapet och fattigdomen. suck.

 2. Tycker NI M har lite annat ni borde se över… 😡

  http://katidis.wordpress.com/2010/02/03/status-med-forsakringskassan-3-feb-2010/

  Mvh

 3. […] är förbannat trött på alla som försvarar Försäkringskassan och FAS 3 efter hur vi ALLA VET (om man orkar läsa en dagstidning) hur de behandlar sjuka, hur de driver […]

  • Hej på dej!

   – En kort fråga – Är allt sant som står i tidningarna? –

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Tja!
    – En kort fråga – Har du mer rätt än det som står i tidningarna?

    Hälsningar
    Martin Spånberg

   • Hej Martin
    – Jag kan såklart ha fel, precis som tidningarna kan ha fel – Vad gäller saken?

    Hälsningar
    Roger Södervall

 4. Den metamorfos du talar om, kommer istället leda till Sveriges undergång !

  >>> Hur tror du att man får fler i ARBETE genom att utnyttja folk i Fas3 i 2 år och sen skicka ut dom i arbetslöshet igen ?

  Är du medveten om att dessa personer INTE får söka arbete eller utbildning under dessa två år ? Hur leder det till arbete ?

  Det leder inte någon annan vart än ännu djupare i avgrunden.

  >>> Hur blir utanförskapet MINDRE, bara för att en människa utnyttjas i Fas3 utan skälig lön?
  Tvärtom kan jag tala om för dej att en människa som arbetar gratis känner sej ännu mer utanför. Dom har inte råd att ex. låta sina barn gå klädda med senaste modet, senaste mobilen osv, dom har inte råd med bil, sommarstuga, utlandssemester, gå till läkaren,skaffa glasögon, tandläkaren,kläder till sej själva, umgås med vänner etc etc etc. Hur får du dom att känna att dom är mindre utanför ?

  >>>Fler som kan konsumera i samhället?

  Dom får ju inte betalt för det jobbet dom tvingas utföra, eller trodde du att dom hade full lön som du själv, med möjlighet att dra av för resekostnader osv ? Vet du att man i Fas3 har MAX 9 tusen i månaden? (Det finns dom som har ännu mindre) På det ska dom betala hyra, mat och uppehälle, sen ska dom ju också ha råd att ta sej till sitt ”jobb” Många har också barn.

  Hur ska konsumtionen ökas på det viset ?

  >>> Färre blir beroend av bidrag.?

  Dom flesta som är i Faserna får ju pengar nånstans ifrån, det förstår du väl va ? Om det sen är från försäkringskassan, arbetsförmedlingen eller sos är väl detsamma. Har det gjorts nån statistik på hur socialbidragen ökats sen den här sörjan startade, förstår du inte att den som tidigare fått bidrag från FK nu istället helt enkelt får det från sos istället, det ända som hänt är att man bytt utbetalare ! och att varje person kostar 5000 kr EXTRA i månaden, jämfört med vad den gjorde innan Fas3. Hur kan du påstå att färre blir beroende av bidrag, det blir ju tvärtom.

  >>> Mindre mänskligt lidande….

  Fy usch och tvi vilket tänkande, du har visst ingen aning om vad som händer med dessa människor som blir utan pengar helt, jag tror inte att deras lidande blir så mycket mindre när dom tvingas från hus och hem ut på gatan. När man som arbetslös inte ens har råd att gå till doktorn eller hämta ut sin medicin.

  Visste du att en del inte ens har råd att ta sej till sin fas3 plats ? Många tvingas till skilsmässa pga. av detta, har du man eller sambo är denna tvungen att försörja dej, om han inte klarar det så finns bara alternativet ”ut på gatan” kvar….Hur minskar de, det mänskliga lidandet

  Usch vilken hemsk syn du har 😦

  Slutligen……Om alla arbetsgivare har samma syn som dej så kan jag inte annat än beklaga, det är dom som sänker Sverige, för det dom säljer eller tillverkar kommer ingen att ha råd att köpa, sen när alla går på Fas3. För, vem tror du kommer att ha ett riktigt jobb, med riktig lön när ALLA företag utnyttjar sina arbetare gratis ?

  Nästa år kanske du själv är arbetslös pga. av att något företag med fler fasare lyckats konkurrera ut ditt företag från marknaden. Återkom gärna då och tala om hur du mår 😉 och vad du tycker om Fas3.

  /Utförsäkrad praktikant——Förmodligen på god väg in i fasorna 😦

  • Hej på dej! (Kan inte tyda något namn)

   – Jag tar dig på orden, om det nu föreligger risk att jorden går under får jag skynda mig att svara –

   – Som företagare blir man glad när man blir utnyttjad, då är man sas intressant. Sen är det upp till mig att föhandla, man skall inte sälja sig billigt. Själv har jag svårt för människor som hela tiden går runt och är rädda för att bli utnyttjade. För mig låter det som de saknar ryggrad. Mitt tips till dig är att du måste lära dig att förhandla. Men först måste man komma i en situation där man har något att förhandla om. Där har du hela FAS 3 i ett nötskal.
   – FAS 3 skänker sina deltagare möjligheten att skaffa en förhandlingsposition på arbetsmarknaden. Är man skicklig och skapar goda förutsättning, kan FAS 3 bli startskottet på en kometkarriär. Men går man omkring och är orolig att bli utnyttjad, får man nog förvänta sig att ansluta sig till både FAS 4 och FAS 5.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Det är människor som låter sig ytnyttjas i fas3 och andra praktikprojekt som saknar ryggrad och riserar att förvandla sverige till ett land där maoriteten av de som arbetar är bidragsjobbare= arbetare av lönade med bidrag och där företagen blir beroende av bidragen de får i form av gratis arbetskraft och bidrag från staten. Sverige kommer snart at tförvandlas till ett u land om denna nedåtgående spiral fortsätter. Det lär funka några år till sen kommer botten vara nått och så många riktiga jobb förvandlats till bidragsjobb att staten går i KK

 5. Svar: Tidningarna… Har VÄNNER som inte lever längre pga er politik, har själv råkat ut för ER politik om du läser den andra länken jag postade istället för min trackback 😉

 6. Herregud……vad lever du i för värld ?

  ”FAS 3 skänker sina deltagare möjligheten att skaffa en förhandlingsposition på arbetsmarknaden. Är man skicklig och skapar goda förutsättning, kan FAS 3 bli startskottet på en kometkarriär. ”

  Vilken fasare tror du kan gå in och förhandla om sin lön…? Ja, det skulle va den som gjorde upp ett svart kontrakt med företagaren då, men svartjobb vill vi väl inte ha….Eller ??

  • Hej!
   – Mycket intressant svar – Du avslöjar mycket om dig själv och hur du skapat din syn på dig själv, som medmänniska och arbetstagare.
   – För det för första – Det är du som betämmer över ditt liv – Det är du som styr, inte någon annan. Glöm sossarnas förmyndar mentalitet, nu är det du som styr skutan (Ditt liv) inte någan gammal grå byråkrat – Bara för att du är tilldelad ett FAS 3 projekt behöver det inte naturligt innebära att du är livegen. – Våga visa dig på styva linan och sas visa vart skåpet skall stå. Med färdighet och vilja kan man uträtta mycket. – Du kan, det vet jag..
   – Sen kommer vi till det där med skatter och svartjobb. Vi borgare jobbar stenhårt för att det skall löna sig att arbeta vitt, man framför allt skall det löna sig att jobba både ekonomiskt och humanitärt. – I det borgerliga Sverige behöver man inte jobba svart för att lönen skall räcka till vardagens nödtorft.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Sossarna har inte en bråkdel så mycket förmyndarmentalitet som alliansen har i sin syn på arbetslösa och sjuka

 7. Ha Ha !
  Nu var du nästan rolig, om det är så ni borgare styr det här landet så förstår jag att det förfaller, du vet ju inte ens reglerna för dom i Fas3 !

  Men jag ska hjälpa dej lite så du slipper googla på det 😉

  Fas 3 innebär att du får jobba full tid med aktivitetsersättning på högst 680 kr/dag före skatt, denna inkomst är ej pensionsgrundande och du har ej jobbskatteavdrag.
  (Hur många har den högsta ersättningen)

  I fas3 får du ingen semester MEN du kan få frigång i högst 20 dagar, under den tiden skall du finnas tillgänglig när arbetsförmedlingen kallar.

  I fas3 får du inte konkurrera med övrig arbetsmarknad utan skall sysselsättas med annat.

  Så tala gärna om för mej vart min egen handlingskraft kommer in i bilden ?

  • Hej igen!

   – Trevligt att du är så pass engagerad – Jag är så klart mycket tacksam för alla typer av kunskapsuppgraderingar, speciellt nu när de sas kommer, lite så här till skänks – Med risk för att upplevas otacksam, så inmundigade den skrivande personen kunskapen i samband med att reformen ”FAS 3 – jobb och utveckligsgaranti” offentliggjordes under hösten 2008.

   – Med risk för att låta tjatig, kanske med en lätt känsla av irritation, gör jag nu ytterligare en förtydling gällande reformanen FAS 3 och de möjligheter aktiva deltagare har att visa sin handlingskraft på arbetsmarknaden.

   Du frågar; Vart kommer min egen handlingskraft in i bilden? Min första tanke är kanske lite sas ”näsvis”, det skall du berätta för din arbetsgivare. Det finns i stort sett bara två personer här på jorden som är mycket intresserade av din handlingskraft. Den första är såklart du själv, den andre är din arbetsgivare (uppdragsgivare/kund om du är egenföretagare). Här finns en enorm potential för personer som inte tidigare fått en ärligt och rättvis möjlighet, att solidariskt visa sin förmåga, på en ganska hård och krass arbetsmarknad. Jag önskar dig med hela mitt hjärta all lycka i din kamp, att få upprättelse på den Svenska arbetsmaknaden, det är du värd..

   Hälsningar
   Roger Södervall

 8. Du beskriver fas3 som en enorm möjlighet för de fas3-anställda, men hur stämmer detta med verkligheten?
  Till fas3 kommer många människor från vitt skilda bakgrunder och åldrar, det enda som de tvunget har gemensamt är att de gått arbetslösa väldigt länge. Vad tror du lång arbetslöshet gör med människor, I detta fall minst 450 dagar? Somliga har jobbat under tiden, somliga är starka andra är svagare. Du talar om initiativkraft, ja den har säkert funnits, men hos många som sopats under mattan är det väldigt svårt att hitta någon drivkraft i denna fas3 som de hamnat i. Du har ett mänskligt scenario där en människa genom arbetslösheten hamnat i stora ekonomiska svårigheter och andra motgångar. Den ekonomiska situationen blir inte bättre i och med ingången till fas3, du har fortfarande högst 680 kr/dag brutto, du har fortfarande ingen riktig semester trots att du jobbar fulltid och du har absolut ingen garanti för att det skall bli bättre.

  Det är upp till den enskilde att göra något av sitt liv, kanske du säger, det är sant, men skall vi bara sitta och titta på när människor slår huvudet om och om igen mot stängda dörrar eller skall vi ge realistiska verktyg eller kanske rent av erbjuda en faktisk och fungerande lösning, ett hopp?

  Vad ger det dig att exempelvis klippa gräs i en förening, leder det till jobb för en 50-åring? Vad ger det dig att sortera begagnade varor i en second hand-butik? Är läget ljusare nu än tidigare? Det är där de flesta fas3 hamnar.

  En bra grund för framgång är att människor mår bra och för att må bra kanske man skall ha en skälig inkomst som man kan leva på även i fas3. Kanske man också skall ha en riktig semester mellan första och andra året, om man nu inte har hunnit skaffa sig ett arbete på öppna marknaden.

  Din avsikt är möjligen god Roger men jag ställer mig frågande inför den faktiska verklighet som den måste konfronteras med.

 9. Kan inte låta bli att återkomma till din egen text !

  >> Vi borgare jobbar stenhårt för att det skall löna sig att arbeta vitt, man framför allt skall det löna sig att jobba både ekonomiskt och humanitärt.

  —-Ekonomikst ?
  Med ett maxbelopp på 680 kr ped dag vill jag inte kalla det ekonomiskt att vara fast inom Fas3. (Observera gärna att 680 kr är maxbeloppet.) Hur många tror du helt ärligt uppbär maxbeloppet efter 450 arbetslöshetsdagar ?

  —-Humanitärt ?
  Vad är det som är humanitärt med slavarbete, kan du utveckla det är du snäll.

  Sen skriver du att ni företagare får sparka er på smalbenen om ni fuskar, jo det skulle ju vara för att ni eller dom som fuskar är så klantiga och giriga så dom gör att resten dvs, dom som sparkar sej själva på smalbenen förlorar sin gratis arbteskraft !

  Det här är knappast mänskliga rättigheter enligt FN….

  • Hej (Är det så att du heter Susanne?)

   – Tja, läs gärna en gång till – Jag skiver, citat; ”Om det nu är sant att det finns företag som utnyttjar systemet, känns det som om vi företagare sparkar oss själva på smalbenen.”

   – Med det menar jag att vi företagare måste skärpa till oss, vi får inte under några omständigheter fuska eller utnyttja situationen. Det är viktigt för både arbetstagare och arbetsgivare att FAS 3 fortsätter att vara den succe som inledningen antyder.

   Om vi ska vara helt realistiska känns nog din syn på ersättning och humanitärt ganska haltande. Vad jag vet har det inte funnits någon arbetsmarknadsåtgärd som utformats så att det varit några skyhöga ersättningsnivåer. Vare sig om det gäller höger eller vänster regeringar som står för reformerna. Personligen vill jag minnas att omräknat i penningvärde, var ersättningarna ännu lägre i Socialdemokraternas beredskapsjobb. Utveckla gärna din syn på, och om vad du menar med slavarbete.

   – Tillskillnad från tidigare regeringar vill vi inte sopa problemen under mattan och passivisera människor med förtidspension för att behålla makten. Vi vill att alla solidariskt skall delta efter sin förmåga, i det fortsatta samhällsbygget med Sverige.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 10. För en som befinner sig i Fas3 framstår ditt skitsnack som rena hånet! Är det nån sjukdom moderater har att man alltid ska skönmåla egenhändigt skapade katastrofer?

 11. Fas 3 är ju det bästa som hänt. Fas3an får 178kr/timmen medan arbetsgivaren får 248kr/timmen för att ha denne där. Så de dyra skatterna går till baka till de som behöver det mest, de hårt arbetande företagarna. Sedan är det ju bra att Fas3 planeringen inte är pensionsbelastande, fas3or dör nog i förtid ändå. Men det bästa är att de inte får starta eget hjälp eller har rätt att gå andra utbildningar som arbetsförmedlingen hyser, det är ju bättre att hjälpa de företag och anställda som finns. Det ger ju även en chans för företagarna att minska den ekonomiskt belastande arbetsstyrkan. Ein Reich ein Reinfelth!

  • Hej Fredrik
   – Med ett positivt sinnelag kan man komma långt – Du verkar vara en kille med go – Mitt tips till dig är att du skall starta ett företag, då ökar du din inkomst från 178kr/timma till 248kr/timma, en löneökning med i runda tal 40%. Det är vad jag kallar kreativ planering. Lycka till, inte behöver en så smart person som du FAS 3..

   Hälsningar
   Roger Södervall

 12. Hej Roger
  I blogginlägget ”Noll kronor i ersättning i Fas 3” på http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=48106 kan du läsa om ersättningarna i Fas 3.

  Vänliga hälsningar
  Eva

  • Hej Eva
   – Jag kan ersättningsnivåerna och hela FAS 3 – Omräknat i kronar och ören i dagens valutar ligger nivåren ca 8 % högre än berdskapsjobbens ersättningsnivåer gjorde. På det hela taget är det inga enorma stora skillnader i förhållande till beredskapsjobben från 1990 talet.
   – Bara konstaterar fakta – Skillnaden är möjligvis att vi idag inte har 1 500 000 människor i utanförskap. Vi har idag en politik som hela tiden leder till konstant lägre arbetslöshet och en statskassa med många sköna miljarder att fortsättningsvis solidariskt satsa på en arbetsmarknad helt befirad från orättvist utanförskap. En politk som solidarisk tar ansvar för att alla ska kunna delta i samhällsbygget efter sin egen förmåga och ingen skall lämnas utanför.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 13. Du tipsar Fredrik Ljung i ett inlägg här ovan att han skall starta eget…..men tänk dej….han kanske är inne i Fas3 !

  Då får man som bekant inte söka arbete, man har liksom skrivit på ett kontrakt att vara fastlåst i 2 år, hur hade du som är så smart tänkt dej att han skulle kunna starta ett eget företag ?

  Sen tycker jag att jag saknar ett inlägg ifrån mej, har det halkat förbi dej i all granskning eller har du valt att inte lägga upp det ?

  Hälsningar
  Susanne Raggartufsen Ericsson

 14. Du är ju dum på riktigt!
  Enda bra ”åtgärden” som funnits i mitt vuxna liv var kunskapslyftet. Utbildning är ALLTID bra. Dessutom kunde folk välja bland många olika utbildningar.

  Centern ondgjorde sig före valet om plusjobben, för att de var otrygga osv, men de var iallafall ANSTÄLLNINGAR med AVTALSENLIG LÖN!

  Det du sysslar med här är som kejsarens nya kläder. Alla ser att kejsaren är naken, utom han själv som tror på det fina exklusiva tyget.
  Vem har lurat i dig att JUG, och i synnerhet Fas 3 är något bra, ja t o m bättre än de åtgärder som funnits förr?
  Om du kunde TÄNKA SJÄLV, så skulle du se och förstå… men det är väl överkurs, du är ju moderat…

 15. Hej Roger
  Jag tror inte att du kan allt om ersättningsnivåerna i Fas 3, inte heller att du har läst mitt inlägg ordentligt. Då skulle du se att ersättningen kan vara noll kr. Dessutom att en stor grupp i åtgärden har en ersättning netto på ca 175 kr/dag x 22 dagar/mån = 3 850 kr/mån.

  Nu kan jag inte på rak arm säga vad beredsapsavtalet gav på 90-talet men att det omräknat i dagens pennigvärde var långt, långt över detta. Den lönen var inte hög men klarade den egna försörjningen. Jag vill minnas att den var kollektivavtalsförhandlad med Kommunal.

  Mvh/Eva

 16. Jag hade beredskapsjobb i början på 80 talet. Innan detta beredskapsjobb hade jag jobbat på restaurang som verkligen var ett låglönejobb på den tiden. Beredskapsjobbet innebar att min bruttolön låg ca1500 över den lön jag hade på jobbet jag hade innan jag blev arbetslös. Detta för att man som beredskapsjobbare hade avtalsenlig lön på den arbetsplats man blev placerad och jag hade ‘beredskapsjobb inom försvaret och deras avtal låg över restaurnang.

 17. En kommentar för att förtydliga min avtalsenliga lön inom restaurang på den tiden låg på ca 2000 kr i månaden så en lönehöjning med 1500 var enormt mycket.

 18. Vilka kriterier utgår du ifrån då du säger att vi hade 1500 000 människor i utanförskap?
  Idag har vi antagligen ett större antal människor i ett utanförskap än vad vi någonsin har haft i modern tid men som sagt redogör för när vi har haft 1,5 miljoner i utanförskap och vilka kriterier du utgått från.

  • Hej Gydvan
   – I grova drag fanns det 2005, 1 000 000 personer i förtidspenision, arbetsmarknadsåtgärder etc.

   – Ca 300 000 hade A-kassa.

   – Ca 200 000 hade sjukpenning.

   Mycket grova drag, men ungefär så har såg det ut. Konjunkturläget 2005 var normalt. Dvs det hade inte varit någon kris eller dyligt.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Tja, det var verkligen så grova drag så att det blev ett ickesvar. men vad jag vet så har de siffrorna analyserats och visat sig totalt felaktiga. Googla det så får du se.
    I dessa siffror ingick även studerande, föräldralediga, deltidspensionärer. frånvarodagar på normala arbetsmarknaden (dvs en vanlig vinterkräksjuka räknades in) de som valt att gå i pension innan 65 årsålder (ej förtidspension), strukturell arbetslöshet (tex arbetslös en kort tid mellan 2 jobb).
    Ska man göra en jämförelse som är seriös så ska man använda samma kriterier och gör man det så visar det att utanförskapet har ökat.
    De flesta som har insyn i FAS är rörande överens om att det är en minst sagt föraktfull åtgärd.
    Tex vad gäller försäkringsmässigt? Gäller avtalsförsäkringar? Eller är det andra försäkringar? Eller inga försäkringar?

   • Hej Gydvan
    – Jag går inte in i polymik med dig om exakta siffror – Jag har heller inte själv gjort några grundligare analyser. Det jag däremot har gjort är att jag tagit del av SCB,s siffror rörande utanförskap. Vill du fördjupa dig i exakta siffror finns allt material tillgängligt via deras hemsida.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 19. Moderaterna sparar pengar. Det är därför man satsar på att ta bort alla arbetsmarknadsutbildningar, arbetsträningar, plusjobb mm.

  De ska ha sin högt prisade SKATTESÄNKNING istället för det bespottade och misshandlade bidraget. Likt drönare verkar de vara förhäxade av Milton Friedman och hans hökar i usa.

  Moderaterna skyller mycket på andra, nu senast den EKONOMISKA KRISEN, som skapades av att deras systerparti republikanerna lät den råaste av råaste kapitalism verka i USA. Nu fixar moderaterna och deras lydpartier en ny, värre kris i Sverige, med även slavarbete..

  Hjälp folk med riktiga åtgärder istället för att tillbe Skattesänkningar som någon Gud. Fast det är ju klart. Kan moderater ens tänka utanför sin nyliberala låda?

  Wikileaks har ju bevisat att moderata samlingspartiet fjärrstyrs från USA. Skäms för det partiet i sverige, låt c, fp och kd gå fria och sluta korrumpera dem!

  • Hej Patrik
   – Äntligen en person som det går att prata ideologi med – Mitt engagemang i politik började en gång med att jag på 1970 talet besökte Moskva med mina föräldrar. Jag vill minnas att det var 1977 jag var alltså då 12 år gammal.

   Jag tar mig friheten att gissa din ålder (Med risk för att hamna fullständigt fel) utifrån textsammasättningen och att du känner till att det finns en företeelse vid namn Wikileaks, så bör du vara mellan 20-25 si så där någonting, ge och ta några år. Orsaken till att jag lägger så pass mycket kraft på din ålder, är att du antagligen har inte upplevt Marxismens skadeverkningar på ett lands befolkning och dess maktstruktur.

   Åter till min vistelse i Moskva. För att överhuvudtaget kunna åka Ryssland på 1970 talet behöver man såklart en biljett och visum. På den tiden fanns det bara en resebyrå i Sverige som hade tillåtelse av den statliga Ryska resebyrån Intourist, att sälja resor till det som då kallades Sovjetunionen och det var Nyman & Schultz. Jag är alltså 12 år gammal. Jag har hunnit med att gå några år i den Svenska grundskolan. Utan att jag på något sätt har föräldrar som påverkat mig, har vänsterpropagandan påverkat min livssyn. Jag tror att ett land där vars ledare som propagerar Solidaritet, Broderskap och Rättvisa är ett land där alla verkligen mår bra och lever gott. Men mina intryck var precis det motsatta.

   Det började väldigt bra, jag kommer ihåg att mina reaktioner i början. Jag hade aldrig sett en renare tunnelbana i hela mitt då korta liv. Det fanns tex inte ett enda nertrampat tuggummi, inte en enda fimp fanns utanför papparskorgarna (Det jag då inte visste, var att det berodde på att tuggummi faktiskt var förbjudet) vare sig på gator, torg eller trottoarer.

   Sen börjar konstigheterna, vi hade ett inresevisum som vi hela tiden fick visa när vi skulle resa runt i Moskva. Jag kommer väldigt tydligt ihåg när vi var på en guidad tur med huvudmål att se Volga. Bussen stannar på vägen, vi är antagligen vid någon av Moskvas många förorter. Vid ett obevaket ögonblick rymmer jag ifrån mina föräldrar. Jag kan inte minnas varför, antagligen för att liva upp stämningen ytterligare, eller något. Jag springer emot något som ser ut som ett hyreshus med flera butiker i bottenvåningen. Då ser jag till min förskräckelse, är att det är helt tomt i butikerna och i själva verket står inte människor och socialiserar, utan de köar framför stängda tomma butiker. Jag kan speciellt minnas ett ögonblick som jag aldrig någonsin kommer att glömma, det har påverkat mig enormt. Jag börjar sakta men säkert inse att jag har lyckats tappa bort mina föräldrar och börjar storgråta. Då får jag se två personer komma springade emot mig, jag har senare förstått att det var säkerhetsmän (Politruker eller vackert omskrivet politiska vägledare) som mycket handgripligen tar tag i mig, och chockad återför de mig till mina föräldrar och resesällskapet.

   Denna händels har drivit mig att ägna mitt liv till att i första hand förstå mig på vad politisk ideologi faktisk är för något. Sen även försökt lära mig vad politisk ideologi gör med oss människor.

   Jag vill påstå att idag när vi har facit i hand, är det kanske inte svårt att förstå avigsidorna med Marxism och Kommunism. Men du ska verkligen veta hur svårt det var på 1970-80 att övertyga människor att Marxism och Kommunsim leder till orättvisor och ett inhumant samhälle. Alla delade då tyvärr inte mina erfarenheter. Min kamp för liberalism och humanism har varit en kamp i motvind, minst sagt.

   Kommunismen hade stulit alla mina slagord. Den ideologin som kanske torterat och dödat 100 gånger fler människor än självaste Adolf Hitler pratar om soldaritet och rättvisa, för mig var det ett skämt. Men 1970-80 talet i Sverige för en bredare allmänhet var Rättvisa, Broderskap och Solidariet ett vänsterpolitiskt budskap. Där ser man vad en mur kan göra, där ser man verkligen faran med att tillåta ett samhälle att sluta sig. Då konfimerar man galenskap och idioti, på bekostnad av en lidande befolkning. Vi har idag tyvärr flera exempel på detta som tex Nordkorea.

   Sammanfattningsvis. Jag vet mycket väl att det finns brister i liberalismen, kapitalismen även den gode Milton Friedman har sina avigsidor. Den stora skillnaden ligger på ett helt annat plan och det är öppenhet, transparens och demokrati. Skillnaden mellen det öppna och det slutna samhället, är att man bereds möjlighet att gemensamt solidariskt lösa problemen i det öppna samhället. Då behövs inte politrucker och statlig överhet. Att man via öppna val väljer det alternativ man tycker är bäst. För mig är humansim, demokrati, solidaritet, rättvisa i direkt förhållande till graden av frihet en människa upplever i ett öppet samhälle. Där man gemensamt anstränger sig för samhällets överlevnad, ingen skall lämnas utanför, ingen skall lämnas utan att beredas delaktighet, det är vad jag menar med äkta solidaritet.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 20. Det må vara hur det vill med olika ideologier hit eller dit, men de faktiska siffrorna kan ingen motsäga. Dagens arbetslöshets noteringar är som följer.
  Antalet sökande totalt är 708.908 personer. Antalet som helt saknar sysselsättning är 223.821 personer varav 61.728 är långtidsarbetslösa. Dessutom är 188.004 personer sysselsatta i program med aktivitetsstöd. Av dessa har 12.887 praktikplats, 46.866 ingår i ungdomsinsatser och i Jobb och utvecklingsgarantin ingår för dagen 89.220 personer och av dessa är 25.205 i fas 3. Det är alltså 411.825 människor som samtliga ingenting hellre vill än att få ett arbete så att de kan försörja sig och de sina. Detta hade kanske varit helt ok om det hade funnits lediga arbeten att söka, men samtidigt finns det endast 50.045 lediga arbeten anmälda till Af och detta är inklusive ferieplatser.
  Det finns ett problem till och det är att av de 411 tusen arbetslösa så saknar de flesta rätt utbildning och rätt yrkesbakgrund för att överhuvudtaget kunna söka dessa lediga arbeten. Min fråga till Roger Södervall är hur hans ideologi skall kunna lösa denna minst sagt krångliga ekvation utan att sätta människor i utbildning?
  Satsa alltså på utbildning åt de arbetslösa som vill omskola sig och ge dessa samtidigt en chans att ta sig ut ur en situation som de inte själva har försatt sig i.

  • Hej Krister
   – Det heter ju att man skall akta sig för vad man önskar. Alliansen har laddat i ladorna, snart sjösätts ytterligare 15 helt finansierade miljarder inom arbetsmarknadspolitiken. Vi inte i närheten av sluten, inte ens i början på slutet. Tack för dina prydligt presenterade siffror. Jag är inte på något sätt i världen stolt över en arbetslöshet på 7,9%. Jag är inte på något sätt i världen stolt över det nuvarande resultatet av alliansens arbetsmarknadspolitik. Mättnad är framgångens största fiende nummer 1. Fråga Göran Persson, skämt och sidor.
   – För att debatten skall få perspektiv måste vi även använda backspeglen. Det vi nu upplever är historiskt. För första gången på årtionden görs det något kreativt på arbetsmarkanden. Inte bara trevliga ofinansierade ambitioner, utan realpolitik.

   Så till din fråga: Vad skall min ideologi göra åt denna krångliga ekvation. Först en liten notering. Jag vet av erfarenhets mässiga orsaker, att socialdemokrater tycker att arbetsmarknadspolitk är en krånglig ekvation. Historien tala sitt tydliga språk, i den frågan.
   Det har alltid varit så, det beroende på bristande medmänsklighet och humanism. Vänsterideologi är inte kompertibel med mänskliga strävande och humanism. Man förvandlar i fantasin människan till en grå median och bygger ett samhällerligt riktmärke däromkring, medans vi liberaler och humanister sätter indivden som riktmärke. Det är individens behov som alltid måste vara i focus. Det är fria individer som solidariskt bygger Sverige efter sin individuella förmåga, inte den gråa kuvade massan.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 21. Roger, innan du överhuvudtaget ger dig in i några debatter: 1. Lär dig svenska. 2. Om du bemödar dig och faktiskt skulle läsa några socialistiska idéskrifter, skulle du kanske upptäcka att det handlar om både humanism och individuell frihet.

  • Hej Mårten
   – Jag tar dig om min dåliga Svenska på orden, jag är bara en liten man på jorden, därför klarar jag inte av alla borden.

   – Jag har gjort ett ganska omfattande arbete med att kartlägga Marxismen. Du har helt rätt även att även i denna något osympatiska ideologi nämns humanism, individens frihet, solidariet, broderskap till och med nationell och global solidaritet.
   – I teorin är detta antagligen det ultimata samhället. – Behöver jag nämna något om vad som händer i praktiken? –

   – Sammanfattningsvis, Man kan inte (Och det vill jag påstå att det är på goda grunder) bygga ett samhälle på en utopi eller dröm. Man måste vara i verkligheten, man måste ta in verklighetens problem och möjligeter. Man måste vara ödmjuk, solidarisk och human. På dessa punkter misslyckas konstant vänsterpolitik. Exemplen är många och Sverige är inget undantag. Politiken vi drivit här i landet de senaste 50 åren har visserligen inneburit mycket gott. Men också mycket övrigt att önska. Sveriges stora problem, är att arbetsmarknadspolitiken inte är solidariskt uppbyggd. Vi har fått ett A och B lag på arbetsmarknaden. Uppdelat enligt följande ekvation; A-laget har försörjt B-laget tillföljd att B-laget puttats ut och därför inte känt delaktighet i samhällsbygget. Ekvationen har också inneburit stora ekonimska och mänskliga lidanden. Senaste gången vi stötte på den sas haltande ekvationen, då vi båda humanitärt och ekonomisk fick uppleva stora förluster, var när vi under stora delar av 1990 talet fick enorma mängder människor sjukskrivna på grund av utbrändhet.
   En direkt följd av ihumana grundvärderingar, där man bara ser till det kortsiktiga, där man i maktfullkolighet vägrar att lyssna på den lilla människans behov. Det uppstår när man inte har alla lösningar beronde på att man följer en missvisande ideologi. Man tvingas därför ta till förtidspension, man tvingas ta till obetänksamma ofinansierade arbetsmarknadsåtgärder. Sen helt plötsligt är pengarna slut, då måste man panikspara, tillföljd att man måsta skära ner på offentligverksamhet, fler blir uppsagda, tillföljd att ännu färre måste försörja ännu fler. Så rullar det Marxistiska hjulet.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 22. Suck! Många värdeladdade uttryck, men igen analys. Som att diskutera med en fanatiskt religiös människa. Man kan alltså vara fanatiskt ( trots ordets egentliga betydelse ) moderat.
  Marxism är ett uttryck du själv använder. Inte jag. Jag har överhuvudtaget inte uttryckt någon som helst beundran för vare sig marxism, eller leninism.
  Till sist: Marknadsliberalism är också en utopi.

  • Hej Mårten
   – I stort sett hela den utveklade världen har kapitalismen och marknadsliberalisman som övergipande ledstjärna. Kinas explotionsartade utveckling började med en föreläsningsturné av Milton Friedman.

   – Läste du inte min analys gällade ”Den haltande ekvationen” och ”Arbetsmarknadens A- och B-lag”´, för mig är det en analys.

   – För övrigt har du stavat helt korrekt, analys stavas endast med ett ”n”.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 23. ”n”et missade jag i ingen som alltså blev igen. Vem tusan tror att analys stavas med 2 n? Vad du än tror själv, marknadsliberalismen är en utopi. Att du envisas med att använda kommunism, marxism och socialism på samma sätt, som om det handlade om samma sak, avslöjar din okunnighet. Jag respekterar dina åsikter, men inte din argumentation. Du verkar varken vilja, eller kunna lägga fram annat än påståenden utan någon som helst saklig grund. Att diskutera med dig är som att diskutera gud med en religiös fanatiker. I ditt fall är alltså marknadsliberalismen gud. Och Kina är fortfarande en kommunistisk diktatur.

  • Hej Mårten
   – Det verkar som du och jag har olika syn på vad som är sakligt.
   – Jag lovar att leverera saklighet bara du ger mig ett ämne – Bevisligen är du inte nöjd med mina val. Jag är med på allt. – Bara kör så det ryker.
   – Kan tyckas att jag kör lite sas generellt och hoppar mellen olika grundläggande begrepp. – En huvudorsak till det är att du inte ger mig något konkret motstånd. – Du ger mig råsop på råsop, utan att komma med något jag kan gå vidare med. – Visa nu vad du går för, släng in ett köttben som jag kan gnaga på…

   Hälsningar
   Roger Södervall

 24. Du kan ju börja med att förklara varför vänsterpolitik alltid har misslyckats i ”verkligheten” och hur det kommer sig att vänsterpolitiken inte heller är ”ödmjuk”, ”solidarisk” eller ”human”? Jag förväntar mig då också att du inte kommer att föra en argumentation där socialdemokrati, marxism, kommunism, leninism, maoism och stalinism klumpas ihop till ett och samma. Gör man det kan man också säga att moderat ideologi är detsamma som Francos och Pinochets högerdiktaturer och därför per definition är ett misslyckande.

  Hälsningar Mårten Karlsson

  • Hej Mårten
   – Fattar vinken, tydligen har jag missat att svara din kommentar. Jag är kanske ibland lite väl okategorisk, jag tar på mig det ansvaret.
   – Ja, jag står fast vid min analys att vänsterpolitik, socialism, kommunism är en teoretisk konstruktion utan humanism och verklighetsförankring. Jag har argumenterat för min syn i snart 40 år och jag kommer så att gör till min gravsten sätts på plats.
   – Ge mig gärna ett verklighetsförankrat nyktert argument som visar på motsatsen.

   – Läs gärna mina argument som förtydligar min hållning, i tidigare kommentarer och inlägg.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 25. …tänkte väl det.

 26. Du har ingen aning om vad ett argument är. Du har åsikter, ja, argument, icke. Analys ska du överhuvudtaget inte använda, för det har du definitivt slagit fast att du inte har förstått vad det egentligen betyder. Fast där är du ganska representativ för de s.k. nya moderaterna. Några av de gamla dito, visste trots allt vad en analys var.

  • Hej Mårten
   – Jag skall omedelbart plocka bort ordet analys från mina inlägg – Tack för lektionen – Kan du ge mig en korrekt aktuell analys gällande arbetsmarknaden i Sverige anno februari 2011 – Jag är redo för att Mårtens kunskaper upplyfter mitt medvetande till för mig tidigare oanade höjder –

   Hälsningar
   Roger Södervall

 27. jag kan inte förstp hur du kan tycka att slöseri med skattepengar år okej, men du kanske är en sådan dör socialmoderat som gillar att strö skattepengar omkring dig, likt sossar och göra företag bidragsberoende.

  • Hej Micke
   – Förståelse är en dygd som få har att uppbära. Det som för vissa kan tyckas svårbegripligt, förefaller självklart för vissa andra. Tydligen tillhör du den första typen som väljer en grundare förståelse av tillvaron. Så du får nog fortsatta ditt sökande efter visdom. För här säger du dig själv inte kunna hitta det du söker..

   Hälsningar
   Roger Södervall

 28. […] inlägg på denna blogg som gjordes för ett antal år sedan gällande jobb och utvecklingsgarantins fas 3 […]

 29. […] som Moderaterna nyss hade. Vad denna Roger Södervall skrivit är att han vill att företagare skall ställa upp på Fas […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: