Delaktighetens solidariska politik


Jobb till alla har varit en vänsterslogan sedan 1900 talets början. Varför vänstepolitiken tog denna slogan och ostört fick behålla den i nästan 100 år är för mig en gåta.

Hela vänsterpolitkens grundtanke bygger på den direkta motsatsen. Man driver en vänsterpolitik som skapar arbetslöshet, barnfattigdom, samhällsklyftor och orättvisor, sen tar man en slogan och påstår motsatsen. Det är för mig, i och för sig inte så konstigt. Det som däremot känns konstigt är att ingen under nästan 100 år kom på ideén att ifrågasätta ett sådant horribelt påstående.

Vänstepolitikens grundbult bygger på en vilfarelse, om att det går att skapa en rättvis välfärd för alla utan ansträngning och umbäranden för den enskilde.

Visserligen går det faktiskt att bygga välfärd under kortare perioder med lånade pengar. Vi har sett ett antal socialdemokratiska partiledare göra tappra försök utan någon framgång. Senast i raden har vi Göran Persson när han med mössan i handen fick krypa för storkapitalismen i New York för att kunna betala Sveriges löpande utgifter, för den torftiga nerskärningsvälfärd denna tid bar med sig. Vi hade då en ekonomi körd i botten och 25% av befolkningen i utanförskap.

Hade det blivit ett fortsatt vänsterstyre i Sverige efter valet 2006 kunde vi mycket väl sett ett Sverige följa Grekland mot ruinens brant.

Idag har vi ett helt annat läge. Vi har en solidarisk arbetsmarknads politik som bjuder in fler och fler som aktiva samhällsbyggare. Som samhällsbyggare blir man inte bara inbjuden i det solidariska samhällsbygget, man blir också välkomnad med en mjukstart via jobb- och utvecklingsgarantins Fas 1-3.

Alla som vill och kan bjuds och stimmuleras in i samhällsbygget. Tidigare passivitet och utanförskap förbyts emot aktivitet och soldaritet människor emellan. Samhällsklyftor minskar och gemenskapen ökar.

2 svar

  1. Reblogged this on Människovärlden.

  2. Och nu har Reinfeldts nya ”arbetarregering” tagit över stafettpinnen från sossar med sina slogans om arbete till alla. Vad de gör är samma socialistiska politik som sossar för. Bidragen flödar som aldrig förr men istället för att gå till de som behöver tilldelas de rika och välbeställda bidragen.

    Det meningslösa och fasansfulla FAS 3 är Sveriges största ”arbetsgivare”, större än Volvo. Och arbetslösheten är högre än någonsin.

    Kan inte riktigt begripa hur du in i absurdum kan försvara denna politik som inte leder någonvart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: