Berlinmuren


Den 13 augusti 1961 (Alltså på pricken 50 år sedan) var datumet då den sk Berlinmuren började byggas. Det var och är en symbol för det mänskliga förtrycket när det visar sig från sin smutsigaste sida.

I retoriken pratade man om broderskap, rättvisa och soldaritet. Men i verkligheten bedrevs ett skräckvälde där människor berövades allt som kan liknas vid mänskliga rättigheter. Man fick inte prata, tänka eller vara som man ville. Man skulle fostras att bli en mönsterkommunist. Passade man inte in i den mallen skulle man pryglas tills dess att man var rättrogen. Man till och med gick så långt att man lät människor ligga och svälta på gatorna mitt inne i både Berlin och Moskva. Det har jag med egna ögon varit med och bevittnat under en resa i mitten av 1970 talet till Moskva.

Jag har i kommentarer till mina inlägg, fått frågan varför jag så hårdfört vänder mig emot socialism och kommunism. Det kan för en yngre publik och de som bara upplevt Sveriges socialdemokrater tyckas att jag överreagerar i mina inlägg.

Visserligen har vi aldrig i detta land fullt ut fått känna på Stalinismens hemskheter. Men här har det inte varit ett fullvärdigt kommunistiskt övertagande med proletariatets diktatur. Förnuftet och högerkrafterna med Kungen i spetsen lyckades stå emot när prövningarna var som störst under 1950 och 1960 talen.

Vi kan idag vara mycket tacksamma och ödmjukt skänka dessa kämpar för det fria demokratiska samhället en omsorgens tanke. Alla som idag ivrar för ett återinförande av röda faran, bör betänka alla de som torterades och tvingades fly från hemskheterna som utspelade sig bakom Järnridån.

Nu får jag väl ändå kanske sansa mig i mina uttryck. Idag är risken för att kommunismen vaknar minimal. Det är till och med så att de 4-5 % i Sverige som idag anser att kommunismen är något att ha, själva är tvivlande. Man är så pass tvivlande att man inte ens vågar kallas sig så som de rättmätligen borde kallas, nämligen inget annat än tvättäkta kommunister. Idag är kommunism ett skällsord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: