Svenskt griskött


Till proffessionen är jag livsmedelskonsult. Dagligen stöter jag på frågor som berör olika livsmedels ursprung. Att Sverige nu är delaktig i den Europeiska gemenskapen är i huvudsak något bra.

Där finns såklart avigsidor. Som jag ser det är speciellt en stor avigsida som ofta drabbar framför allt Svenska djuruppfödare. Det är pris konkurensen från länder som inte har Sveriges hårda krav på djurhållning.

Normalt kan en Portugisisk bonde föda upp en gris billigare än en Svensk grisuppfödare. Men när köttet kommer ut på marknaden behöver inte fläsket från den Portugisiska grisbonden ursprungsmärkas. Allt enligt Europa förordning 853. Här har vi ett stort problem. Svenska konsumenter som normalt är mycket kvalitetsmedvetna kan idag inte skilja på fläsk som kommer ifrån en Portugisisk gris och en Svenska gris.

Det står visserligen i EU förordning 853 att man inte behöver urspungsmärka kött från djurslaget svin/gris. En lösning på problemet är att urspungsmärka allt fläsk som har ursprunget Sverige. Det står inget i EU 853 att man inte får urspungsmärka.

Personligen tror jag att det ganska fort skulle lösa problemet med det i Sverige dumpade Tyska dioxin fläsket. Samtidigt skulle det antagligen öka möjligheterna för genomslag på den Tyska marknaden för det Svenska fläsket. Där skriker man idag efter giftfritt fläsk. Priset är enligt mig underordnat med tanke på läge och utgångspunkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: