Lundsbergsk pennalism


Med tradition och via allsköns tillvänjan är det som vi alla på något sätt bygger våra liv. Alla väljer vi våra liv. Alla väljer vi den livsväg som vi anser vara vår egen. Den senaste tidens avslöjanden om systematisk pennalism vid våra anrika lärosäten, borde absolut inte vara en överraskning för någon.

Det framkommer i debatten att lärare och rektorer blundar inför faktumet, att det råder systematisk sk kamratfostran vid de lärosäten de är satta att verka vid. Jag nöjer mig inte med detta faktum. Jag anser att hela det Svenska samhället på något sätt bludar inför detta faktum. Då menar jag ur två perspektiv. Den ena delen består av att det faktiskt förekommer pennalism, den andra delen består av den underförstådda samhällsnyttan av pennalism.

Jag väljer att helt undvika den delen som behandlar förekomsten av pennalism. Jag tror nog att alla mer eller mindre idag förstår att det förekommer pennalism vid våra lärosäten. Frågan som borde vara mera intressant är varför det förekommer pennalism vid våra lärosäten, i denna så moderna och upplysta tid.

För att hitta gåtans svar bör man nog först titta på de människor som väljer att förlägga sin utbildning vid dessa så anrika lärosäten, som faktiskt Lundsberg företräder.  Att vända sig till det lärosäte som en gång i tiden hade Nobellpristagaren Tranströmmer på sin lönelista, förpliktigar. Att vända sig till Lundsberg gör man bara med de högsta av ambitioner. Man vill ha svar på frågan om man har vad som krävs för att nå toppen.

Med det rätta huvudet för kunskap kan många klättra på karriärsstegen. Men det behövs så fantastiskt mycket mera för att inte bara nå toppen, utan även förbli på toppen. 10 000 tals människor blir beroende av en människas agerande på toppen av en heraki. En människa som är oprövad och hamnar på toppen är ett vågspel som kan vara förödande för alla som där inunder befinner sig.

Jag vill med bestämdhet säga att ingen emot sin vilja, gjort försök att nå toppen oavsett vilken bransch människan gett sig i kast med. Däremot har förfärligt många gjort försök att nå toppen, oförbredda på vad det innebär. Listan kan göras lång. Ta alla som över en natt blir kändis i någon dokusåpa eller realityserie. Hur många är det inte som får men för livet då de blir utsatta för stormar i samhällets övre delar? Nyrika som tappar fotfästet när första miljonen kommer in på kontot. Unga söner till miljardärer som ärver faderns imperium och på några år så är hela förmögenheten bortblåst. Kanska hade det varit bra om den unge sonen/dottern till miljardären fått bli prövad på Lundsberg, först innan han belastades med det enorma ansvar han sedan skulle bära. Visade det sig att han/hon inte var beredd att axla mateln, så är det bra för alla anställda på detta företag/verksamhet och inte minst för personen i fråga.

Jag vill påstå att pennalism är ett aktivt verktyg i samhällsbygget, som vi alla skamset döljer bakom våra ryggar. Vi tycker det är helt ok att dra nytta av de positiva effekterna, men vi är inte beradda att ta konsekvenserna för avigsidorna. Att stå upp och ärligt debattera varför vi idag fortfarande skäms över den pennalism, som faktiskt fortfarande idag är i full gång med att fostra framtidens toppskikt i det Svenska samhället. Här behövs en genomlysande debatt, som sätter hela sannigen om lärosätens behov av pennalism i focus. Frågan som borde vara på sin plats, är hur man bäst ersätter dagens pennalism med mera moderna metoder som ger motsvarande resultat.

Kanske är det så att det skall förtydligas att utbildningen är mycket tuff, och att man skriver på ett kontrakt där man medvetet och planerat väljer att gå en utbildning som kan innebära inslag av pennalism?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: