Arbetsmarknadens gråa zoner


Att vara sas infödd Svensk, är säkert i många fall en fördel på arbetsmarknaden. Men varför sätta focus på de eller dem som redan har en fördel på arbetsmarknaden. Med dem råder det med största säkerhet ingen nöd. Vad som måste göras är att närmare kartlägga de grupper som av hävd alltid har det svårt att närma sig arbetsmarknaden.

Jag tänker i första hand på de som av dv olika orsaker har ett lättare eller svårare handikapp, som gör att det blir alltd de som första får lämna vid neddragningar, och med stor svårighet tidvis kommer in på arbetsmarkanden. Här pratar vi om arbetsmarknadens gråa zon. En zon som i stor grad påverkar 100 000 tals Svenskar.

Vad är det då som händer i verkligheten med dessa personer. Vanligtvis handlar det om människor med normal utbildning. Dvs man har grundskola, gymnasium och kortare högskolekompetens. Däremot har man i många fall inte varit den som haft de starkaste drivkrafter att ta sig fram på arbetsmarknaden. Sen har man under olika perioder och omständigheter drabbats av händelser som gjort att man hamnat utanför arbetsmarkanden. Sammanfattningsvis kan sägas att man under dessa perioder helt enkelt blivit frånsprungen av andra lika kompetenta människor.

Här finns inge kvick fix att tillgå. Här handlar det om mycket mänskligt lidande. Jag ser det inte som en lösning på ett problem, utan många problem som kräver omfattande och breda lösningar. Ur min synpunkt är detta inte en fråga som kan utbildas bort. Här handlar det om att hitta lösningar som är lika föränderliga som den tid vi idag lever i. Arbetskraften i den gråa zonen måste i första hand snabbare komme i focus, när de är på väg att glida in i zonen. Snabbt måste det anammas åtgärder som ligger i linje med personens kompetens och vilja. Här ligger ett stort område där vi kan ösa in djupgående insikter, kreativtet, kunskap och resurser.  Det får inte hinna uppstå gråa zoner innan man har ett projekt för återanknytning till arbetsmarkanden. Vi har idag många och goda exempel på aktiva åtgärder så som tex jobb-och utvecklingsgarantin. Men det finns mycket mer att göra. Nu har vi ägnat ett år åt sifferexercis och undanförklaringar, nu återstår bara att kavla upp skjortarmarna och göra resten till verklighet.

8 svar

 1. ”Nu har vi ägnat ett år åt sifferexercis och undanförklaringar”
  Nästan korrekt, i drygt 5 år har ni trixat med siffrorna och kommit med undanförklaringar. Det som jag gång på gång har påtalat för dig men som du hela tiden viftat bort som vänsterretorik…

 2. Det du tar upp och beskriver idag måste vara hämtat från Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet för tankegången är absolut inte Moderat. Detta är också en av de saker vi medborgare anser är Moderaternas största brist, att inte ha förståelsen för den lilla människans behov, utan allt räknas i pengar för er och där är inte människoliv något viktigt.

  • Hej Antimoderaten
   – Förklara gärna för mig vad som är moderatpolitik enligt dig..

   Hälsningar
   Roger Södervall

 3. Det du tar upp idag Roger måste du ha hämtat från Socialdemokraterna eller Vänsterpartiets ideologier för detta står så långt från ett Moderaternas tankesätt, att värna om den lilla människan.
  Er politik har så länge jag kan minnas handlat om att allt måste vara ekonomiskt för er för att ni ens ska lyfta på blicken och vara intresserade.
  Titta bara på våra pensionärer. Hur mycket respekt får de av er politik trots att det är de som har byggt upp landet med sin kunskap och sina kroppar.

 4. …och apropå den självutnämnde landsfaderns senaste hjärnsläpp…

  http://www.expressen.se/nyheter/scb-presenterar-inte-sadan-statistik/

  • Där talade han direkt från hjärtat och jag är säker på att han menade alla som inte ingår i hans ”lilla blå”.

 5. Här finns ett exempel på deras politik:
  ”Snart måste vi sälja huset och flytta”
  http://mittsverige.lo.se/trygghetsforsakringar/snart-maste-vi-salja-huset-och-flytta/

 6. Just det sparka på svaga människor, ser allt i pengar/ekonomi det är moderaternas politik.
  Någon arbetslinje finns inte och har aldrig funnit i det moderata samlingspartiet!
  Sjuka ska ut i jobb,ni har havererat och förstört trygghetssystem, sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring.
  Slaveriarbete i FAS 3.
  Hoppas på regeringsbyte 2014!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: