Ogjorda politiska misstag


Att värdera politik utifrån vad som förvantas och att sen spegla ett resultat i nutid är en enkel sak. Efter att ha läst ett antal vänsterbloggar under en ganska så lång tid är det faktiskt det är enda jag ser. Man vill gärna få det att framstå som om man har något att komma med. Men så är inte fallet. När man sen dessutom skjuter sig själv i foten med halvmesyrer till nederlagsanalyser från valen 2006 och 2010, gnistrar löjets skimmer över detta spektakel.

Sanningen är den att man under vissa perioder upplevt framgång i opinion, och det är oundvikligt kopplat till en nedtoning av den egna vänsterpolitiken. Så snart man förtydligat sin syften har opinionen konstant rasat. Jag vill minnas att vintern innan valet 2010 när partiledarn för socialdemokraterna hette Mona Sahlin, hamnade partiet så pass högt som 43% i flera undersökningar. Alltså precis innan Mona drog igång ”Alla skall med kampanjen”. Vad som hände efter att reklamblad och bilar smyckats med denna fiasko stämplade ”alla skall med kampajen” vet väl alla idag.

Frågan är vad som är det ogjorda misstaget inför det kommande valet 2014. Jag har svårt att tänka mig att man kan fortsätta på den inslagna linjen, så värst mycket längre som ett stödparti till alliansen. Man måste förr eller senare komma ut ur garderoben och visa sin verkliga läggning.

Vem som helst förstår att en valslogan typ, nu höjer vi skattetrösklarna för landets ungdomar. Eller typ, nu gör vi det mindre lönsamt att jobba för landets låginkomsttagare. Att detta inte under några som helst omständigheter leder partiet till valseger 2014 borde vara ställt utom alla rimliga tvivel. Skulle man kanske försöka sig på att göra som Håkan Juholt, nämligen att först påvisa vad man kan göra om man höjer inkomstskatten, har kanske reda visat sig vara en återvändsgränd.

Här finns verkligen en utmaning som kan kallas duga. Vad kommer Stefan Löfvén att skriva på sina valaffischer 2014? Jag skall här göra ett försök utifrån vad dagens s-politik har att erbjuda:

1, Jobb till alla. Undantaget ungdomar.

2, Kärnkraft är bra ibland. Bara inte miljöpartiet och vänsterpartiet är närvarande.

3, Höga skatter är bra för arbetslösheten.

4, Alla skall med, bara man inte är ungdom eller låginkomsttagare.

5, Med tystpolitik överlämnar vi till väljarna att tycka.

6, Håkan Juholt har aldrig funnits. Samma sak gäller Mona Sahlin.

7, Med höjda bidrag blir vi alla fattigare.

8, Med ständig förnyelse behöver man aldrig ta anvsar för sin politik.

Vilket som blir det slutgiltiga förslaget återstår att se. Här har verkligen Stefan Löfvén ett överfullt smörgåsbord välja och vraka bland de olika framgångsrecepten. Resten är överlämnat till framtiden….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: