Don Quijote och alla väderkvarnar


Magdalena Andersson i egenskap av ekonomisk talesperson för det socialdemokratiska partiet tar nu till orda. I en debattartikel görs antydningar om att det nog är kris i Europa och att den kanske kommer hit. Vaket må jag säga. Även en gammal syndare måste beredas möjlighet till att glädjas åt en nyvunnen iaktagelse.

Men sen slutar mitt beröm. Snacka om virrigt och svårbegriplighet när man skall tolka innebörden av alla dessa synpunkter. För synpunkter får man nog bedömma inlägget vara. För några förslag över hur man tänkt att dessa synpunter skall fungera i en realpolitisk kontext framgår inte av texten.

Av virrigheten kan man utläsa mellan raderna att det absolut inte idag finns något som kan kallas socialdemokratisk politik. Hela texten är ett enda långt framgångskvitto åt den borgerliga jobblinjen. Det finns ett en enda rad som inte redan är sjösatt eller inom kort kommer att sjösattas av den borgerliga alliansen.

Magdalena Andersson må vara en modern Don Quijote med en rad osynliga väderkvarnar att bekämpa. Men hon har väl varit den största kritikern över att Anders Borg velat ha en slant på kistbotten till en regnig dag. Nu är vi där och fortfarande gör Magdalena Andersson en sak av att han kanske borde spenderat lite mer av dessa pengar och samtidigt varnar för att sämre tider är i antågande. Som sagt, Bäst är nog om Magdalena Andersson håller sig till sina osynliga väderkvarnar, där gör hon sig nog bäst. Kanske är det så att hon saknar sin Sancho Panza. Hörde någon som sa att Håkan Juholt kanske kan vara tillgänglig. Tänk vilket vackert par dessa två snedseglare skulle kunna bilda. Svårigheter att hitta ämnen att blogga om hade då varit som bortblåsta. Jag trånar och längtar…

4 svar

 1. …samtidigt står att läsa i SVD att finansminister Borg, som ju har full insyn i finanspolitiken skruvar upp tillväxtprognoserna för 2013 till hela 1,6%. Under alla år som Borg varit finansminister har han inte haft rätt en endaste gång med sina prognoser. Apropå virrighet…

  Enligt Borg existerar ingen ekonomisk kris och vi svenskar som redan är Europas mest skuldbelagda folk ska förstås gå till banken och låna ännu mer pengar för att hålla konsumtionen igång. Svensk BNP drivs framåt av konsumtion som är lånad på kredit.

  • Hej Peter
   – Efter krisen 2009-2010 skrevs prognosen för 2012 ner till 0,5% tillväxt. Nu har det visat sig att Sveriges eknomomi är mer motståndskraftig, än vad Borg själv trodde. Nu kan vi satsa på reformer när resten av Eurpa bara får bromsa och spara.
   – Tänk om det istället varit så att vi förra året gått på Håkan Juholts linje och spenderat upp det utrymme vi nu kan spendera, nu när krisen verkligen börjar kännas av även i Sverige.
   – Sen det där med skuldsättning. Skuldsättning är bara ett problem för den som inte längre är solvent. Skuldsättning är i många fall en turbo som sätter fart på samhällen och företag. Din syn på skuldsättning/kreditgivning saknar grund. Skuldsättning som leder til ökad konsumtion kan i många fall vara lyckan för ett land. Leda till nya jobb och ny produktutveckling som kanske leder till ytterligare skuldsättning. Du behöver inte oroa dig, kapitalismen löser även detta, precis som den alltid har gjort. Allt handlar om dynamiska cykler som griper in och dödar sånt som inte längre är livskraftigt, för att ge liv år något nytt. Eller populärt; The way of life as it is.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 2. Statistiken hävdar att tendensen är vag….

  • Hej Linus
   – Jag brukar alltid reagera på kommentarer. Men av någon orsak missade jag din. Säg den tendens som idag inte är osäker. Men vi har ett ganska så stort utrymme att reformera med. Jag utgår ifrån att du menar att det finns en osäkerhet i Borgs tillväxtsiffror. Men där får man väl ändå göra den reflextionen, att vi faktiskt kan resonera om en tillväxt. Vilket med största säkerhet inte varit fallet om Håkan Juholt i fjol hade satt sprätt på de 160 miljarder, han lovade sina återstående sympatisörer. Eller om te x Mona Sahlin fått som hon ville, att staten skulle köpa SAAB.

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: