Självförtroende beroende


Ett gott självförtroenden sägs vara bra att ha. Av ordet att dömma så är ett gott självförtroende, att men helt enkelt litar på sig själv.  Om man har självförtroende eller ej används inte allt för sällan som förklaringar till i stort sett alla mänskliga förtjänster och mänskliga misstag. Oavsett om det är en människa som har självmordstankar eller om en människa missar tavlan i en Darttävling, kan man ta fram det där om att hen nog har dåligt självförtroende. Säkerligen är det så att om man lyckas övertyga sig själv om att vara en lyckosam person med gott självförtroende, kan luras att överprestera. På samma sätt kan man sänka en person om man lyckas påverkan den samma om motsatsen.

Med andra ord så är värdeladdningen av ordet självförtroende, starkt belastat med livsdynamik som bevisligen påverkar oss alla. Man skulle kunna säga att vi tycks vara beroende av att veta hur vi ligger till på självförtroende skalan. Även om ordet ibland används som om självförtroende är en alltomfattande konstant, så får man nog anse att självförtroende inte bara är en färskvara, utan även så att den är adresserad till vad vi för tillfället är satta att prestera i och med vad.

Eleven med den höga förmågan i matematik kan säkerligen anses ha ett gott självförtroede när detta ämne är på tapeten. Säkerligen är det så att när dessa lektioner genomförs påverkas hela individen åt det mera utåtriktade hållet på i stort sett alla plan. Det behöver då inte handla om enbart matematik utan även på andra områden under en matematiklektion, kan eleven överprestera. Visar det sig sen att samma elev har svårigheter med ämnet Svenska, så kanske en direkt motsatt utveckling sker på dito lektioner. Hur skall man då göra när man skall bedömma denna elevs självförtroende? Eller är det så att ordet självförtroende handlar om en missuppfattning, baserat på hur vi använder ordet i vårat språk. Baserat på hur vi själva känner oss och hur vi hoppas att andra borde känna sig själva. Med andra ord så existerar inte enligt mig, den som vi så gärna vill kunna bygga upp, bilden av ett ord som beskriver vårt generella självförtroende.

Skulle ordet användas enligt min tes på ett mera språkligt korrekt sätt så skulle man kanske kunna beskriva den högpresterande matematik eleven på detta sätt; Beroende på elevens höga förmåga i matematik, så stärks dennes självkänsla därutav konstant när hen tränar matematik. Skulle man sen beskriva samma elev under Svenska lektionerna, så skulle det kankse låta så här; Beroende på att eleven har svårigheter att lära sig Svenska, så gör det ett självkänslan sjunker när hen tränar Svenska.

Att bara prata om självkänsla på detta lite enklara sätt, ger såklart inte rättvisa åt ämnet som helhet. Vissa människor har helt enkelt en fallenhet att ha ett gott generellt självförtroende, utan att för den delen vara speciellt högpresterande på något som helst plan. Vissa människor lär sig av en kärleksfull omgivning under uppväxten att känna förtroeden för sin existens, bara för att man är den man är. För vissa är det den direkta motsatsen. Men ordet självförtroende lämnar ingen utan en åsikt.

Med risk för att trampa in på områden Genus på ett snedvridet sätt, skall jag försöka ta mig an det där med själförtroende och unga kvinnor. Att börja med ordet komplicerat, lämnar nog inga förvånade ansiktsuttryck. För det är precis så det ligger till. Här är det faktiskt så att man måste börja med att förstå regeln, som handlar om den dynamiska kampen om att vara älskad. Här är det många variabler med i omlopp. Som en paradox till detta, kan alla dessa variablar enkelt reduceras till två ord. Dessa två ord är Kärlek och Prestation. Striden handlar om att vara söt, smal och sexig. Samtidigt som man är högpresterande, smart och social. Går man tillbaka 50 år i tiden kunde man mycket enklet som ung kvinna välja en av dessa vägar. 95% av alla kvinnor valde då att begränsa striden till att hamna på området söt, smal och sexig. På den tiden gjorde man helt enklet så att man hittade en ung man, som tyckte att man var just söt, smal och sexig. Så med honom fick det bli villa, volvo, vovve och ungar med, punkt slut. Visserligen visade det sig att bara en mindre del av de som valde denna väg såg det som vägen till lycka, men det var ju trots allt en väg.

Det var nog så att de knappa 5% kvinnor som då valde vägen högpresterande, smart och social i många fall hittade just vägen till lycka, är nog en ganska så stor sanning i nästan alla fall. Ett faktum som kvinnor födda på 1980 talet började ta på allvar. Vissa såg till och med att man kunde vara både högpresterande, smart, sexig, smal, social och söt på en gång. Sagt och gjort så föddes den moderna Bimbon. Men det men glömde var att de som var Bimbos för 50 år sedan var bara just Bimbos, eller kanske Dumbos.

Att lyckas med bedriften att vara högpresterande, smart, sexig, smal, social och söt på en gång måste innebära att något får stryka på foten. Tja, vi fick helt enkelt styka bort det där med självförtroende. För är man  högpresterande, smart, sexig, smal, social och söt vad kan då tänkbart gå fel. Då har man ju allt, utom just självförtroende. Utan självförtroende börjar sakta men säkert en obehaglig sk kompis göra sig påmind. Den objudna gästen som är självförtroendets absoluta ovän, nämligen självföraktet. Den som är högpresterande, smart, sexig, smal, social och söt har endast kvar sitt självförakt att förhålla sin person till. I stället för att odla sin person tog man ett aktivt val att sänka sin person, för att leva upp till ett ideal, som är inget annat än just ett ideal. Inga mänskliga värden eller äkta känslor står att finna på denna väg. När återvändsgränden blir ett faktum upphör livsglädja och förhoppning om kärlek reduceras till en svart skepnad i mörkret. Kanske är det så att när man ligger i badkaret redo att skära sig sjäv, man kommer till insikt om just detta faktum.

Det är här vi står och stampar i utvecklingen när det kommer till dagens unga kvinnors samhällsutmaningar. Det bör inte vara så att det är upp till våra ideal att bestämma om våra unga kvinnor skall må bra eller ej. Kärlek och äkta känslor kommer med största säkerhet alltid att kunna reduceras till handelsvaror.

Med en tydligare bild av den starka, med äkthet självsäkra unga kvinnan bör mer idag kunna omfattas av en idealbild. Med ett inre lugn och trygghet bör det gå att bygga ett kvinnoideal där man kan vara både högpresterande, smart, sexig, smal, social och söt på en gång och samtidigt känna ett gott självförtroende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: