Fotboll och samhälle


Ideologi är inte bara svarta bokstäver på vitt papper. Ideologi är en aktiv komponent oavsett var den dyker upp. Det aktuella Ideologiska tänket följer oss i vardagen när vi skall fatta våra beslut och grundlägger i många fall vårt agerande. För att en politisk ideologi skall vara bra behöver den utgå ifrån det som idag utspeler sig på den aktuella sociala scenen. Eller omskrivet det som sker i samhället när människor skall till att mötas.

Men där stannar inte funktionen av en god politisk ideologi. En politisk ideologi måste inte bara vara en mycket bra samtidsspegel, den måste även tillföra något som för mänskligheten framåt. Dock verkar det inte vara lika viktig hur och vart man blir förd ideologsikt bara något händer. För ca 20% av befolkningen bemödar sig te x inte med att rösta. Bara en mindre del av befolkningen är aktiva i någon form av politisk rörelse.

Rubriken på detta inlägg är som bekant fotboll och samhälle. Så jag börjar väl då med det ämne som ligger mig varmast om hjärtat nämligen fotboll, när jag ni skall försöka närma mig detta inläggs mening och gärning.

Inte för att jag i något avseende tror att vare sig Ingvar ”Foten” Carlsson eller Göran ”Jobben kommer” Persson i hjärta och mening ville skapa ett passivt defensiv samhälle på 1990 talet. Man förstod helt enkelt inte att den politik man bedrev var på god väg att sänka Sverige. Man gjorde bara som man alltid gjort. Utifrån den vänsterideologi man trodde på, lades focus på defensiven i den retorik och politik som framfördes, tillföljd att människor i allmähet tog till sig defensiva tankar. Istället för att lära sig att odla sina ideer, lärde man sig allt om hur man Vabbar, sköter sin sjukskrivning via Försäkringskassans hemsida etc etc.  Symptomatiskt anställer man en tränare för landets fotbollslandslag med precis samma ideologi. Det är nästan spöklikt när man tänker på det. Lars Lagerbäck är inte bara fotbollsdefensivens okrönta konung. Han är också en mycket tung bärare av vänsterideologiernas människosyn. I ett uttande beskriver han den på ett mycket tydligt sätt när han för en fråga om varför han förespråkar en så ultradefensiv fotboll. Citat/ Sverige har så dåliga fotbollsspelare, därför måste vi spela på detta sätt för att vinna framgång/Slut citat.

Precis i samma anda påverkade den tidens politiska vänsterideologi, människors syn på sig själva under 1990 talet och tidigare för den delen. Det var viktigare att lära sig hur man får sina pengar utbetalda från försäkringskassan, än att faktiskt göra något med sitt liv. Nu är jag såklart inte så dum att jag tror att det här finns ett motsatsförhållande. Självklart är det så att utbelaningar från försäkringskassan inte naturligt behöver motverka nya ideer och att de sjösätts. Men jag tror definitivt att försäkringskassans utbetalningar har en avkylande effekt på människors kreativitet och utvecklingspotential. På precis samma sätt som jag tror att defensiv fotbollen långsiktigt föder fram sämre och sämre fotbollskvalite och fotbollspelare såväl regionalt, nationellt som globalt.

Ordet trygghet är ett positivt värdeord. Men ur ett ideologiskt perspektiv blir förhållandet mera komplicerat. Vänsterideologin hanterar ordet trygghet som något man bara sådär kan frammana. Men så är det inte i praktiken. Trygghet är något man skapar med sin förmåga. Har man ingen förmåga känner man sig inte trygg, oavsett hur skicklig man är på att manövrera på Försäkringskassans hemsida (Kan visserligen i sig vara en förmåga som kanske kan kännas som en trygghet). För att ytterligare förtydliga min utgångspunkt. Vad är det man säger om Fotbollslaget som bara förlorar och förlorar. Jo, man säger att det är otryggt. Kanske borde man i stället sagt att det är oskickligt. Trygghet är inget man bara si sådär erhåller. Trygghet skapar man genom sina färdigheter och kunskaper. Kanske kan man under korta perioder försvara sig till framgångar och även då kanske känna trygghet. Men långsiktigt blir ekvationen olösbar. Utvecklingen stannar till sist av och tryggheten förbyts mot frustration och missnöje.

3 svar

 1. Ja du Roger, din vidriga människosyn visar åter sitt fula tryne. Det här var i särklass det sjukaste jag läst!!

  Du skriver följande: ”Trygghet är något man skapar med sin förmåga. Har man ingen förmåga känner man sig inte trygg, oavsett hur skicklig man är på att manövrera på Försäkringskassans hemsida ”

  Du skriver vidare: ”Trygghet är inget man bara si sådär erhåller. Trygghet skapar man genom sina färdigheter och kunskaper.”

  …och så vidare: ”Vad är det man säger om Fotbollslaget som bara förlorar och förlorar. Jo, man säger att det är otryggt. Kanske borde man i stället sagt att det är oskickligt.”

  Med detta inlägg sparkar du på alla dem som redan ligger. På alla arbetslösa. På alla sjuka. På dem som är oförmögna att arbeta, på alla dem som på ett eller annat sätt inte kan vara så där ”skickliga” som du själv uppenbarligen tycker att du är. De du sparkar på Roger, det kunde vara du själv!

  Och apropå bidragslinjen. Faktum är ju den att sittande regim slår rekord i utbetalningar av olika bidrag. Socialbidragsutbetalningarna ökar markant. FAS-3, som ju är landets största ”arbetsgivare” betalar ut miljarder varje år i bidrag, arbetslösheten skenar etc etc.

  Jag var ingen större fan av Lagerbäck men nuvarande ”förbundskaptenen” Reinfeldt hoppas jag innerligt byts ut 2014.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: