Tilltagande arbetsförmåga


Hörde ett inslag från SR Ekot. Här påtalar man att utförsäkrade kommer i kläm hos Arbetsförmedlingen. Nog kan det vara så. Det som får mig att lyfta på ögonbrynen är att man påstår att, Citat / Arbetsförmedlingen klassar dem (De Arbetssökande) som för sjuka för att delta i åtgärder eller någon arbetsprövning. /Slut citat.

Här menar jag att Arbetsförmedlingen överstiger sina befogenheter om det verkligen är så här det ligger till. Det är absolut inte Arbetsförmedlingen som skall bedöma arbetsförmåga. Det finns speciella läkare som skall göra dessa bedömningar. För mig är denna problematiks grundläggande utmaning solklar. Finns arbetsförmåga hos en person så skall den arbetsförmågan prova på att matchas med arbetsmarknaden via arbetsförmedlingens omsorg och försörjning. Finns mycket begränsad eller ingen arbetsförmåga så skall personen i fråga vara berättigad till försörjning via sjukförsäkringen.

Så ser det ut i grund och mening. Att det sen kan uppstå dv olika problem är nog tyvärr oundvikligt. Tanken med jobblinjen var att se på vad som är möjligt och inte fastna i det som är omöjligt.

Sen har vi en faktor som nog kan ställa till en del utmningar för det rådande systemet och det är de personer som hamnar i en stuation där deras arbetsförmåga tilltar. En person som tidigare bedömts varit berättigad till försörjning via sjukförsäkringen, men som helt plötsligt bedöms medicinskt vara möjlig att matcha mot arbetsmarknaden med en tilltagande arbetsförmåga. Personligen tror jag att denna grupp är ganska så stor.

Jag tror verkligen att tiden är mogen för att utföra en utredning som sätter fingret på denna positiva utmaning. För jag tror verkligen att det är här som utmaningen finns. Här hittar vi gruppen människor, tidigare utanförsatta som nu knackar på dörren och vill in i samhället. Det vi nu måste göra är att öppna dörren och titta på deras individuella utmaningar som behöver lösas, för att varja människa i denna grupp, en och en skall hitta sin vardag som aktiva samhällsbyggare.

Ett svar

  1. Helt i linje med alliansregimens politik. Kläm åt de sjuka så att du och jag får mer i plånboken. Så ser verkligheten ut och så har den systematiskt pågått i 6 år nu! Kan knappast vara en nyhet.

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skarpta-sjukregler-ska-betala-lagre-skatt_253673.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: