Vänsterns lånekarusell skapar samhällsklyftor


Skattemedel förvandlas till inkomster i finanssektorn. Det kan mycket väl vara en av de starkast bidragande orsakerna till dagens finanskris. En känd före detta socialdemokratisk partiledare lär ha uttalat följande; citat ”det är sexigt att betala skatt”. Man ställer sig frågan om uttalandet var sponsrat ev en bankdirektör, ingen nämd ingen glömd.

Att man inom vänsterpolitiken gillar offentliga utgifter är ingen nyhet. Ett sundhetstecken i sig, är att man faktiskt till sist inom vänstern kom på att det nog är bra att försöka balansera utgifter och inkomster. Kanske var det så att uttalandet kom alldeles för sent. Den hastigt uppvaknande Mona Sahlin som fällde uttalandet inför valet 2006, tänkte kanske inte på att hon verkar i en röresle som av tradition blundat för det där med att balansera inkomster och utgifter.

När det nya Sverige skulle byggas på 1950-60 talet var det inte tal om balans. Man bara skulle fixa allt. Prislappen var av ovidkommande art. Inblanco skrevs checkar som om de inte en gång i tiden skulle betalas. Varningssignaler sändes av en mycket kritisk höger i dessa tider. Med en fartblind vänster, nedstycken i Marxismen viftade man bort allt detta, som en fråga man fick ta tag i efter revolutionen. Som vanligt när man kommer till vänsterpolitik, så fokuserar man på allt annat än det som verkligen är viktigt. Då som idag pratar man inom vänstern och orättvisor, samhällsklyftor och ojämn fördelning av resurer. Inte en tanke hade man då på att den politik som fördes, med ständigt oamorterade lån verkligen kunde skapa orättvisor i samhället. Idag gör man sitt bästa att vandra på den inslagan linjen. Dagens vänsterprofeter står och gör sig redo att återigen föra in Sverige en ny era av skuldsättning, med den politik som idag förespråkas.

Ett ständigt ökande skattetryck som i allt större utsträckning används för att betala allt större summor i form av räntor, ligger till mångt och mycket till grund för dagens orättvisor. Ger finanssektorn på så sätt okontrollerad makt. Det är så här dagens situation skapats. Istället för att skapa ett samhälle med ett lägre skattetryck, där fler människor kan skapa sina egna liv. Bakbands människor av ett högt skattetryck under 1960-70 talet. Ökande andel medel gjöts fast i en statskassa som måste låna lite grann med varje år för att hållas flytande. Pengar som annars skulle varit cirkulerade i en myllarande företagsanda, bands i stället upp i en stadigt växande samhällsapparat, som inte någon gång riktigt burit sig själv.

Pengar som normalt skulle cirkulerat, jobb-konsumtion-tillväxt-stat-nya jobb-ny företag. Fick denna cirkulation, lån-jobb-stat-banker-konsumtion-tillväxt. Dvs bankerna kom in på en plats in näringskedjan, med en tjänst som inte tillförde något fårutom skuldsättning. Tack vare denna storslagna möjlighet att tjäna pengar på kapital, som elegant levererades att vilsna vänsterivrare, sitter vi idag fast i en lånekarusell och bankernas tyranni. Alltså, vänsterns idé om att höga skatter på något sätt skulle göra så att samhället blev rättvisare, fick istället en effekt som blev den diametralt motsatta.

Det finns en väg ur denna karusell. Först måste vi fortsätta att sänka skatter. Ge människor en ordentlig chans att börja amortera av sina lån. När så sker kan vi även i snabbare takt amortera av statsskulden. Fler som jobbar, betyder mer i statskassan. Sen måste de människor som idag befinner sig i utanförskap snabbt in i samhället.  Med alla medel måste detta lösas. Här handlar det om betydligt större värden än den samlade statsskulden. Vi har inte råd med detta längre, ur alla perspektiv. Om det så innebär att vi skall sjösätta en FAS 8, så skall alla in. Så många som möjligt måste ingå samhällsbygget på det ena eller det andra sättet. Det är den enda vägen in i framtiden. Ett Sverige där alla bygger välfärden.

12 svar

 1. Alliansregimens väg ur denna karusell är tydlig. Låna till skattesänkningar. På vilket sätt skulle det vara bra?

  • Hej Peter
   – Borde inte dina egna inlägg rörande läget i de länder (Alt, läget i Europa) som inte lyckats kapa kostnader i välfärden och genomfört skattesänkningar, vara svar på din fråga? Jag menar alltså de länder som tvingats genomföra ganska så omfattande nedskärningar beroende på att de inte kan finanseria sin välfärd. Med andra ord att låna till nedskärningar under hot om konkurs.
   I Sverige sänker vi skatten för att vi kan. Tydligen ett ganska så bra sätt om man vill få ordning på sina finanser och börja amortera av sina skulder. Ger arbetande människor mer i plånboken. När människor får med i plånboken så drabbar det även statskassan. En så kallad positiv högerspiral. Har hänt förr och kommer att hända igen.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Ställer om samma fråga igen: Alliansregimens väg ur denna karusell är tydlig. Låna till skattesänkningar. På vilket sätt skulle det vara bra?

   • Hej Peter
    Amortering av statsskulden, starkare statsfinanser, urökat reformutrymme med ca 38 miljarder, 5000 fler jobb i Restaurangbranschen, fortsatta miljardsatsningar inom arbetsmarknadespolitiken – ytterligare 6 miljader är avsatta för att bryta utanförskapet, satsningar i mångmiljardklassen på vård, skola och omsorg utöver tidigare budgeterade anslag, 5 helt nya reformer som vänder sig till skolan. Bl a ett nytt betygssystem, Infrastuktursatsningar – ca 22,7 miljarder redan till nästa år, delvis ny tumnelbana i Stockholm, det är avsatt 7 miljarder för att kunna möta vågen av dages varsel. Kommer inte på mer i nuläget. Du kanske kan fylla på med något som jag glömt.
    Som en parantes kan nämnas att statsskulden december 2011 var ca 1 108 miljarder kronor. Vilket är ca 35% av bruttonationalprodukten. Jämför man med 1997 så är det en 80%ig minskning. 2006 uppgick statsskulden till 1 270 miljder kronor.
    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Ställer frågan en tredje gång då: Alliansregimens väg ur denna karusell är tydlig. Låna till skattesänkningar. På vilket sätt skulle det vara bra?

  • Hej Peter
   – Då får väl jag fråga dig vad som är poängen med att skuldsätta landet i den lavinartade takt som socialdemokraterna gjorde 1997-2006. Höja skuldsättningen med 80% på 8 år. Samtidigt som man kraftigt skär ner på vård, skola och omsorg. Varför ville man inte satsa på den kommunala skolan? Varför var man emot att elever lärde sig något i skolan? Varför ville man statsa på outbildade lärare? Drog tillbaka alla satningar på arbetsmarknaden, försätter Sverige i bankrutt och driver ut 1 500 000 människor i utanförskap. Samtidigt som har ett av Världens högsta skattetryck. Förklara gärna för mig vad som var poängen med allt detta? Varför flydde alla jobb och företag utomlands under det senaste socialdemokratiska regimen i Sverige? Varför gjorde dina partivänner så här med Sverige? Nu verkar det som om man är redo igen när man läser den senaste s-budgeten. Varför vill man så gärna göra om gamla fatala misstag? Vad var poängen med att driva upp barnfattigdomen till 25%, var det för att hålla den stora gråa massan i shack?
   Vilka garatier kan du lämna att det inte blir så här igen, nu när man vill driva samma politik idag, som man gjorde på 1997-2006.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 3. Jag tänker inte svara på din fråga då jag är partipolitisk obunden. Du är öppet moderat, stödjer sittande regim och således ställer jag frågan en fjärde gång: Alliansregimens väg ur denna karusell är tydlig. Låna till skattesänkningar. På vilket sätt skulle det vara bra?

  • Hej Peter
   – Jag tycker att vi kunnat amortera av statsskulden med ca 150 miljarder på 5 år, och samtidigt satsat lika mycket och mer på välfärdsreformer, samtidigt som vi genomgått två omfattande ekonomiska kriser ut i Europa. Detta borde vara ett bra svar på frågan. Men din politiska obundenhet frånsäger inte dig skyldigheten att själv stå för något. Så länge du inte nämner något, utgår jag ifrån att du är vänster. Som vänster bör du aktivt vara med och ta ansvar för den katastrofala låne-skuldsättningspolitik som drabbat landet via socialismen och vänsterspåret de senaste 30 åren. Om du inte vill vara med och ta ansvar för den samme, så vill jag åtminstone höra vad du gjort de senaste 30 åren för att förhindra denna utveckling.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Det är ju det jag säger, du har balken i båda ögonen och därför kan du inte se något annat än höger eller vänster.

    Ställer frågan en 5:e gång: Alliansregimens väg ur denna karusell är tydlig. Låna till skattesänkningar. På vilket sätt skulle det vara bra?

    Och nej, Sverige har inte genomgått två omfattande ekonomiska kriser utan vi är fortfarande kvar i den som startade 2007-2008.

    Om du absolut vill veta min politiska kompass kan du klicka på följande länk:

    http://www.politicalcompass.org/printablegraph?ec=-7.88&soc=-7.33

    Du kan göra ett själv och publicera så ser jag vad du egentligen är.

    http://www.politicalcompass.org/test

   • Hej Peter
    – Du ser tydligen det du själv vill se. Befinner dig i fablernas värld precis som dina vänstervänner. Är man inte emot så är man för. Kan du inte eller vill inte se de fördelar vi skaffat oss till skillnad från vår omgivning, huvudsakligen beroende på skattesänkningarna, så vill du helt enkelt inte det. Då är det så att du och Stefan Löfvén står kvar på perrongen när tåget in i framtiden tutar farväl.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 4. Noterar att du efter 5:e gången vägrar svara på frågan, som jag nu tar för 6:e gången: Alliansregimens väg ur denna karusell är tydlig. Låna till skattesänkningar. På vilket sätt skulle det vara bra?

 5. Reblogga detta på Människovärlden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: