Inte intelligens


Vem minns inte 1900 talets intelligenstester. Ska man vara s.a.s rakt på sak så var det den tidens svar på klassamhället. Eller omskrivet vänstersamhällets klassindelningssystem. Var man bra på att tyda streck som formerades i olika mönster på ett papper. Då var man följdaktligen även bra på att klara allt annat i samhället. Vi vet idag resultatet av denna förödande hantering. Räcker det kanske att nämna Leif GW Persson som avskräckande exempel, eller varför inte Kapten Klänning. Att dessa två personer dyker upp i en organisations topp beror helt och hållet på deras förmåga att lösa intelligenstester. Att de sen i de närmaste är att betrakta som känslomässiga invalider, vägdes inte in som en viktig omständighet.

Listan kan såklart göras längre. Vem minns inte den enormt inkompetente mordutredarn Hans Holmer. Han är faktiskt värd några rader. Jag tänker mig hans agerande i Palmemordet. Efter bara några timmar dyker ett namn upp i utredningen. Efter det att man förhört Lisbeth Palme tänds det ett Liljeholmens ljus i utredarnas medvetanden. Lisbeth Palme i sitt signalamente av mördaren, beskriver en mycket känd person i Stockolms undreVärld. Nästan direkt plockar man in Christer Pettersson till en konfrontation. Lisbeth Palme pekar ut honom utan minsta lilla tvivel. Några mindre misstag gör att det i förhör med Lisbeth Palme, framkommit att det kunde rört sig om en missbrukare. Det som nu händer är för mig en fullständig gåta. Man släpper idén med Christer Pettersson som Palmes mördare. Istället hänger man sig åt allsköns stollerier. Åker till Sydafrika, fantiserar om att mördaren finns att hitta i Kurdistan. Skickar in bokförläggare till Danmark för att smuggla in en avlyssningsutrustning. Varför körde man inte Christer spåret i botten? Jag menar kunde någon få honom att skjuta Olof Palme. Så nog katten kunde man få honom att även erkänna och beskriva vart han förvarade vapnet. Att Hans Holmér kunde lösa intelligenstester är solklart. Men att han inte ens i närheten kunde lösa den arbetsuppgift, han som spaningsledare i Palmeutredningen är satt att utföra, lyser även där solklarhetens stjärna med tomhetens triumferande ljus.

Att polisväsendet idag har dv olika svårigheter är kanske inte så svårt att förstå, med dessa individer inte bara i toppen, utan även som ansvariga för polisverksamhetens utformning. Det sägs ju att en organsiation inte är starkare än den svagaste länken. Men vad händer med en organisation om den svagaste länken är placerad i den allra yttersta toppen av den samma. Med detta i åtanke så är det kanske inte så väst svårt att förstå varför det finns berg av ouppklarade brott i Sverige. Kanske är det så att tiden då Leif GW Persson var som mesta inflytelserik inom polisen, ligger till grund för att vi idag behöver ha sk Cold Case grupper. Bara som en parantes, så tror faktiskt Leif GW Persson fortfarande att Palmes mördare är någon annan än Christer Pettersson.

Få människor som just denne Person personifierar ett känslomässigt handikapp. Med en dryghet som får en sengångare att spritta av energi, släpar sig denna man sig igenom tillvaron. Leif GW Perrson må ha hög intelligens. Men där till sammans med god matlust avstannar förmågorna på ett anmärkningsvist sätt.

Jag frågar mig hur det ser ut på andra områden i organsiationer där man la stor vikt vid intelligenstester under 1900 talet. Jag tänker mig verksamheter så som försvaret, SAS, Telia etc. Hur många Leif GW Persson har inte funnist i dessa organisationer. Att döma av framgången dessa verksamheter idag upplever, så har nog antalet varit av en mer omfattande gradering.

Ett svar

  1. Tycker du nog tillskriver Leif GW Persson lite väl mycket inflytande över polisens arbete. Om du nu har så överväldigande bevis att det var Pettersson som mördade Palme tycker jag du ska gå till polisen och lämna dem. Du har trots allt 50 miljoner kronor att inhämta.

    Märkligt är det också att polisen fullständigt struntade i den så kallade Dekorimamannen, aka Anti Avsan, som numer är moderat riksdagsman. Det skulle mycket väl kunna vara så att det i Sveriges Riksdag idag 2012 sitter en medhjälpare till Palmes mördare, eller i värsta fall, självaste mördaren…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: