Hur gömma 69 kossor?


Man kan inte låta bli att vara nyfiken. Det där med kossor är något extra. Snacka om nyttodjur för oss människor. Vi dricker deras mjölk och äter deras kött. Nu börjar vi dessutom att gå runt och börja stjäla dessa godbitar till djur.

Stölden av 70 djur från en gård i Sörmland är något exceptionellt. Då jag är aktiv inom livsmedelsbranschen, och besitter en del kunskap om det där med slakterier, är det vissa delar av utredningen som säkert förbigås. Jag ser flera olika scenario framför mig. Antingen har bovarna is i magen och väljer att stalla upp djuren och sas slaktar av i lugn takt. Men detta scenario är absolut inte lätt. För var man än stallar upp alla dessa djur så väcker det uppmärksamhet. Veterinärer, grannar och besökare skulle nog märka om en gård helt plötsligt växte med 70 djur.  För ett småskaligt slakteri skulle det ta uppemot 4 dagar att slakta alla dessa djur. Då räknar jag med att slakteriet har åtminstone 2 anställda. Är det så att man inte själv utfört transporten så behövs ytterligare personal även där. En normalstor slaktransport med släp tar 12-14 djur. 70/14=5. Det behövs alltså att man hade 5 sådana uppsättningar fordon eller så var man på platsen 5 gånger och hämtade djur. Man kan såklart haft två uppsättningar, vilket inte är ovanligt. Men två uppsättningar stora djurtransporter med släp väcker ändå mycket uppmärksamhet.

För en rutinerad djurtransportör med en medhjälpare uppskattar man att de tar ca 30 minuter att lasta 14 kor. Oavsett hur man löser transporten så tar själva lastningen 2 och en halv timma för stölden total sett. Visar det sig sen att man inte hade 5 st fordon med släp så får man även räkna med en tid för avlastning. Jag håller det inte för sannolikt att man hade tillgång till 5 transportfordon. Jag tror verkligen inte man hade is magen och bara körde djuren till en gård.

Nej, allt talar för en kort körsträcka och minst två fordon att sköta transporten. Fordon som går i skytteltrafik. Dvs när det ena fordonet är lastat så är det andra redo att börja lasta. Sen en körsträcka på max 2 timmar. Då går det på ca 8 timmar att stjäla 70 kor. Under samma tid hinner man kanske med att slakta ca 30-40 st djur för ett medelstort slakteri.

Med mycket stor sannolikhet finns tjuven inom en 10-15 mils radie. För att mina beräkningar skall stämma så behövs även minst ett medelstort slakteri för att ro iland med kuppen. Sätt passaren på karta och börja nysta. Rätt vad det är så börjar någon att prata.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: