Centerns plats…?


Att namnet på en verksamhet har betydelse, borde vara självklart för alla. Köper man en skiva där namnet Mikael Jackson står på omslaget, vill man inte gärna höra Mikael Wiehes musik är man börjar lyssna. Jag tror nämligen det är här någonstans, vi hittar Centerns stora problem.

Centerns liberala ideologiska linje är oförenlig på alla plan när det kommer till vänsterpolitik. Det är som olja och vatten. Hur mycket man än försöker genomföra en föreningsprocess, så är de ändå två separata ämnen i grunden.

Under allt för lång tid har man försökt bygga ett Centerparti på haltande ideologiska grunder. Allt började med grundstötningen när det kommer till Kärnkraften. Självklart skall inte ett stort borgerligt politiskt part vara emot Kärnkraften. I ärlighetens namn, vilka alternativ till kärnkraften hade vi i Sverige år 1975.

Sen har vi det där haltandet med Olof Johansson. Sittandes i knäet på Göran Persson gjorde han sig till ett åtlöje av stora mått.

Frågan man bör ställa sig och snarast hitta ett svar på inom Centern, är vad som skall komma först? Makutövandet eller ideologin. Genom oheliga allianser, som de försök som idag är aktuella i Kalmar, är bara ytterligare ett steg bort för Centern som ett framtida starkt Liberalt borgerligt politiskt parti.

Centern är ett Liberalt parti. Varför vill man då så gärna hitta inflytande genom samarbete med partier som vilar på ideologiska grunder, som är åt det motsatta hållet? För mig är detta en gåta av stora mått. Säg den Bonde som är emot fri företagsamhet. Säg den Bonde som vill ha statligt drivna gårdar. För i förlängningen är det vad Vänsterpartiet och Socialdemokraterna verkligen vill. Centern är i grunden ett frihetsparti precis som Moderaterna.

Ska man sen gräva än djupare i den ideologiska brunnen blir gåtan till ett mysterium. Sannolikt lämnar man då de ideologiska tankarna, för att övergå i ett maktspel. Ett maktspel som handlar om vänsterpolitikens överlevnad.  Önskemål om oheliga allianser kommer från vänster. När man ser problematiken från vänster blir allt mera begripligt. Då övergår helt plötsligt frågan från att vara ett mysterium, till att framstå som en självklarhet.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har tagit avstånd ifrån sin grundläggande ideologi, Marxismen. Ideologilösa som de nu följaktligen är, så har dessa partier ingen grund att vila på. Till följd att man då inte heller kan presentera en trovärdig realpolitik. Då Centern varit inblandade i dv olika samarbete över blockgränserna, vet man inte heller som väljare vad en röst på Centern idag verkligen innebär.

Jag kan mycket väl tänka mig att taktik rösta på Centern 2014. Men det är bara om jag känner mig helt säker på att Centern inte under några som helst omständigheter samarbetar vänsterut. I Kalmar är jag säker på att ett maktskifte är möjligt. Men då krävs att Centern vågar stå upp för sina Liberala samhällsvärden. Då krävs ett offentligt avståndstagande från Marxismen. Då krävs att man hittar sin borgerliga grund och verkligen visar sitt rätta ansikte, samt att man vet vart  man vänder sig om man vill samarbeta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: