Vardagsfilosofi


Att vara eller inte vara, det är den stora frågan. Men varat är inte en lång väntan på livet. Den kroppsliga existensen är överskattad i det moderna samhället. Det är ju så att kroppen är länken mellan själen och verkligheten. Men nog är de så att det är själen som skapar vår verklighet.

Samhället och de stora sammanhangen är tydligen hur lätt som helst att överordna individen. Min utgångspunkt är att vi lägger alldeles för stor vikt vid våra förmågor att tänka och prestera, i förhållande till det vår själ har att erbjuda.

Störst, bäst, vackrast i förhållande till en balanserad själ. Det som i ett själsligt perspektiv är svårt att förhålla sig till är själens flyktighet. En själ som är fri är gränslös, sägs det. Men så är det kanske inte. Jag vill påstå att förhållandet är annorlunda. Själen blir gränslös för att den ibland blir obalanserad. En balanserad fri själ behöver alla livets behov för att fungera. När man däremot försöker sig på att skapa begränsningar och beskär en individs livsrum uppstår själsliga obalanser.

Så åter till det där med att vara eller inte vara. Det filosofiska djupet i frågan, är i det närmaste nästan oändlig. En fråga som man lätt kan drunkna i.  Man skulle också kunna säga att, endast den som inte lever fullt ut behöver ställa sig denna fråga. Frågan är ändå en utmaning som många av oss ständigt i dv olika skepnader dyker upp i vardagen.

Frågan som får oss att tveka inför de mest enkla val i vardagen, är ofta kopplat till hur vi för dagen upplever vår unika existens. Kanske står svaret att hitta i dagsform + läge och status i livet = det samhälle vi ingår i. Denna något luddiga formel är väl värd att testa. Vill man påverka samhället skall man med hjälp av sin dagsform, och via att skapa statusinsikt av det liv man lever utifrån alla perspektiv, är väl kända faktorer att börja jobba med. Resan mot återstoden av livet kan mycket väl ta sin början i och med att dessa insikter når medvetandet.

I all sin enkelhet är detta en modern form av Shakespeares att vara eller inte vara. Alla som vid nyår utfäster dv olika högflygande löften. Här är kanske något att tänka på. Byt ut allt sökande mot att börja hitta. Sök inte efter det omöjliga, när det möjliga redan finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: