Hästkött i var mans mun.


Vet man inte vart man skall lägga något, så lägger vi människor ofta det i munnen. Ca 8000 slaktade hästar i Sverige årligen måste rimligen hamna någonstans. Nu vet vi alla det jag känt till så länge jag kan minnas. Köttet från de slaktade hästarna används av livsmedelsindustrin att dryga ut nötkött med. Inte allt för sällan används hästkött i stället för nötkött inom Restaurangbranschen.

Så var det sagt. Varför vi få så starka reaktioner idag när detta uppdagas, är såklart att man känner sig lurad som konsument. Produkter som enligt märkning skall innehålla nötkött, visar sig efter kontroll innehålla hästkött.

Vilseledande av konsument är ett brott som vanligtvis leder till dagsböter. Om det nu går att bevisa att felmärkningen verkligen var avsiktlig. I Juridisk mening är det inte helt lätt att lyckas med denna bedrift. Det faller på en livmedelsproducent att känna till de råvarors ursprung och kvalitet som ingår i det livsmedel man producerar för konsuments räkning. Vanligtvis baserar men denna kunskap på de uppgifter som leverantöreren av råvaran lämnar.  Enligt livsmedelslagstiftningen skall man som livsmedelsproducent årligen begära in uppgifter som verifierar de påstående gällande råvaran som leverantören uppger vi leverans.

Då jag till professionen är Livsmedelskonsult, så vet jag att det bara är ett fåtal av Sveriges livsmedelsproducenter som verkligen ber in dessa uppgifter som verifierar kvalitet och ursprung hos råvaran som används i deras produktion.

Hade man följt livsmedelslagstiftiningen på denna punkt, hade mycket av det som idag utspelar sig kring felaktig märkning av produkt, där nötkött i själva verket är hästkött kunnat undvikas.

Hästkött i sig är ett mycket bra livsmedel. Med en ärligare hantering i livsmedelskedjan kunde de 8000 slaktade hästarna kunnat användas på många platser som delikata prima livsmedel. För mig är det mycket liten skillnad på en ryggbiff från häst, kontra en dito med ursprung nöt. Jag tror att mycket handlar om gamla mossiga fördomar hämtade från det gamla Svenska bondesamhället. Då hette det att man var fattig om man var tvungen att slakta och äta upp sin häst.

Vill påstå att det kanske inte ens då var speciellt sant. Men en sak är då säker och det är absolut inte sant idag. Vi pratar idag om att resurserna är begränsade. Vi har inte livsmedel så att vi kan föda alla människor här på Jorden på sikt. Men vi här i Sverige har tydligen inga som helst problem med att rynka på nästan åt hästkött.

Hästkött kan kanske vara ett nytt sätt att ta sig an kampen mot den globala uppvärmingen och CO2 utsläppen. Vi vet idag att alla vi köttätare är stora miljöbovar. Men vad jag vet så baseras detta på forskning hämtad från framtagning av nötkött. Några dito siffror från framtagning av hästkött har då åtminstone inte jag sett.

Ett svar

  1. Hmm…om du nu påstår att du vetat om detta hur länge som helst och dessutom är livsmedelskonsult ställer jag frågan till dig: Varför har du inget sagt? Under de år jag läst denna blogg har du inte yppat något som helst om detta lurendrejeri. Därmed kommer den omedelbara frågan upp, går det att lita på dig som livsmedelkonsult?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: