Borde inte valfrihet vara en självklarhet?


De Liberala krafterna inom mig går på högvarv, varje gång jag hör vänsterpolitiker motsätta sig valfrihet. Vi ser nu en debatt som handlar om valfrihetens vara eller inte vara. Kanske borde debatten handlat om hur man på bästa tänkbara sätt utvecklar valfriheten och friheten, på ett sätt som att den allt mer kommer medborgarna till del.

Det är den ena sidan. Den andra sidan är kanske än mer komplex. Det vill säga att vi idag anno 2013 har politiska krafter i detta land, som motsätter sig människors fria val och även då i förlängningen människors frihet. En kamp som mera liknar den som Don Quijote ägnade sig åt får man leta efter.

Borde det inte vara så att friheten är självklar. Det är självklart att man själv skall välja det alternativ man bäst tycker om, skall ta hand om en vård, skola och omsorg. Här borde inte politiska ideologier klampa in. Denna fråga har för mig övergott från politisk ideologi, till att bli vara en  mänskligrättighet.

Ska vi nu har en statsapparat så borde den istället inrikta sig på skapa förutsättningar för dessa verksamheters likvärdighet, när det kommer kvalité och utformning. Sen bor den övergripande mest lyckade formen vara den som sätter standarden, för hur goda vård och skolalternativ skall vara utformade. Att vi idag te x har mycket högre patient nöjdhet i den privata vården, borde vara en väckarklocka för det offentliga ditot.

Friheten är här för att stanna. Vi kommer inte att återgå till ofria kommunistsamhälle vi hade i Sverige under 1900 talet. Idag är det kanske inte många som förstå vad jag menar. Men då var det en udda kamp som vi liberaler och humanister gick emot socialister och kommunister. Då var politiskt inkorrekt om man pratade om mänskligfrihet. Då bröt man mot Jantelagen. Var man sen dessutom son till en egenföretagare så var man ordentligt ute på det hala. Man var helt enkelt en svartfot av sämsta tänkbara sort för att man var för frihet. Att man inte vill inruta sig i de gråa små kommunistmönster som rutades upp för alla människor här i Sverige under 1900 talet. Det var den tändvätska som behövdes för att väcka mig ordentligt som politiskt aktiv. Inte under några som helst omständigheter ville jag acceptera detta galna spel. Människan är inte konstruerad för att inrutas. Människan är skapt som en fritänkande jägare. Människan skall själv råda över sin livsval, hur fel och krokiga de än är så vinner ändå alltid mänskligfrihet över alla andra ideologier på sikt.

Bara det att kampen för frihet får aldrig avstanna. Kampen mot falska och korrumperade kommunister och sossar måste alltid hållas levande. Kanske är det just så att den kamp som vi Moderater utkämpade för 30 år sedan grundlade de frukter vi idag får avnjuta. Men bara för att vi idag sitter vid makten behöver inte per automatik betyda att vi är fria om 10-15 år. Det kan blossa upp nya galenskaper på vänstersidan som måste bekämpas med Liberalismens frihetssvärd.  Sånt som kan hota det vi med våra konservativa grundtankar, om det hållbara samhället byggt upp under århundraden, kan raseras på några timmar av galna sossar och kommunister. Det har hänt förr och kan hända igen…Glöm aldrig det…

2 svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: