Metadon mot olika typer av kemiska beroenden


Att hanterar ett problem med ett annat problem är inte ofta en väg till framgång. Utgångspunkten är min syn på det liberala samhället. Frihet är för den som kan välja. Vad jag vet så kan inte en heroinmissbrukare kallas fri, hur mycket Metaodon eller sprutubytesprogam man än erbjuder.

Missbrukets kärna är långt mycket djupare än så. Det måste vara ett samhälles mening att i största möjliga mån, kämpa för individens frihet på alla plan.

Idag kan vi med hjälp av statistik och det vi vet om sociala levnadsmönster, sätt fingret på de som idag lever i gränszonen till att hamna i ett drogmissbruk.

Kanske är tiden mogen för en ordenligt tilltagen utredning för att lära oss mer om missbrukets uppkomst, natur och vardag. Var och hos vem står det skrivet missbrukare i pannan, långt innan personen sittet på A-lagsbänken. Alla resureser som idag används för att hjälpa den redan invande missbrukaren behöver omdirigeras. En kraftfull presumtiv missbruksvård behöver komma på banan.

Missbrukets alla aspekter behöver belysas. Jag kan tänka mig att bara en mindre del av problematiken står att finnas i dagens kunskapsbank. När vi en gång för ca 100 år sedan skapde en nykterhetspolitik, visste endast en mycket liten del av befolkningen att det fanns något som heter Heroin.

Idag vet många av oss vad Herion är för något. Ganska så många har prövat på hur det känns att få opiater inhalerat. Några få har prövat att förvrida sin verklighetsuppfattning via att få herion direkt i blodet. Miljontals människor Världen över lever idag på nåder som Heroinmissbrukare. Omfattningen av lidandet och kostnaderna för samhället är ofantliga.

Men trots detta faktum har vi i stort sett bara sprututbytesprogram att erbjuda missbrukaren och Metadon att mot abstinensen. Känns lite u-land när man tänker på detta. Många vill kanske ha det till en klassfråga. Men jag hävdar att det är avsaknad av en korrekt vetenskap på området som saknas. Vi behöver en Jerzy Einhorn på området. En eldsjäl som tar sig an utmaningen med att lösa missbrukets stora gåta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: