200 000 nya jobb. Fixas av Löfvén…


Så var då löfteskarusellen i gång. Snacka om spännande upptakt på en sosse kongress. Då jag är idrottnörd blir, jag alltid intresserad när en oväntad rusare gör ett oväntat drag.
Stefan Löfvén är inte en person som är känd för storstilade uttalanden. Men nu får man nog omvärderar denna ulv i fårakläder.
Håkan Juholt må ha varit en friskus när det kommer till utgiftsidan. Men även Håkan Juholts idéer, om hur man bäst sätter sprätt på staskassan bleknar i en jämförelse med dagens utspel om 200 000 nya jobb signerat Stefan Löfvén.
Det finns en mycket tydlig skillnad på detta förslag kontra den löftesmodell som Håkan Juholt stod för. Här finns faktiskt ett mycket tydligt förslag på hur man skall finansiera dessa 200 000 nya jobb.
Helt utan omsvep är tanken att man skall dränera Sveriges statsfinanser. Till och med Håkan Juholt hade förstånd att åtminstone hålla tyst på denna punkt.
Löfvén verkar inte ens reflektera på denna punkt. Klart att han kan fixa 200 000 nya jobb. Bara man har pengar så går tydligen allt att fixa enligt Stefan Löfvén.
Men stopp nu ett tag. Har vi inte hört detta tidigare. Det har jag hört tidigare någonstans.
Det finns en gyllene regel som går som en röd tråd genom alla sosseledare genom alla tider. Övertron på vad en stor stat förmår att utföra.
Detta handlar inte om framtiden. Allt detta handlar om dåtiden. Precis som Stefan Löfvén mycket riktigt påpekade i sitt tal, så har Sverige tidigare haft lägre arbetslöshet. Men att ta sig an en stor samhällsutmaning som arbetslösheten, genom att vilja dränera Svensk ekonomi och att drömma sig tillbaka till flydda bortvalda tider känns inte 2013.
För att understryka viljan att drömma sig bakåt i tiden, så väljer man inom socialdemokratin att diskutera gamla kommunist ämnen som att förbjuda vinster i företag etc.
Det som kanske känns lite nutid är att man inom socialdemokratin kommit på att föräldraförsäkringen har med jämställdhet att göra. Man funderar tydligen på att lämna gamla idéer om hemmafruar etc. Det finns tydligen hopp för att 1900 talets sociala demokrater till sist kommer att ansluta sig till 2000 talet.

4 svar

 1. Trodde du slutat bloggat. Får väl fortsätta att reta upp mig på dig då. Vi går ju trots allt mot valtider…

  Visst är Löfvéns trams om att lova Europas lägsta arbetslöshet fram till 2020 inget annat än floskler och tomma ord. Såvida inte 15 procent är den lägsta arbetslösheten i Europa 2020, vilket mycket väl kan vara troligt.

  Jag tycker du en gång för alla ska ta och erkänna att sittande regering inte är mycket bättre den. Arbetslösheten ÄR högre idag än 2006, klyftorna ökar (enligt ALLA oberoende undersökningar) etc etc.

  1985 genomförde Kjell Olof Feldt den så kallade novemberrevolutionen (googla) allt för att blidka den så kallade marknaden. Sedan dess har regeringar, blå som röda anammat NAIRU, (googla) för att hålla arbetslösheten på en hög och jämn nivå, för att hålla nere löner och räntor.

  Skillnaden i de stora frågorna mellan S och M är inte stora. De kan lika gärna samregera efter valet. Vinster i välfärden kommer vara kvar, ROT, RUT och KROG likaså. Jobbskatteavdragen också. Enda skillnaden är väl att vi kommer ha en något piggare statsminister ty Reinfeldt är trött. Slut på idéer.

  Dagens politiker tillhör gårdagen. Dagens politiker har inga lösningar på de gigantiska problem som väntar i Sverige, som redan har börjat visa sig i Europa. Varken Löfvén eller Reinfeldt har några lösningar utan fortsätter i samma gamla spår. Som ju visar sig inte fungera.

  • Hej Peter
   Precis som du påpekar så är mycket i dagens politik otydligt. Skuggor i nyanserna gör att man lätt tappar bort sig i sin politiska hemvist. Men att hänge mig åt uppgivenhet är inte min stil.
   Att vi har politiker är bra och det skall vi fortsätta med. Politiker oavsett hemvist är viktigt var och en på sitt egna unika sätt. Men så länge vi inte för upp bilden av det verkliga tillståndet i nationen blir införda åtgärder bara delvis verksamma. Ta det där med arbetslösheten. 8 eller 9 % är bara ett mått. Vad som är intressant är vad som görs och vad som kan göras. Men det som verkligen gör skillnad är vem som skall göra det. Vem/vilka är det som skall jobba och vem är det som skall fixa jobben?
   Här har du en glasklar skiljelinje, som det absolut inte går att ta miste på i höger-vänster skalan.
   Vi borgare vill att du och jag skall komma igång med våra initiativ. Socialdemokrater och kommunister funderar på hur man skall kunna få in pengar i statskassan, för att på något diffust sätt kunna skapa nya jobb och sysselsättning.
   Här måste man känna innanför västen vad som kan passa en bäst.
   Nästa steg är sedan att se vad man själv kan göra i den samhällsmodell man sen väljer. Mycket talar för att väljer man höger så får man ett ökat individuellt ansvarstagande. Med följd att det leder till större valfrihet, flera möjligheter och en friare individ. På minussidan blir att man blir tvungen att fatta egna livsval, man måste mera kunna planera och genomföra sitt liv på eget initiativ och efter eget huvud. Detta är en slingrig väg, men det är en framkomlig väg. En väg som låter efterfrågan och tillgång vara måttstocken för hur man långsiktigt bygger samhället. Då är inte frågan om man skall tillåta vinster eller ej intressant. Då är frågan om vem som skall driva företag och varför mycket hetare. Problemet för oss Svenskar är inte att vi har för många företag. Problemet är att vi har för få företag. Orsaken till att vi har 8,5% arbetslöshet är att vi inte har tillräckligt många som vill starta och driva företag.
   Ponera en människa (Låt oss kalla personen för Evelina) i en valsituation. Valet står mellan att ansluta sig till FAS 3 eller köra igång och försöka sig på att förverkliga drömmen om ett eget företag. Den där gamla drömmen om en egen korvkiosk har gäckat Evelina ända sedan 1 klass i skolan. Nu sitter hon och lyssnar på Stefan Löfvén när han håller sitt linjetal. Var någonstans kan Evelina känna sig stärkt i sina drömmar om att dra igång den där korvkiosken? Hon får i stället höra 2014 års socialdemokratiska statsminsterkandidat stå och säga att han tänker ta 100 tals miljarder ur statskassan och använda dem för att kanske konkurera med Evelina. Det är nästan som att Stefan Löfvén står och säger att det är ingen idé för någon att ens försöker något på egen hand, för han tänker ta pengar och skapa nya jobb oavsett vad som händer, bara man röstar på honom ed.
   Jag vet såklart inte hur du tänker men nog är det många med mig som känner oro över det som nu utspelar sig i sosseleden. Ditt snack om att det inte gör skillnad vart man lägger sin röst 2014, tolkar jag bara som ett utfall av ointresse alt lathet från din sida. Det är tid för dig att vakna ur dina vänsterdrömmar och ansluta till verkligheten.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Sorry Roger. Mina drömmar går varken till vänster eller höger. De går framåt. Tyvärr lär vi inte göra följe på den resan…

   • Hej Peter
    Att gå framåt är knappast en riktning. Vet man inte vart man är på väg, är framåt en diffus riktningsbeskrivning. Det kanske finns en djup ravin eller en brant bergvägg på den väg du kallar framåt…Säg den som vill följa med dig framåt då…

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: