Tydligare politiska nyanser


Mycket i dagens politik otydligt. Skuggor i nyanserna gör att man lätt tappar bort sig i sin politiska hemvist. Men att hänge mig åt uppgivenhet är inte min stil.
Att vi har politiker är bra och det skall vi fortsätta med. Politiker oavsett hemvist är viktigt var och en på sitt egna unika sätt. Men så länge vi inte för upp bilden av det verkliga tillståndet i nationen blir införda åtgärder bara delvis verksamma. Ta det där med arbetslösheten. 8 eller 9 % är bara ett mått. Vad som är intressant är vad som görs och vad som kan göras. Men det som verkligen gör skillnad är vem som skall göra det. Vem/vilka är det som skall jobba och vem är det som skall fixa jobben?
Här har du en glasklar skiljelinje, som det absolut inte går att ta miste på i höger-vänster skalan.
Vi borgare vill att du och jag skall komma igång med våra initiativ. Socialdemokrater och kommunister funderar på hur man skall kunna få in pengar i statskassan, för att på något diffust sätt kunna skapa nya jobb och sysselsättning.
Här måste man känna innanför västen vad som kan passa en bäst.
Nästa steg är sedan att se vad man själv kan göra i den samhällsmodell man sen väljer. Mycket talar för att väljer man höger så får man ett ökat individuellt ansvarstagande. Med följd att det leder till större valfrihet, flera möjligheter och en friare individ. På minussidan blir att man blir tvungen att fatta egna livsval, man måste mera kunna planera och genomföra sitt liv på eget initiativ och efter eget huvud. Detta är en slingrig väg, men det är en framkomlig väg. En väg som låter efterfrågan och tillgång vara måttstocken för hur man långsiktigt bygger samhället. Då är inte frågan om man skall tillåta vinster eller ej intressant. Då är frågan om vem som skall driva företag och varför mycket hetare. Problemet för oss Svenskar är inte att vi har för många företag. Problemet är att vi har för få företag. Orsaken till att vi har 8,5% arbetslöshet är att vi inte har tillräckligt många som vill starta och driva företag.
Ponera en  människa (Låt oss kalla personen för Evelina) i en valsituation. Valet står mellan att ansluta sig till FAS 3 eller köra igång och försöka sig på att förverkliga drömmen om ett eget företag. Den där gamla drömmen om en egen korvkiosk har gäckat Evelina ända sedan 1 klass i skolan. Nu sitter hon och lyssnar på Stefan Löfvén när han håller sitt linjetal. Var någonstans kan Evelina känna sig stärkt i sina drömmar om att dra igång den där korvkiosken? Hon får i stället höra 2014 års socialdemokratiska statsminsterkandidat stå och säga att han tänker ta 100 tals miljarder ur statskassan och använda dem för att kanske konkurera med Evelina. Det är nästan som att Stefan Löfvén står och säger att det är ingen idé för någon att ens försöker något på egen hand, för han tänker ta pengar och skapa nya jobb oavsett vad som händer, bara man röstar på honom ed.
Jag vet såklart inte hur man tänker, men nog är det många med mig som känner oro över det som nu utspelar sig i sosseleden. Hur skall det gå för Sverige om Stefan Löfvén mot alla odds blir den som får bilda regering 2014? Det finns orsak till oro och eftertanke.

Ett svar

  1. Korkat inlägg. Som vanligt.

    Du beskriver en Evelina som har ett val. FAS 3 eller korvkiosk. Regimen Reinfeldt har snart styrt landet i 8 långa år. Vem har sett till att arbetslösheten stigit till 8,5 procent? Reinfeldt eller Sossarna? Vem har sett till att FAS 3 är Sveriges i särklass störste arbetsgivare, Reinfeldt eller sossarna?

    Är det inte dags att rannsaka sittande regims misslyckade politik snart Roger?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: