Det inre rum som bara är du.


Vi påstås leva i de bästa av tider och platser. Det må så vara. Men det finns så ofantligt mycket mer vi behöver kunna hantera för att livets olika utmaningar skall börja att finna sina lösningar. Vi pratar om te x ungdomsarbetslöshet utan att skänka ämnet en enda sekund av insikter som beskriver de vedermödor som en ungdom idag ställs inför.

Som ett universalknep inbillar vi oss att Hitlers gamla ”Arbeit Macht Frei” är lösningen på de utamningar som dagens ungdomar ställs inför. Än värre är socialdemokraternas s.k. arbetskontrakt med garanterad utbildning eller jobb inom 90 dagar. Jag garanterar att ingen någonsin frågat en enda ungdom om hur deras vardag verkligen ser ut idag.

Det finns inte en enda psykologi undersökning gällande barn och ungdomars utveckling, som inte nog understryker vikten av att verkligen lyssna på barn och ungdomar för att kunna ge dem en god uppväxt. Att det idag finns ungdomar som inte längre tycker att livet är värt att leva är kanske ur detta perspektiv inte speciellt förvånande.

Vi prata om att vi skall skapa ett jämlikt och jämställt samhälle. Men jag är fast och fullt övertygad om att det är den bild av samhället vi idag vuxna skänker våra barn är det samhälle som verkligen skapas.

Först och främst måste man se varje ung människa som en unik individ med rätten till sina egna unika livsval. Jag menar att en ungdom som inte tycker att livet är värt att leva är på väg att känna sig förlora rätten till sitt unika inre rum i själen. Detta rum innehåller alla den kärlek, respekt och omsorg som ett barn har en självklar rätt att känna. Det finns inte ett enda arbetskontrakt i världen som kan tanka på dessa känslor i en dränerad själ.

Målar vi upp en bild av ungdomar som behöver kontrakteras för ett ens orka med att söka ett jobb, eller ansluta sig till en utbildning är det i många led jag ser brister. Vi vill ha självständiga starka ungdomar som tar ansvar. Men på andra sida har vi vänsterpolitiker som vill skapa kontrakt där ungdomar tvingas hit eller dit. Det är verkligen inte att visa ungdomar respekt.

Här har vi borgare verkligen chansen. Här kan vi verkligen visa att vi har högre ambitioner för Sverige. Här kan vi visa att vi verkligen vill göra något bra med våra ungdomar. Idéer och tankar som skall härstamma i respekten för våra ungdomars inre unika rum som bara de skall ha en självklar rätt till skall vara ledstjärnan. Vi skall inte kontraktera eller tvinga. Vi skall se till att lyssna på ungdomars verkliga behov. Sätta deras drömmar och positiva förmågor i högsätet.

Finns det en ungdom så finns det en dröm. Det är ur dessa drömmar vi bygger framtidens samhälle. Det är dagens ungdomars förmåga att drömma, som ger drivkrafter till det samhälle som skapas. Vi som idag är vuxna skall se till att lyssna, vägleda och inspirerar utifrån våra barns drömmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: