Det lönar sig att jobba


Inför valet 2006 var vår slogan; Det måste löna sig att jobba. Nu ser vi facit. Reallöneökningarna ser ut att slå rekord 2013. Säg det till en Spanjor, italienare eller Grek.  Det kvittar föresten vem man ställer frågan till Europa så ligger vi i särklass här i Sverige.

Det pratas vitt och brett om det där med arbetslöshet o.d. Men allt år att se ifrån flera olika perspektiv. Ett sätt att bekämpa arbetslöshet är att den som söker sig till arbetsmarknaden också upplever sig bli kompenserad för sitt engagemang.

Vad som driver an människa att satsa på sig själv som aktiv samhällsbyggare, är kanske inte bara en fråga om kompensation för utförda tjänster. Lönen för att utfört jobb är kanske ibland en känsla av samhörighet. Dessa tankar för mig direkt till en av mina hjärtefrågor. Det där med utanförskapet i samhället. Jag tänker på de idag 15% som inte aktivt deltar i bygget av Sverige. Bland denna skara människor är att vara arbetslös en status som inte kan uppnås.

När vi nu succesivt uppgraderar dessa människor till att vara arbetslösa, skickas dessa människor in i en helt ny livsbana. För det första går det att se dessa människor i statistiken över personer som är arbetslösa. Göran HSB Persson på sin tid gjorde precis tvärt emot. Han tog arbetslösa och försatte oerhörda mängder (Utslaget per regeringsår och över tid handlade det om ca 134 000 människor per år) människor i utanförskap. Självklart ett bra sätt att få statistiken att se bra ut. Men de som är drabbade har kanske svårare att se fördelarna.  

Återigen vill jag väcka de som säger att det är i stort sätt inte är någon skillnad mellan höger och vänsterpolitik i Sverige. Här står två knivskarpa alternativ emot varandra. Visserligen säger sig dessa två alternativ vara för de som jobbar. Men de största skillnaderna står nog att finna bland de människor som inte jobbar.

    

5 svar

 1. Du skriver: ”När vi nu succesivt uppgraderar dessa människor till att vara arbetslösa…” På vilket sätt är det en uppgradering att låta människor vara arbetslösa? Enligt dig är det alltså något bra och fint att vara arbetslös?

  Och idiotförklarar du inte dig själv när du svart på vitt trixar med siffror för att de ska se bra ut! Vem försöker du lura?

  • Hej Peter
   Vägen tillbaka som aktiv samhällsbyggare är inte så enkel som du och dina vänsterspolare tror. För en del (14,4% av befolkningen) är det faktiskt ett stort steg att gå ifrån att vara utanförsatt, till att ingå i samhället som arbetslös. Du är bara en i mängden av alla blinda vänsteridealister som surfar på populism. Att verkligen sätta sig in i hur samhället fungerar ignoreras beroende på att man vanligtvis saknar förmåga eller så är man bara lat. Lathet och bekvämlighet är den troliga orsaken. Kanske även nedsatt förmåga att känna empati, kan vara grundläggande faktorer som gör att vänsterpolitik slår ut så många människor ur samhället. Man ser helt enkelt inte samhällsutmaningarna beroende på ovan nämnda faktorer.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Märkligt, vi har ju fått höra av mäster Reinfeldt i två raka val att jobbskatteavdrag är absolut i särklass bästa sättet att skapa jobb. Hur förklarar du då att arbetslösheten är långt mycket högre idag än när alliansen fick makten 2006?

    Märker på din ton att den börjar bli lite desperat.

    Vad gäller empati så gillar du ju FAS3. Tror inte att alla dem som tvingats in fasansfulla FAS 3 känner av din empati särskilt mycket…

    Och din stora idol Annie sitter och blåljuger i KU…hej å hå…

   • Hej Peter
    Att känna desperation beroende på de samhällsutmaningar vi står inför, är enligt mig fullt ut naturligt. Du och dina vänsterpolare som inte fullt ut använder er av verkligheten kan ju ljuga er lyckliga. Ungefär så som ni alltid har gjort. På tal om att blå ljuga…Hela vänsterpolitiken bygger på en enda stor lögn…Fråga Kim Jung un, Håkan Juholt, Josef Stalin, Göran Persson, Mona Sahlin eller någon annan som prövat lyckan på detta spår…

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Nu var det Annie Lööf jag talar om. Hon sitter faktiskt i Sveriges regering och är näringsminister. Men det tycks du ignorera helt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: