Valborgs goda tanke


Eld, detta så fascinerande, livgivande och på samma gång skrämmande element väcker alltid människors nyfikenhet. Vi är helt enkelt vana vid att samlas när det handlar om eld. Oavsett och det gäller att tillaga mat, få värme eller stå och se ett hus brinna ner, så samlas vi så fort elden är synlig.

Få element är så starkt förknippade med människligt liv som just elden. Elden är helt enkelt mänsklighetens element.

Så gott som alla våra ritualer har inslag av eld. Vid en ytlig översyn är det kanske självklart. Man kan lite slentrianmässigt påstår att elden ger värme och därför är det skönt att värma sig när man väl får en möjlighet.

Jag tror verkligen att eldens symbolvärde är betydligt mycket mera viktig för oss, än den fysiska värme som elden utstrålar.  Jag tror att den fysiska elden symboliserar en gräns i våra medvetanden. Gränsen mellan det som varit och vad som komma skall. Det finns alltid en tid före och en tid efter det att vi upplevt värme från en eld. Tiden före symboliseras av alla vår misslyckanden, tillkortakommanden och felsteg innan vi fick komma fram till elden och där ingå i eldens gemenskap, med de människor som redan värmts av elden.

I en eld blir allt synligt och på samma gång förstört, på ett sätt som verkligen väcker min filosofiska nyfikenhet.

Jag tänker mig att Valborg på Vikingatiden spelade en enormt viktigt roll. Sex månader i kalla sten, trähus och med mycket lite mat. Man förstår ganska enkelt att när Valborg väl nalkades gällde det att fira. Det är ganska lätt att förstå att tiden innan Valborgs eldar, var en mycket prövande tid för den tidens människor.

Hur kan då vi nutid använda oss av eldens förändrande kraft.  I ganska så stor utstäckning använder vi faktiskt eldens kraft i dagens samhälle. Men då är det oftast fråga om försäkringsbedrägerier. Man eldar upp sitt hus eller bil i syfte att få det att se ut som en olycka. Men den filosofiska effekten är lik väl där. Det fanns en kall tid innan som man vill förändra till det bättre. Jag lovar att det var inte värmen från elden som fick bedragaren att sätt eld på sitt hus. Samma sak här. På dv olika sätt använder vi elden för att förändra våra liv, med förhoppningar om att få ingå i den mänskliga högre gemenskapen.

I nutid tänker jag mig att den rent fysiska elden kanske inte har så värst stor betydelse.  Det som däremot kan ha betydelse är en gräns mellan gammalt och nytt. Att man någon gång om året utför en ceremoni där gamla misslyckande, snedsteg och oförätter kommer i dagen och tillåts förvandlas till aska. Vän av ordning kan kanske inflikar att vi faktiskt har nattvarden och syndabekännelsen i vår religion, som är tänkt att stödja oss i vår kamp för att vinna förlåtelse.

Jag tror att gamla Valborg mycket väl kan hjälpa dagens människor på detta område. Tänd en symbolisk eld. Sitt och tänk igenom allt som tynger din själ. Kasta sedan allt detta i den symboliska elden och beskåda hur allt detta förvandlas till symbolisk aska. Hälsa sedan den nya tiden välkommen med en positiv sång. Likt ”Sköna Maj” ed. Spännande är att på Skånska kan ibland ”Maj” betyda ”Mig”…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: