Klassad som överklass


Samhällsklasser är en skapelse för blinda. Samhällsklassen är skapad utifrån hur en individ uppleveler sig själv i förhållande till andra människor. En upplevelse som beskriver hur vi alla väljer att rusta oss för det levande livet.  Hur enormt olika vi alla förbereder för det liv som väntar.

Man kan visserligen födas in i en klasstillhörighet. Men vanligast idag är att man jobbar sig in i den klass man avser/önskar tillhöra. Jag ser många faktorer som är aktiva när en person väljer sin klasstillhörighet. Pengar, rik släkt, rika föräldrar, arvegods, hälsa är såklart viktiga beståndsdelar. Men jag ser helt andra värden när man tittar bredare på frågan om samhällsklass.

Jag tycker mig se en tydlig vattendelare i denna fråga. Jag ser stimulans att läsa och läsa mycket, som en mycket tydlig klassindelare.  Barn som tidigt i livet skapar en god relation till det skrivna ordet, är potentiella klassresenärer i betydligt större utsträckning, än om man ser utifrån andra faktorer.

Föräldrar luras att tro på skrönor, om att kunna skänka ett fett bankonto till barnen på 18 års dagen.  Men så är det verkligen inte i annan mening att ett fett bankkonto är bättre än ett magert. Det som verkligen kan lyfta ett barn är förmågan att inta kunskap.

Man kan mycket väl göra om jobbpolitiken till en klassfråga. Men man måste först definiera om vad som utgör kriterier för att tillhöra en viss klass. Man skulle kunna säga att de barn som läser tillhör idag den nya läsande överklassen.

Vi lever i en globaliserad Värld. Barn som lär sig läsa väl och läser ofta står redo för att möta den globala konkurrens som framtiden för med sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: