S-floskler On Tour


Kanske kan man kalla alla första maj tal för s-floskler on tour. Med upphetsad stämma gör man sitt bästa för att föra sina åhörare bakom ljuset. Man skjuter hej vilt från höften och s-åhörarna applåderar, utan minsta lilla eftertanke gällande vad man tycker är så bra.

Man pratar till exempel om arbetslöshet och ungdomsarbetslöshet som om det vore två konstanter helt utan minsta lilla nyansering. Vi har arbetslösa vuxna och vi har arbetslösa ungdomar. Men ingen i dessa kateorier är att bedöma utifrån exakt samma utgångspunkter. Det finns kanske t.o.m. någon som absolut inte för dagen vill ha ett jobb. Här finns ingen pardon att hämta. Sett ur s-flosklerna så är det ”Arbeit Marcht Frei” som gäller.

Sen är det där med pengar. Eller för att vara exakt, den totala respektlösheten när det kommer till utgifter. Man pratar helt respektlöst om 100 tals miljarder hit och dit som om det bara vore att snyta näsan, så fick man några 100 miljarder på köpet. Enligt Karl-Petter Thorvaldsson skulle det bara kosta 70 miljarder för att skapa 100 000 nya jobb. Min första tanke efter ett sådant utspel är om den goda Karl-Petter tänkt under vilken tid denna insats skulle vara aktiv. Jag vill dra mig till minnes vad som hände när Göran Persson skulle försöka sig att sjösätta en liknande insats kallat beredskapsjobb.  Där skulle alla få full lön och alla tänkbara förmåner. Vad jag vet varade insatsen bara några månader, sen tog pengarna slut.

Allt låter bra så länge verkligheten lämnas utanför. Man tror sig kunna skapa jobb och samtidigt förbjuda att företag går med vinst. Precis som om det inte handlade om människor. Vem är det egentligen som skall driva företag som inte får gå med vinst. Karl-Petter Thorvaldsson, Håkan Juholt och Jonas Sjöstedt vill kanske bli de första som prövar att driva bolag som inte får gå med vinst. Jag håller det inte för troligt att dessa människor erbjuder sig som frivilliga.

Ett svar

  1. Vad gäller floskler och dålig smak så är väl just Arbeit Macht Frei moderaternas slogan. Moderaterna hade ju en kampanj för några år sedan, på svenska, med texten: ”Arbete ger frihet”

    Nu kastade du sten i glashuset igen Roger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: