Hästkött eller Svensktkött


För mig är det ingen nyhet. Häst är ett betydligt mera frekvent djurslag i vår kost än vi tror. Vi Svenskar är naiva i vår tro att märkning av livsmedel är något som alltid är en sanning och överensstämmande med livsmedelsförpackningens innehåll. Mina år som aktiv livsmedelskonsult säger något helt annat. Nu kan det kanske vara berättigat att säga att jag kastar sten i mitt egna glashus. Men stenen är för länge sedan kastad av alla oss Svenskar när vi började köpa billig Dansk/Irländskfläskfilé före Svensk dito. Iskalla vindar dra in genom kraschade glasrutor som innefattar det Svenska livsmedelslandskapet som innefattar landets köttföretag.

De flesta av oss vet idag hur det ligger till.  I och med inträdet i EU 1995 öppnades gränserna för kött på ett sätt som är på god väg att slå ut den Svenska köttindustrin. Att vi idag blir chockade över att hitta hästkött i våra livsmedel, är en direkt följd av att vi inte köper Svenskt kött.

Tiden direkt efter inträdet i EU var det guld och gröna skogar för Danska/Tyska kötthandlare(Meattraders) att dumpa billigit kött i Sverige. Kött som kommer ifrån i det närmaste okontrollerade Irländska och Danska djuruppfödare. Fixar man bara ett intyg där ett eller två prov ger köttpartiet salmonellafrihet, så stå det dem fritt att föra in köttet i Sverige.

Det som idag händer är att marginalerna sjunker även för de som säljer Irländskt och Danskt kött till Sverige. För mig är det en naturlig utveckling att man s.a.s. späder ut nöt/svin köttet med andra djurslag. Att häst ligger närma till hands är likaledes lätt att förstå.

Men det finns en tydlig väg ur allt detta. Jag ser två mycket effektiva lösningar. För det första så skall vi i Sverige utöka spårbarhetskravet för importerat kött från alla djurslag, till att omfatta två steg framåt och två stag bakåt i livsmedelskedjan. Detta skulle kunna ske under en tidsbegränsad period, låt säga 5 år.  Samtidigt ska Svenska djuruppfödare och hela den Svenska köttindustrin spetsa sin profil.

Mitt livsmotto är, att ingen tid är bättre än nutid.  Här är något att suga tag i för dig Eskil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: