Tydlig (s)plittring


Ett regeringsalternativ behöver inte vara enig i alla frågor. Att regera handlar i många fall om att kunna mäkla mellan olika falanger och intresse inriktningar. Skapandet av enighet är kanske en av de starkaste egenskaper en regering kan besitta.

Dagens vänsterblock visar på en häpnadväckande oenighet. Men det som kanske slår alla rekord, är de ideologiska banden som helt saknas i den Svenska vänstern. Man vänder sina ideologiska grundvärderingar ryggen. Man väljer med stor omsorg ut vänsterfrågor som fortfarande går att framföra i möblerade rum, utan risk att förlora trovärdighet och anseende. Frågan om vinster i välfärden är ett exempel på sådan. Men det är en balansgång på slak lina. Skulle frågan bara utsättas för minsta lilla nyansering finns risken att kraften försvinner. För egentligen är frågan mycket mera omfattande än vad som framkommer i vänsterns populistiska framförande. Här har vi en grundläggande fråga som handlar om frihet och fri företagsamhet. En fråga om vem som skall hantera ett företags vinster och äganderätten, är bara axplock av de lagar som behöver förändras, om vinster i välfärden skulle komma under behandling, med avsikt att kunna förbjudas.

Ideologsikt skulle frågan vara ett bra bränsle för att vinna vänsteropinion. Som vänsterparti skulle en dito käpphäst vara något att rida på. D.v.s. om frågan hade sett dagens ljus för 50-60 år sedan. Dagens människor är inte lika lätta att skrämma med den hemska kapitalismen. Det krävs mer än så för att en fråga skall bli en vänstermurbräcka i opinionen.

Jag tror verkligen att det finns på tok för stora meningsskillnader i dagens vänsterblock, för att synligt kunna uppvisa en regeringsduglighet som kan övertyga bredare befolkningsskikt. Den borgerlighet som uppvisas av Stefan Löfvén börjar redan nu bli ett betungande problem för honom och socialdemokraterna. Att under samma tak kunna härbärgera verklighetfrånvända kommunister och spretiga idealister så som miljöpartisterna, är en utmaning som heter duga.  Den enda gång det går att använda ordet duga i detta sammanhang är om man petar in det i ordet oduglig.

Splittringen är uppenbar. Att det skulle gå att uppbringa så mycket politiskt spackel för att kunna dölja dessa sprickor håller jag för osannolikt. Vi får nog vänja oss vid att se landets rödgröna partier, så som den gode Carl Bildt en gång i tiden uttryckte saken. En enda Rödgrön röra…

5 svar

 1. Ja du Roger, du kanske är bloggsfärens mest märkliga…

  Du menar alltså på fullaste allvar att exempelvis Centerpartiet inte sålt ut sin ideologi till förmån att få sitta i maktens korridorer? Hur förklarar du då att väljarna flyr partiet i den grad att de med all sannolikhet inte kommer in i riksdagen i nästa val, och därmed faller alliansen.

  I alliansen kanske det inte finns meningsskiljaktigheter, inte utåt iallafall, men både du och jag vet att det är Moderaterna och firma Reinfledt&Borg som bestämmer. De andra små partierna har inget att hämta utan får ge avkall på sin ideologi. Alliansen består således av ett gäng ideologilösa partier styrda av Moderaterna. Är det bra?

  • Hej Peter
   Jag utgår ifrån att din kännedom om politisk ideologi är god. Orsaken till att borgerliga partier ofta är bra på att samarbeta, är att man utan direkta motsättningar kan enas kring Liberalismen. När det kommer till landets vänsterpartiet blir det genast svårare för där väljer man att ta avstånd från den bärande ideologin (Kommunismen) som skapade och bar dessa partier från 1900 talets början fram till Järnridån föll 1989.
   Vad jag vet och kan utläsa så saknar landets vänsterpartier ideologier. När man väljer att både vända kommunismen och Liberalismen ryggen så återstår bara den rödgröna röran.

   Hälsning
   Roger Södervall

   • Apropå kommunism.

    Är det inte så att sittande regim i själva verket ägnar sig åt riktigt gammeldags kommunistisk planekeonomi när de jobbskapande åtgärderna kostar skattebetalarna 1,5 miljon kronor per jobb? Din syn på liberalism är verkligen lustig :p

    http://www.svt.se/nyheter/sverige/article1202618.svt

    Och vad är det för liberalt när regeringen genomför REVA och förföljer människor pga av dess hudfärg. Enligt mig är det närmare fascism än liberalism.

    Till sist, vem ska den självutnämnde landsfadern Reinfeldt samarbeta med i nästa val när både Centern och KD åkt ur riksdagen? Det parti som Moderaterna bevisligen samarbetar bra med är ju Sverigedemokraterna och således har väljarn att välja på en rödgrön röra eller en blåbrun sörja i nästa val…

   • Hej Peter
    Du brukar kalla mig för udda. Varför skulle det inte vara förenligt med Liberalismen att satsa 1,5 miljoner per person som vill ha ett jobb? Jag skulle snarare se det som en hjärtefråga inom Liberalismen. Du vet det där med den fria människan i centrum etc. Gillar du inte när man hjälps åt i samhället? När det bli fråga om kommunismen brukar det vara den summa (1,5 miljoner) man för betala/muta sig fram för att ens bli aktuell för att få ett jobb. Vanligtvis brukar det inte vara så vanligt att folk jobbar och får betalt i pengar när det handlar om kommunism. Antingen jobbar man i ett koncentrationsläger eller så får man jobba och få betalt i ett par nya skor alt mat för dagen. Intressant att du tar upp REVA i dessa sammanhang. Du har verkligen känsla för proportioner.

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/jo-utreder-inte-poliskontroller_8150520.svd

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Du är för rolig. Både du och jag vet att när Löfvén blir statsminister efter valet 2014 och tvingas förvalta moderat politik, om än med Socialdemokratisk touch så ska det bli kul att läsa dina kommentarer om den kommande arbetsmarknadspolitiken som givetvis även den kommer kosta liknande summor. (har sparat din kommentar)

  REVA är kanske rättssäkert i en fasciststat, men inte i en demokrati. Hur vill du egentligen ha det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: