Vilka skall matas med smulor nästa gång?


En nidbild av en pensionär skulle kunna vara en person som matar fåglar med brödsmulor, sittandes på en parkbänk. Beskådandes dessa fåglar som blir matade av pensionärer från parkbänkar, tänker jag mig detta i ett vidare historiskt perspektiv. Jag tänker mig vad som hände med de enormt stora  dinosaurierna, som några 100 miljoner år senare förvandlades till små söta gråsparvar som pensionärer kan mata med brödsmulor. Hade det varit för 100 miljoner år sedan, hade pensionären varit en brödsmula för en Tyrannosaurus Rex.

Evolution är en stenhård domare, samtidigt som den erbjuder enorma möjligheter. Tänk bara vilka enorma möjligheter evolutionen skänkte våra förgångare här på Jorden, Dinosaurierna. 100 tals miljoner år, vilket i detta perspektiv kanske inte är speciellt stor tidsvolym. Men för oss människor som lever idag är 100 miljoner år en ofantlig tidsrymd. Låt säga att Dinosaurierna fick ett 100 miljoner års gatt i historien av evolutionen att visa vad de var förmögna att utveckla sig till. Sett ur detta perspektiv är vi människor kanske bara precis i början av vad som är vår tidsperiod, skänkt till oss av evolutionen att visa vad vi går för.

Det verkar även vara så att evolutionen ser till att livsformer får en andra chans. Men då som en underdånig livsform. Man blir en form av evolutionens slavar. Dinosaurier blir höns och fåglar i en storlek som gör dem ofarliga för oss människor, som förtillfället är planetens härskare.

Kanske är det så att vi människor är planeten Jordens andra livsform som dominerar. Vi som ser oss som dagens människor, är det bästa som funnits här på Jordens sedan den skapades. Åtminstone om vi får säga det själva.

Perspektivet känns som en utmaning. Frågan man bör ställa sig är om evolutionen skänker chanser eller om livsformerna skapar sina egna chanser beroende på hur de utvecklas. Sannolikt är det fler och mera avancerade underliggande faktorer som är aktiva i detta samanhang. Jag tror verkligen att evolutionen är en kraftfull kraft som styr och ställer över livsformerna. Med ett enda övergripande tema och det är att överleva på bästa tänkbara sätt utifrån rådande omständigheter. Kraften som skänks från evolutionen är frihet och mångfald. Bara man försöker sig att med minsta tänkbara påverkan, att sätt evolutionen ur spel så är domen från den samma död och undergång.

Men på något sätt vill ändå evolutionen behålla vissa inslag för framtiden. Dinosaurierna förlorade kampen mot evolutionen, med vi fick fåglar och reptiler.

Jag tänker mig detta i ett mera jordnära perspektiv, som till exempel det Svenska samhället. Vad kan vi lära av allt detta? Vi har utanförskap och samhällsklyftor. Samhällsutmaningar som vi nästa idag står handfallna inför. Inte för att vi kanske saknar förmåga, utan för att vi inte ställer de rätta frågorna. Vi bär med oss gamla mossiga fördomar som styr våra tankar och handlingar. Även om all forskning pekar på motsatsen så tror vi att barn som har det svårt i skolan är obegåvade. Vi tror att människor som har svårt att vara på rätt sida om lagen, blir bättre av att sättas bakom lås och bom, trots att alla forskning och vedertagen kunskap säger den direkta motsatsen. Vi samlar ihop stora mängder pengar via beskattning och riktar insatser mot människor, som kanske egentligen vill se andra lösningar. Genom att inte ställa de rätt frågorna blir evolutionens dom hård mot oss.

Med hjälp av spårbarhet måste vi börja lära oss varför människor hamnar där de gör i livet. Varför livet utvecklar sig som det gör för oss små vanliga människor. Jag vet att skillnaden mellan att få ett drägligt liv och att hamna snett kan i många fall vara hårfin. Här lägger vi ett monumentalt ansvar hos landets skolor. Men det vi helt glömmer är de som verkligen har inflytande hos landets barn och det är landets alla föräldrar. För visst är det så att alla är vi barn i början? Evolutionen ger alla barn i Sverige 15 fria år.

Hur väl dessa 15 år förvaltas avgör vilka som kommer att matas med smulor av nästkommande generation. Jag skulle kanske lite förenklat kunna säga, att använder man bara gamla hederliga borgerliga värderingar så kan allt vara löst på ganska så kort tid. Se till att gör det du ska, kom i tid, ha den rätta kunskapen, engagera dig i dina barn, var omsorgfull, var noggrann, bry dig när något inte stämmer, ta reda på hur det verkligen ligger till. Sist men inte minst se till att barnen gör sina läxor och verkligen förstår det de skall lära sig. Tro aldrig på missledande vänsterflum om att det kanske bli bättre med tiden. Tiden kan vara ens bästa vän och ens värsta fiende, allt är en fråga om vad man gör under tiden. Otidsenlig visdom som alltid är sanning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: