Att samtycka är en grundläggande princip


Vad är ett övergrepp och vad är en överrenskommen gemensam handling utförd i samtycke? Gränsen klarar dagens lagstiftning endast med yttersta svårighet av att hantera. Alla avtal skrivna, muntliga eller känslomässiga är en akt av mänskligt samtycke. Ordet samtycke är ett uttryck för två/eller flera människor som tycker samma sak om en tänkt gemensam handling. Men vad ordet samtycke inte beskriver är när handlingen ska/skulle utföras.

Det enda vi får ut av samtycket är två eller flera människor tyckte samma sak vi ett och samma tillfälle. Tidpunkten detta inträffade på är upp till dagens domstolar att utreda.

Inte bara tidpunkten är svårutredd. Det gäller även de villkor som grundlade överrenskommelsen. Att spegla mänskliga beteenden i lagstiftning är såklart inte lätt. Men samtyckets grundläggande mekanismer är kanske inte så värst svåra att hitta.

Ingångna avtal är i grunden det som sades eller menatalt upplevdes när en viss situation uppstod, där sen känslor förleder/leder oss att hitta fördelar av att göra något tillsammans.

Man behöver inte söka sig in i amorösa förbindelser för att hitta kärnproblematiken. Jag kan mycket väl tänka mig en situation där en telefonförsäljare ringer hem till en inte ont anandes privatperson, med ett erbjudande om billigt bredband, som i praktiken verken är billigare eller bättre, trots att detta tydligt framkommer under samtalet. Här ser man en ett tydligt exempel på det där med samtycke och hur illa det i själva verka kan slå med en person som blir utsatt. Jag menar att här är tidpunkten och vad som verkligen blir sagt under samtalet/mötet, som blir avgörande för att det skall uppstå ett samtycke eller ej.

Här uppstår fråga vilket avtal som skall vara det juridiskt bindande avtalet. Är det de fagra locktonerna från en sockersöt telefonförsäljare eller är det de skrivna exkluderingsklausulerna i den text som säljaren hoppas kunna få köparens namnunderskrift på, som skall gälla som avtal?

Jag menar att en ändring av lagen där man uppgraderar den delen av ett avtal där kunden/den uppraggade parten fann det lönsamt att samtycka, skulle många segslitna domstolsförhandlingar snabbare kunna hitta sin lösning.

Hade te x TELE 2, TELENOR etc.  ringt upp en kund och läst innantill i de avtal som de vill sluta med sina uppringda potentiella kunder, skulle det sannerligen inte säljas speciellt många internetanslutningar via telefon. Hade den sexlystna parten berättat exakt om sina fantasier för den inte ont anades tonårsflickan/pojken, hade kanske inte ett samtycke varit en potentiell möjlighet.

Samtycke bygger på vad som sägs i ingången av ett avtal. Samtycke bygger på när en part tycker sig ha mer att vinna på ett avtal än att förlora. Ingen ingår ett avtal när man tycker sig förlora mer än vad man vinner och då menar jag på alla tänkbara mänskliga plan.

Sen har vi såklart situationen där man inte är vid sina sinnes fulla bruk. Här måste man skilja på två saker. Valde jag frivilligt i en viss situation att inte vara i mina sinnes fulla bruk eller försattes jag i en dito situation.

Är man frivilligt försatt i en situation där man inte kan fatta kloka beslut, borde man kanske undvika att ingå någon form av samtycke som kan leda till ett avtal. Ingen normal människa skulle komma på idén att gå berusad till en bilförsäljare och köpa en ny bil. Men när det kommer till våra amorösa ambitioner är läget av en mera komplex natur. Här bygger kanske många lyckliga avtal på tveksamma samtycken, hämtade från situationer där man inte var vid sina sinnes fulla bruk.

Är man på andra sidan ofrivilligt försatt i en situation av nedsatt omdöme hamnar man i ett annat läge. Då menar jag att ingen skall behöva svara för sina handlingar. Men här faller bevisbördan tungt på den som anser sig vara försatt i en dito situation.  Men med ett förtydligade av samtyckesprincipen, kan man även här finna förenklande lösningar. Är men helt och hållet medvetslös är det såklart ingen att tillföra av bevisbörda från den drabbade parten. Men har man medvetande så skall man efter sin förmåga tydligt och klart signalera sin ovilja till samtycke.

I syfte att s.a.s bli mer oss själva, ta bort onödiga hämningar etc. väljer många av att försätta oss i friviliga situationer, där vi inte fullt ut är i våra sinnes fulla bruk. Jag tänker på styrketåren, man tar innan vi går och bjuder upp den där snygga berusade blondinen, vi i smyg sneglat på en tid.

De orden som får blondinen att till sist och efter mycket och väl befogad tvekan, får henne att följa med hem och titta på de icke existerande etsningarna från Mongoliet, är orden som borde vara vägledande vid bedömning av detta samtycke. Hade den uppraggande parten sagt sina egentliga och verkliga avsikter skulle detta samtycke inte vara möjligt. När nu detta samtycke ledder till en situation där ett övergrepp utförs, heter det att Blondinen samtyckte till att följa med hem och ha sex. Må vara att hon vid ett tillfälle och under vissa villkor valde denna handling. Men utfallet från detta samtycke följde inte alls det grundläggande avtalet.

Den uppraggade parten oavsett om det handlar om en situation med en telefonförsäljare, eller om det handlar om en uppraggningssituation på en krog, så finns det goda orsaker att vara noga med när man samtycker till något och vilka villkor som samtycket bygger på.

Jag vill slå ett slag för att förtydliga lagtexten på denna punkt. En uppgradering av tidpunkten för det ingångna avtalet och vilka villkor som fick en person att känna sig manad att ingå ett avtal. Jag tror att oseriösa telefonförsäljare likt dito på den amorösa markanden, skulle uppleva påtagliga problem med att utföra sina idag tveksamma affärs och tillfälliga kärleksförbindelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: