Upploppen i Husby del 3


Ingenting sker utan att en mänsklig tanke ligger bakom. Behovet av att gå ifrån tanke till handling och där ge tanken ett uttryck i bildlig eller fysisk mening är vad vi populärt kallar kultur. Hade en regissör trätt fram och förklarat allt som händer i te x Husby och sagt att allt varit en konstinstallation, hade handlingen fått en helt annan mening i allmänhetens ögon.

Men låt mig slå fast att våld inte är kultur, eller? Finns där ens en definition där kultur slutar att vara kultur för att övergå till att bara vara våld?

Låt mig angripa problematiken så här. Alla människor kan hamna i situationer där man av dv olika orsaker väljer att tillgripa våld och hot. Med detta vill jag absolut inte skylla allt våld på stundens ingivelse. Jag menar att startsträckan fram tills dess att man tillgriper våld är mycket mera intressant att följa.

Vad är då skillnaden med ett utryck genom våld, förstörelse och ödeläggelse och en dito händelse som väcker uppmärksamhet som våldsam, utan att för den delen någon praktisk fysisk våldshandling utförs?

Skillnaden ligger hos den som te x får som bil uppeldad, sin skola förstörd etc. D.v.s. en tredje person som absolut inte kan se uttryckets verkliga budskap. Denna person och många med den ser bara ett tillsynes meningslöst våld.

Må hända att den eller dem som planerar och genomför våldsaktionerna i Stockholm med omnejd, har en mycket tydlig agenda bakom sitt agerande. Här kommer en nyhetsbulletin till alla er. Budskapet kommer inte fram. I stort set alla som inte är aktiva i upploppen och förstörelsen av Stockholms förorter, kan bara gissa sig till vad allt handlar om.

Mitt budskap till alla er som offrar era liv för att väcka uppmärksamhet genom våld och förstöresle. Låt nu inte allt detta vara förgäves. Välj ut en ledare eller ledargrupp som får komma till tals under ordnade former. Låt resten av Sverige få veta vad som pågår, låt oss alla andra få ta del av er kamp och era utmaningar i livet. Tystnad är såklart ett vapen. Men det verkliga vapnet och en väg in i samhället, är att ta till orda och förklara vad som sker,  kanske varför det sker. Samt sist men inte minst vad som önskas och vad som man vill ha ut av allt detta, som faktiskt är något som är skapat av människohänder i alla sin destruktivitet.

Jag kan redan nu tänka mig installationen i Moderna museet.  Ungdomar som står runt en brinnande bil i Husby, klädda i militärkläder och på banderollerna står det; ”Vi vill vara delaktiga i samhället” eller ”Nu vill vi också vara med och bygga framtidens Sverige”. Snacka om att väcka uppmärksamhet. Då skulle verkligen debatten ta fart. Ingen tredje person skulle missförstå detta budskap

Ett svar

  1. Reblogged this on Människovärlden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: