Värdegrund som innefattar hela människan


Som hel människa står vi där i vardagen med förtjänster, fel och brister. Det är som människa och utifrån våra handlingar vi blir bedömda. Inget i världen kan förta de handlingar vi utför. Det vi gör, gör vi vanligtvis med mininmal betänketid. Ryggmärgen och vanan är allt som oftast ledstjärnan som leder oss i den riktning vi faktiskt väljer att färdas.

Trots detta lägger vi enorma ansträngningar på att skriva värdegrunder som nästan ingen av oss faktiskt lever upp till. Du skall vara mot andra så som du vill att andra skall vara mot dig etc. Att kalla detta för en klyscha är kanske felaktigt. Men i perspektiv av att vi vanligtvis alltid gör och handlar så som vanan lärt oss, känns dagens värdegrunder som en handling utan verklighetsförankring.  Det är helt enkelt så att värdegrunderna saknar rutin för validering.

Att skriva en högtravande värdegrund, är för en läs och skrivkunnig ganska så enkelt. Vill man inte skriva själv så är det bara att ladda ner från miljontals organisationers hemsidor.

Vad är det då jag tycker i dessa frågor? Jag anser att värdegrunden är en beskrivning av människor i en grupps minsta gemensamma nämnare. Den bör inte vara skriven som en exkludering av sånt som är oönskat, utan mer som en inbjudan.  Den bör ta upp och behandla de svagheter vi människor allt som oftast dras med.

Jag vill mena att livet inte handlar om förmågan att leva upp till höga ideal. Jag vill mena att en organisations förmåga till samlevnad och existens är hur man hanterar det som vi idag anser vara oönskat.  I en bra värderund skall det finnas med hur vi sköter om de människor som kämpar med utmaningar på arbetet och i vardagen. Hur man i organisationen tar sig an de som tydligt och klart bryter mot de skrivna och oskrivna lagar som ett socialt spel kan innefatta.

Vi pratar om ett samhälle där alla skall känna sig delaktiga. Samma tungor och pennor talar och skriver i nit värdegrunder som de flesta människor faktiskt inte lever upp till. I stället har vi ideella föreningar som tar hand om alkoholister, kriminella och människor som har det svårt på alla tänkbara sätt. Men det sker i efterhand. När allt redan gott för långt.

Har man te x en person på sitt företag som alla vet dricker på tok för mycket alkohol. Samma företag har en drogpolicy. Samma företag har en värdegrund. Sannolikt känner kanske den missbrukande medarbetaren inte ens till att de finns. Sanningen är den att ingen policy i Världen kan hjälpa denna missbrukande människa.

Jag vill mena att en värdegrund som verkligen gör skillnad, skall beskriva hur vi gör för att tidigt hjälpa te x en missbrukande person tillbaka till ett liv med en måttfull syn på alkohol i ett tidigt stadium. Värdegrunden skall även beskriva det förhållningssätt som verkligen hjälper en person som hamnat i svårigheter. Där har vi något att enas kring. Något som verkligen lyfter en organisation eller företag till höga höjder.

Det där med att lyfta upp högflygande ideal är i det flesta fall bara en samling av ord skrivna på ett vitt papper. Ingenting annat. För när vi väl idag behöver högre tankar, står vi människor allt som oftast där som frågetecken och hoppas på att någon annan har ett svar.

Ett svar

  1. Reblogged this on Människovärlden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: