Siffror om arbetslöshet och utanförskap


Betänker man att vi utgår ifrån följande siffror. Vi har den totala befolkningen. Vi har del av befolkningen som är arbetsför. Vi har andelen helt utan ett arbete. Vi har de som befinner sig i utanförskap. Vi har andelen arbetsföra ungdomar som är helt utan någon form av sysselsättning. Sen har andelen vuxna och ungdomar som både heltidsstuderar och aktivt söker jobb.

Plockar man bort alla som heltidsstuderande från statistiken så ser man att ca 5% av andelen arbetsför i landet står utan ett arbete och kan inte inom 14 dagar får ett jobb. Gör man samma sak med ungdomarna är samma siffra ungefär 15%

Sett till befolkningsökning mellan 2005 och 2012 har 9 552 000-9 048 000=504 000, i förhållande till andelen arbetsföra människor, kan man se att det bara marginellt påverkats av att vi blir fler och fler i landet.

Det i sin tur förklaras av att de fötts ovanligt många människor i Sverige under 00-talet. Det är helt enkelt så att befolkningsökningen den senaste 10 åren bestå till huvudsak av personer under 15 år. Först 2015 kommer vi att se effekter i samhället från dessa stora kullar.

Dessa kullar skall alltså inte räknas med i beräkningar av arbetslöshet och utanförskap. Däremot skall dessa stora kullar räknas med när man tittar på Sveriges ekonomi. Alltså  i stunder där Sverige får färre och färre förtidspensionärer, ca 200 000 människor går i från arbetslöshet i riktning mot sysselsättning. Samtidigt föds allt större barnkullar, samtidigt som Sveriges finanser är stabila i tider av stor ekonomisk oro. Då kan man kosta på sig att räkna in de ungdomar och vuxna som heltidsstuderar i den arbetslöshetsstatistik som publiceras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: