Varför S inte gillar siffror?


Som socialdemokrat gillar man tydligen inte det där med siffror. Det bli förvirrat och krångligt. Listan kan göras lång. Göran Persson räknade fel på arbetslösheten och de där jobben som aldrig kom. Mona Sahlin räknade fel på allt, till och med vid inköp av en Toblerone blev det fel på siffrorna. Vet inte om jag orkar nämna Håkan Juholt i detta sammanhang. Men så värst många siffror blev nog inte rätt där heller.

Nu är det Stefan Löfvéns tur att prata siffror.  Nu handlar det om utmaningarna på arbetsmarknaden som Sverige står inför. Att Stefan Löfvén är aningen smartare än sina företrädare märker man tydligt. Han undviker ämnet med förevändingen att det är någon annan som räknat fel. Smart Stefan. Utan att själv ens komma med en enda referenssiffra hur han utfört en enda beräkning, så slår han slår fast att det nog är Fredrik Reinfeldt som räknat fel och trixat med siffrorna.

Sanning och säga så har faktiskt Stefan Löfvén helt rätt i sina antaganden. Alliansen med Fredrik Reinfeld i spetsen har verkligen manipulerat siffrorna. Skall man jämföra hur te x arbetslösheten beräknades under Göran Persson tid, så räknades te x inte heltidsstudenter in i statistiken över folk som ansågs arbetslösa. Hanteringen med de som togs ut ur samhället på den tiden, ser inte alls ut idag som då. På den tiden befann sig nästan var 4,e människa utanför samhället. Det vi idag ser är att andelen utanförsatta minskar i en ganska så hastig takt. Grovt räknar så är det mellan 40.000 – 50.000 som varje år återansluter in i samhället.

Jag har roat mig med att räkna om situationen som var 2005 utifrån dagens beräkning av antalet arbetslösa i landet. Skulle vi räknat med de som var förtidspensionerade 2005 i förhållande till idag och låter dem belasta arbetslöshetsstastiken. Tar vi även med andelen heltidsstuderande i beräkningen av andelen arbetslösa för 2005, och så tittar jag på en arbetslöshet i förhållande till andelen arbetsföra vid denna tidpunkt. För att allt skall bli rätt tar jag även med befolkningsökningen under perioden. Men den är egentligen inte relevant för befolkningsökningen under 00-talet handlar till största delen om människor under 15 år, och dessa människor räknas därför inte in i statistik för andelen arbetslösa, beroende på att de helt enkelt inte är i arbetsför ålder.

Speglat med 2005 år glasögon hade Sverige idag haft en arbetslöshet på 4,8%. En ungdomsarbetslöshet på ca 8-9%. Då avser jag ungdomar som inte gör någonting annat än söker jobb.

3 svar

 1. ”Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning.” ”Varje form av propaganda har en riktning. Kvaliteten av denna riktning bestämmer om propagandan har en positiv eller negativ effekt. Bra propaganda behöver inte ljuga, den måste minsann inte ljuga. Den har ingen anledning att rädas sanningen. Det är ett misstag att tro att människor inte tål sanningen. De kan. Det handlar bara om att presentera sanningen till människor på ett sätt som de kan förstå.

  En propaganda som ljuger bevisar att den står för en dålig sak. Den kan inte bli lyckad i längden. Bra propaganda följer alltid med något som tjänar en god sak, men propaganda är fortfarande nödvändig för att en god sak ska kunna lyckas. En god idé vinner inte bara för att den är god. Den måste framföras på ett lämpligt sätt om den ska vinna” … ”(propagandan) är dessutom en funktion i det moderna samhället.” ”Den reser sig ur folkdjupet, och måste alltid tillbaka till folket för att finna sina rötter och styrka. Det må vara bra att basera makt på vapen, men det är bättre och mer hållbart, dock, att vinna och behålla folkets hjärta”.

  (Goebbels, Nürnberg 1934)

  Och ja, arbetslösheten ÄR högre idag än 2006. Det är det alliansregimen kommer förlora valet på. Den har misslyckats med sin jobbpolitik.

  • Hej Peter
   – Att tjäna en god sak. I detta fall blir det alldeles extra intressant. Det som du uppfattar som ett misslyckande för Allianen är ju faktiskt precis det som vunnit två efter varandra följande val. Människor som skall gå ifrån utanförskap till att stegvist ökande aktivitet som aktiva samhällsbyggare. Men när människor ser vad det innebär i praktiken blir man förskräckt. Man ställer sig frågan, var det jag som skulle bli mera aktiv. Var det så de där borgarena menade? Jag är ju van vid att någon annan sköter om mitt liv.
   – Jag menar, nu står vi inför fullbordat faktum. Det är du och jag det handlar om. Inte de där borta.
   – Det finns idag inget behov av propaganda. Det räcker så bra med verkligheten. En verklighet som allt för länge varit höljd i dunkel av ett verklighetsfrånvänt vänstertänk. Ingen politiker i världen kan skapa nya jobb. Det som däremot kan skapas är att lära sig förstå sina möjligheter och att lära sig inse att det faktiskt är jag som kan göra skillnad. Jag är ingen kugge i ett grått kommunisthjul. Jag är individen som kan göra skillnad. Jag har frihet, möjligt, förmåga och understödd av en dynamisk politik att vara en som bygger framtidens samhälle. Nu är vi åter med det där att tjäna en god sak. En politik som står för allt detta anser jag tjäna en god sak.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • ”Det finns idag inget behov av propaganda. Det räcker så bra med verkligheten”

    Så sant Roger. Den verklighet som till sist tvingar bort regimen Reinfeldt efter 8 år.

    Och jag håller naturligtvis inte med dig i att alliansen politik tjänar en god sak. Den tjänar på att öka klyftor i samhället. Det kommer jag aldrig kunna att gå med på, oavsett vilken självutnämnd landsfader som sitter vid makten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: