Avknoppad avknoppning


Valfrihet är att kunna välja. Grundbulten i alla val är ett där finns alternativ att välja mellan. Till min förvåning går nu Sten Nordin ut och stoppar avknoppningar i Stockholm.  I det senaste nyhetsbrevet från Kent Persson står det att läsa om att valfrihet kan man utöva på så förfärligt många andra områden än via utförsäljning av offentligverksamhet.

Opinion är en förrädisk, med ändå en ofta helt avgörande källa till politiska ställningstaganden.  Frågan om vinster i välfärden har vunnit opinion. Men alla opinioner går att vända. Kanske är det så att avknoppning och vinster i välfärden egentligen är 2 olika frågor.  Det man kan se är att motståndet i vinstfrågan har vunnit fäste. Men frågan om avknoppning har bara hamnat i ett läge av utmaningar att lösa.

Att idag slå på reträtt är inte rätt väg att gå. Vi har idag ett stort antal företag som bedrivet välfärd under privat regi. Vi skall självklart lära oss av det som inte fungerar, men i ärlighetens namn måste väl även den stora majoriteten av privata välfärdsföretag hamna i ljuset. För det är faktiskt så att nästan alla företag i denna kategori drivs av seriösa hårt arbetandes förtagare.

Just nu blåser det motvind. Bara för det måste man inte vända om. Man kan stanna söka lä och försöka skapa en nyanserad bild av vad som egentligen är på gång att ske. För inte skall vi stanna här. Det finns enormt mycket kvar att göra.

4 svar

 1. När Moderaterna i Stockholm, och på andra ställen i landet, har sålt ut välfärden till vrakpris till polare och partikamrater (precis det korruptionsbeteende DU brukar beskylla socialister och kommunister för) så tror de ju uppenbarligen inte ens själva på sin marknad!!!

  Att det tog 7 år innan denna vanvettiga politik fick ett stopp är ju helt otroligt.

  Vad vi nu ser från Sten Nordin och Kent Persson är ett desperat försök att vinna över väljare till det sjunkande skeppet moderaterna/alliansen. Det. Kommer. Inte. Att. Gå.

  Det tog 2 mandatperioder för väljarna att syna bluffen.

  • Hej Peter
   På denna punkt framför jag svidande kritik till mina partivänner. Man får inte göra stopp i avknoppningarna bara för att vinden för tillfället blåser i mot. Orsaken till motvinden är dessutom en helt annan fråga, nämligen vinsterna i den privat drivna välfärden. Sverige är ett av de länder i Europa som har minst andel privat driven offentlig verksamhet. Sverige är alltså ett land med mycket begränsad valfrihet, beroende på sviterna från en lång tid av socialism och smygkommunism. Vi är bara i början på en lång resa. Den naive kan tro att avknoppningar i stor skala går att genomföra utan att det uppstår utmaningar lite här och var. Den naive kan tro att kommunister och socialister kommer att göra vågen. I det långa perspektivet är det alltid valfriheten som står överst på pallen. Sverige har knappt lämnat startlinjen.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Sverige är det ENDA land i hela världen där välfärden säljs ut till privata intressen och sedan finansieras med skattemedel. Som sagt, det är bara Pinochets Chile som provat på denna modell tidigare. Ska jag tolka det som om att du är för fascistiska politiska modeller när det gäller välfärd??

    Du förstår uppenbarligen inte det politiska spelet som nu pågår när Sten Nordin och Kent Persson stoppar utförsäljningen av välfärden. Den stora majoriteten av folket är pissed off på borgarnas hantering av det gemensamma. Borgarna i Stockholm fiskar nu röster därför att det är i storstäderna valet vinns.

    Majoriteten av svenska folket vill ha en fungerande sjukvård. Nu fungerar den uselt och den säljs till vrakpris till moderatkompisar och partivänner och jag kan för mitt liv inte begripa att du inte går hårdare åt denna vänskapskorruption. Hade det varit motståndarsidan som gjort detta hade du inte skrivit om något annat. Nu är det DINA kompisar och då gör det inget. Du har trovärdighet noll Roger, precis som moderaterna och precis som alliansregimen, vilket alla opinionssiffror visar med tydlighet.

    Jag har nog aldrig i hela mitt liv stött på någon som är så ideologiskt blind som du. Alliansen har snart suttit vid makten i 8 år och du hävdar att det är socialister och kommunisters fel att moderaterna nu stoppar utförsäljningen av välfärden i Stockholms stad. Luktar desperation lång väg här Roger, vilket du förstås kommer förneka in absurdum…

   • Hej Peter
    – Allt olagligt skall såklart beivras. Vart än det förekommer korruption eller brödrapolitik skall det lagföras oavsett i vilken politisk inriktning det uppdagas. Den stora majoritet av de avknoppningar som utförts de senaste åren fungerar alldeles utmärkt. Det är tom med så att den verksamhet som bedrivs i privat regi uppvisar en betydligt större kundnöjdhet kontra den offentliga verksamhet som bedrivs av stat, landsting och kommuner.
    – Precis som jag tidigare antytt innebär alltid stora förändringar nya utmaningar. Man kan på goda grunder anta att det även är mer att vänta. Men speglat ur ett brukarperspektiv levererar privat vård, skola och omsorg en bättre produkt än något annat idag känt alternativ. Då ser jag ingen orsak att frångå denna linje. Att det sen finns utmaningar att arbeta med ser jag snarare som en naturlig följd av förändringen. Det behövs tid för att lära oss hur man sköter detta på ett optimalt sätt. Kanske kan det bli så att den offentligt drivna välfärden har ett och ett annat att lära av de privata alternativen, så att även de som väljer ett offentligt välfärdsalternativ blir lika nöjda som de som väljer ett privat välfärdsalternativ. Valfrihet kära broder, valfrihet…Låt valfriheten råda….

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: