Barn till föräldrar som inte förstår


Tillhörandes dagens föräldrageneration står jag mig slätt mot den känslomässiga utveckling som mina tonårsbarn genomgår. Hårt igenslagna dörrar, tillkallandes gubbjävul tillhör den del av en tonårings liv som är under utveckling. En utveckling som tjänar till att skapa en stark och inkännande vuxen människas framtida liv.

Vid tidigare inlägg har jag försökt sätt fingret på det där med livsutrymme. Den delen hos en människa som anses vara privat och känslig på ett inre sätt. Det där unika utrymme som alla människor går och bär på för att kunna känna sig om en hel människa.

Det bästa sättet att stödja en tonårings resa genom tonåren, är att på de sätt som är möjliga stödja rätten till det där unika som bär på det känsliga inre, som är i behov att vara unikt och speciellt för den aktuella tonåringen.

Som förälder måste man lära sig att skilja på det man faktiskt förstår och det som tonåringen vill att man skall förstå. All mänskliga relationer bygger på att vi förstår något om varandra. Har man ingen relation till en människa så förstår man följaktligen inte heller något om en annan människa.

Vi vuxna är så måna om att berätta för våra tonåringar vad som är rätt och fel. Men de allra flesta tonåringar vet verkligen vad som är rätt och fel. De förstår betydligt mer än vad vi tror. Men det vi vuxna vet förvånansvärt lite om när det kommer till våra tonåringar, är vad som försegår i det där känsliga inre rummet.

Hur många gånger har man inte hört föräldrar till barn som kommit snett i samhället, stå handfallna inför vad som skett och sker. Man kan inte i sin sinnesvärld framkalla händelser som skulle kunnat leda fram till det som inträffat. Sannolikt har man aldrig lyckats komma under skinnet på sin tonåring när det verkligen behövts. Tiden med våra barn upplevs ofta som att den går fort. Men en sak är helt säker och det är att i denna karusell har man nästa  alltid en andra och tredje chans. Men såklart har man inte hur många chanser som helst.

Men hur gör man då? Hur skall man då närma sig tonåring?

För det första skall man byta ut banning och rättning mot förståelse. Även om man vet att tonåringen gjort fel skall man alltid låta förståelnsen komma först. Det finns ingen orsak att alltid försöka tillrättavisa och påvisa vad tonåringen gjort fel.

Tillåta sig att bli delaktig i det där inre rummet som ofta är så känsligt i tonåringens själ.  Det behövs mycket för att släpas in och nästa alla försök är så gott som överflödiga. Men med en alldaglig oladdad attityd går det att med kärlek och list att komma åt tonåringens känsliga inre rum. Väl inne gäller det att vidta störst tänkbara respekt och empatiska förmåga. Som förälder är det en enorm tillgång att släppas in i tonårings inre liv. Här hittar man så småningom knapparna att trycka på för att kunna stödja och hjälpa en ung sökande själ, att ta steg mot ett annalkande vuxenliv.

Här finns säkert mycket som de flesta redan känner till och dagligen använder sig av utan att kanske riktigt känna sig säker på att göra det som är rätt. Men i detta finns ingen som är rätt eller fel. Det är bara resultatet som är viktigt. Har man en fungerande och trygg tonåring har man antagligen redan gjort allt som skall göras för att tonåringen skall ta självständiga kliv mot livet som vuxen.

Men resan dit för de allra flesta är en krokig och gropig väg som nästen inte kräver någon minsta lilla prövning för att hamna i diket. Man kan aldrig säga sig vara fullärd. Man kan aldrig vara helt säker på att fullt ut kunna förstå sig på sin tonåring.

Tänk bara på grundläggande respekt, omsorg och ställ dig följande frågor innan du tar dig an din tonåring: Är jag verkligen den rätte att släppas in i min tonårings liv? Beter jag mig på ett sätt som gör att tonåringen släpper in mig i det känsligaste av alla rum som finns i en tonårings liv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: