Almedalen som värdemätare


Ensam med demonerna har jag nu en veckas överdosering av politik att rensa ur mitt system. Jag tänker mig i stillhet att Almedalen är en kanal där politik sommartid kan nå våra sinnen lite från sidan. Inte så där rakt på som politik ofta konsumeras. Här handlar det om en lugn ström av ideologi, taktik och valfläsk. Lite som när vågorna sakta kluckar mot stenarna, på en stenpir, en stilla sommardag vid havet.

Att Almedalen skulle vara en upptakt mot valåret 2014, känns inte riktigt som att så skulle vara fallet. Årets Almendalen var mer ett typiskt mellanår. Kanske är det så för egen del att Billströms aktieaffärer blir det som fastnat som rubrik för Almedalen 2013.

Nåväl, jag har mera djupgående spaningar än så. Min behållning rent politisk blir en pigg Fredrik Reinfeldt och tomma slag i luften från Stefan Löfvén. Det som också slår mig är hur man egentligen tänker sig praktisk politik som socialdemokrat. Man går till hårt angrepp som socialdemokrat på nästa alla alliansförslag. Man tänker sig en helt ny skolpolitik. Det nya består i att man vill minska klasserna med 5 elever i snitt och att det skall anställas 1000 nya speciallärare.  I övrigt vill man inte ändra något i alliansens  skolpolitik. Dessutom vill jag minnas att socialdemokraterna själva skrotade speciallärarutbildningen. Med andra ord så är det faktiskt så att socialdemokraterna själva är orsaken till att vi idag inte kan rekrytera det önskade antalet speciellärare. Som vän av ordning är det sen många frågor som borde konkretiserats i detta perspektiv. Frågor som kan belysa vad de beror på att vi idag har svårigheter att rekrytera lärare och för den delen speciallärare, lyser däremot med sin frånvaro. Att det är så det ligger till behöver naturligvis inte vara årets gåta att lösa. Hade det idag kunnat gå att uppbringa speciallärare hade många av dem redan varit i tjänst.

Sen till det där med jobben. För det första har jag ordentligt svårt att skapa en bild av vad som egentligen menas när det kommer till den socialdemokratiska jobbpolitiken. Ord som ofta återkommer är matchning. Man vill föra en politik som skall göra det lättare att matcha arbetsmarkandens efterfrågan på arbetskraft med de som för dagen befinner sig utanför arbetsmarknaden. Visst låter det bra. Men lite som när man läser en bok av Dan Brown, har jag problem med att hitta ett korrekt tidsperspektiv i den socialdemokratiska jobbpolitiken. Låt säga att man lyckes matcha en arbetslös sotare med ett ledigt jobb som te x TAXI chaufför. Låt säga att den arbetslöse sotaren saknar körkort. Men i övrigt vill han verkligen bli TAXI chaufför. Återigen, det låter hur bra som helst. Bara det där med tiden. Jag skulle gissa att det tar minst ett halvår att ta ett TAXI körkort kanske mer. Man får hoppas det fortfarande finns lediga jobb som TAXI chaufför när sotaren är färdigutbildad. Ta te x dagens underskott på människor med ingenjörsutbildning. Hur mycket man än idag försöker matcha en te x arbetslös sotare som vill bli ingenjör, löser det inte dagens underskott av ingenjörer på arbetsmarknaden. Alla utbildningsinsatser har en tidslogistik som kanske inte framkommer i den socialdemokratiska retoriken. Att utbilda en högskoleingenjör tar i runda tal ca 4 år. Att ha en högskoleutbildning är såklart inget problem och det är vanligtvis lättare att ha en högskoleutbildning när man söker sig ut på arbetsmarknaden. Men nog är det lite av ett vågspel att söka utbilningar beroende på dagens förutsättningar på arbetsmarkanden. Ingen människa kan veta vad som efterfrågas om te x 4-5 år.

Man kan på goda grunder tycka att den kritik som riktas mot alliansen inte bär annat än populismens prägel. Att oppositionen skall vara mot en sittande regering ser jag som självklart. Men nog är det emot man är och i stort sett ingenting annat. Det finns helt enkel ingen underbyggd politik. Man väljer att segla i medvind. Alla som provat att segla i medvind vet hur lätt det är. Men när vinden vänder uppstår svårigheter.

Är det så att den politik som Stefan Löfvén framför i Almedalen, den samma som socialdemokraterna kommer att äntra valrörelsen 2014 med, har vi en spännande valrörelse att vänta.

8 svar

 1. Aldrig har svenskarna varit så välutbildade som de är idag och aldrig har arbetslösheten varit så stor som den är idag. En intressant kombination som du skulle kunna ägna lite större och djupare tankar om när du ligger i hängmattan och brottas med dina demoner 🙂

  • Hej Peter
   Du har faktiskt mer rätt än vad du tror. Men på ett helt annat plan. Orsaken till problemen med matchningen beror inte på att vi har så enormt välutbildade människor i detta land. Sanningen är den diametralt motsatta. Vi har ungdomar som kommer ifrån en socialdemokratisk flumskola, som nu kastas ut i en verklighet de inte på något sätt är förberedda att ta sig an. Vi i Sverige ligger i botten när det kommer till studieresultat. Om du av någon orsak missat detta faktum så är det därför vi i alliansen de senast 5 åren reformerat skolsystemet med 3 miljarder extra varje år. Inför ett nytt betygsystem. Tydligare kunskapskrav etc. Snart är vi där och kan se resultaten från denna skolmodell. Läsåret 2014-2015 blir väl en värdemätare på denna punkt.
   Mycket av ungdomsarbetslösheten ligger just där. Ungdomar som går ut en utbildning där de bara nästan har den fullständiga kompetensen. Istället för att satsa på matchning, är det bättre att bygga upp en skola med tydliga kunskapskrav. Där elever faktiskt har en kunskapsbas som duger och gör den attraktiva på arbetsmarknaden. Då blir kanske det där med matchning mindre viktigt.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Ett förväntat svar från någon som upphört att tänka själv.
    Så Europas mer än 25 miljoner arbetslösa har också gått i en socialdemokratiskt flumskola?

    Som sagt, du erkänner att du har demoner och det betvivlar jag icke. Förklara nu hur nästan 30 miljoner kan vara arbetslösa i Europa trots att Europas invånare är mer utbildade än någonsin i historien.

   • Hej Peter
    -Nå väl, mycket kan man lasta socialdemokraterna för, men kanske inte hela Europas arbetslöshet. Men det finns likväl intressanta paralleller. Valfärdsambitionerna i de krisande länderna i Europa är byggda på en grundtanke som även Sveriges socialdemokrater har som grundidé. Man vill till varje pris ha välfärd. Men man förstår inte hur mycket det i själva verket kostar. Vilka enorma konsekvenser ett välfärdsbygge får för ett land på kort och lång sikt. En sak som har visat sig vara förödande är om man sänker ambitionerna i te x utbildningssystemet. Det driver upp sociala kostnader för att generera nya jobb. Samhället måste alltså förtlöpande (Vanligtvis även utan en fastställd slutpunkt) investera i något som från början är underdimensionerat. Följderna blir såklart katastrofala. Vi ser det i Sverige och vi ser det runt om i Europa. Skall man investera så skall man göra det när man ser att effekterna är positiva. Om inte skall man skyndsamt se till att verksamheten åtminstone bär sina egna kostnader. Oavsett om det handlar om utbildning av ungdomar eller om det handlar en korvkiosk måste någonstans debet och kredit gå ihop. Jag skulle gissa på att en del av de 30 miljoner arbetslösa, är det för att de helt enkelt inte utbildats av en skola som ställde de rätta kraven på sina elever under utbildningen. Hur stor andel kan man bara spekulera i. Du kan kanske upplysa om fakta…

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Du talar fortfarande utan att tänka ser jag…

  Och i USA? I Japan? I alla de länder som brottas med liknande problem vi har i Sverige och Europa. Du kan väl inte på allvar påstå att det är en socialdemokratisk politik som förts i exempelvis USA?

  Det tycks mig som om det inte bara är demonerna som tagit dig i sitt våld utan även förmågan att tänka överhuvudtaget tycks upphört helt.

  Som sagt, aldrig i historien har människor varit så utbildade och aldrig i historien är arbetslösheten så hög. Du menar att människor, med all denna bildning, förväntas ge upp det som alldeles tills nyligen var en självklarhet och en rättighet? Uppenbarligen kan du inte göra kopplingen till varför sociala oroligheter blossar upp överallt och som blir allt mer högljudda, och som kommer växa sig än större i omfattning. Det vi ser är bara början.

  • Hej Peter
   – Pratar man i ett bredare globalt perspektiv så går faktisk utvecklingen åt att vi alla här på jorden blir lite mera jämlika och får det lite bättre för varje år som går. Trots att vi blir fler och fler. Jag utgår såklart i från att du är av en annan åsikt.

   http://www.metro.se/kolumner/johan-norberg-vi-blir-fler-pa-jorden-men-far-det-battre/EVHkje!DDolbEqVrIZw/

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Vad hade du väntat dig från en människa som tillber kapitalism, nyliberalism och som är hedersmedlem i den nyliberala tankesmedjan Cato Institute?

    Om vi tar de sociala oroligheterna i Egypten som ett brinnande exempel så har även de, relativt sett, fått det bättre de senaste decennierna. Men kom ihåg att egyptens befolkning har ökat med 198 procent sedan 1961, alltså trefaldigas. Importberoendet av mat och spannmål ökade från 30 procent av konsumtionen år 2005 till 46 procent år 2010. Egyptens befolkningsökning kräver mer energi och från att ha varit exportör av olja har de sedan 1996 blivit tvungna att importera olja. Lägg till detta att den egyptiska staten subventionerar baslivsmedel och bränsle, vilket leder till underskott i statskassan och som ett brev på posten ökar de sociala oroligheterna. Egypten är inte unikt på något sätt utan så här ser det ut i stora delar av världen.

    Vi ser världen med helt olika ögon. Visst har vi fått det bättre materiellt sett men till vilken kostnad? Inget är som bekant gratis i den här världen. Priset vi till slut kommer få betala, oundvikligen, lär bli högt.

    Evig tillväxt i en ändlig värld är en omöjlig ekvation.

   • Hej Peter
    Hur vi använder Jordens resurser är såklart oroande. Men jag tror verkligen inte att vi ens är i närheten av att tangera de yttre gränserna för vad Jorden klarar av att bära. Mycket talar för att vi är inne i en period av balansering av hur vi te x använder naturtillgångar etc. Även arbetet med globala ansträngningar att minska co2 har visat sig göra framsteg om än små sådana.

    Det som utspelar sig i te x Egypten är snarlikt den situation som vi genomled här i Sverige under Gustav Vasas tid. Skillnaden är bara den att demokrati på den tiden inte var uppfunnen (Åtminstone inte i Sverige). Då var det faktiskt så att kungen (Gustav Vasa) stod som slutgiltig segarare. Många idag är kanske hyfsat nöjda med utfallet.. Vad vet jag..? Men frågan är hur nöjda samtidens befolkning var med Gustav Vasa och dennes tveksamma metodik och ofantliga grymhet. Än idag går det skrönor om hur han beordrade mord på alla män och pojkar i det som idag är östra Göinge kommun. Likheterna är på flera olika plan, på den tiden hade Kyrkan en i det närmaste oinskränkt makt i Sverige. Lite så som det idag är i Egypten och likvärdiga länder som har Islam som sin religion.
    Oroligheterna i dessa länder handlar om att människor försöker få det bättre. Bryta med gamla mönster och få det där fina vi här i norden kallar Demokrati och jämlikhet. Kan man sin historia så vet man att det är inte via blodsutgjutelse man skapar och sedermera åtnjuter demokratins fördelar. Grunden för vår demokrati vilar på långa tider av fred. Kloka beslut av ledare under långa tider har gjort att vi kunnat släppa gamla levnadsmönster och sakta men säkert under seklernas gång får de bättre och bättre, med en sakta framväxande demokrati. Så långt fram som i slutet av 1800 talet var demokrati en sak som många stred hårt för.

    Vi måste acceptera att länder i Världen befinner sig i olika utvecklingsfaser. Det hör till sakens natur att inte alla länder kan vara på samma plats i utvecklingen samtidigt. Bara som en parantes kan man inflika att under den tiden då Gustav Vasa härjade som värst här i Sverige, var det högkultur och ett enormt välstånd i länder som te x Egypten och Syrien, som idag upplever början av sin långa kamp för Demokrati. Ser man den globala utvecklingen i ett helikopterperspektiv så går vi mot att fler och fler länder höjer sin förmåga att föda och vårda sin befolkning. Ge dem strarkare incitament för mänskliga rättigheter och stärka kampen att skapa underlag för Demokrati, frihet och jämlikhet.

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: