Utanförskapet som valfråga


Med en dåres envishet vill jag lyfta fram utanförskapet. Denna fråga som tydligen inte i politiken vunnit någon som helst framgång. Varför man inte som politiker vill ta tag i denna fråga är för mig en gåta. Jag kan tänka mig att det är känslan av att bli inblandad i misslyckanden och misstag från tidigare socialdemokratiska regeringar, gör att man inte riktigt vågar gå in i frågan på allvar.

Men här finns en betydande mängd människor. För att vara mera exakt så handlar det om ca 800 000 människor som idag befinner sig i utanförskap. Ungefär lika många som om man slog i hop centerpartiet och folkpartiets samlade röster vid valet 2010.  Låt säga ca 15% av Sveriges myndiga befolkning

Alliansen har gjort ansträngningar och lyckat ganska så bra. Man har på 7 år lyckats få ca 200 000 människor att lämna sitt utanförskap. Inom vänstern pratar man om samhällsklyftor och orättvisor. Men här menar man antagligen skillnaden mellan en höginkomsttagare och en vanlig knegare. Här finns det såklart stora skillnader. Men ser man över ett helt liv så är det kanske knegaren med sina 25 000 kr i månaden och 5 månaders semester som är den slutgiltiga vinnaren. Som höginkomsttagare är man sällan långlivad.  Några lyckas kanske med bedriften att vara höginkomsttagare livet ut. Men många, kanske den största delen är periodvisa höginkomsttagare. Ofta som höginkomsttagare dras man med stora studielån etc. Eller så är man skuldsatt på annat sätt, kanske som egen företagare ed.

Jag menar att samhällets verkliga klyftor står att finna mellan de 800 000 som absolut inte har något liv och de som idag har 25 000 kr i månaden, 5 veckors semester och vanligvis ett ganska så bra liv på alla plan.

En politik som minskar detta utanförskap med ca 30-40 000 människor om året borde vara lite spännande kan man tycka.  Jag eftersöker mera fakta kring dessa människor. Jag skulle gärna vilja se en talesperson i dessa frågor. Varför inte ett utanförskapsministerium. Med en minister som driver frågorna på ett sätt där man verkligen ser hur utvecklingen fortlöper och redovisas i Sveriges riksdag.

Jag vill mena att i utanförskapet finns enorma värden att förvalta i samhället. Kanske är det så att de ekonomiska värdena inte är överst på listan ur ett samhällsperspektiv. Räknat i reda pengar för samhället beskådandes enbart intäkterna skulle varje 100 000 utanförsatta som övergår till att bli aktiva samhällsbyggare årligen inbringa ca 7 500 000 000 kr till samhället. Sett till hela utanförskapet är det bara att gånga med 8 så får man en bild av det enorma värde som bara ligger och väntar på att komma till bruk i samhällsbygget. Att det sen finns underliggande lidanden och svåra sociala situationer kan man lätt förstå. Jag vill mena att denna grupp mycket väl kunde bära sig själv bara man hittar ingångar och öppningar som gör det möjligt att skapa de rätta kunskaperna som sätter focus på utmaningarna. Kanske är det så att arbetslinjen lockat upp de utanförsatta som trots allt har en ganska så god förmåga att komma igång som aktiva samhällsbyggare. Men nu befinner vi oss kring de utmaningar som kräver mera av oss i samhället. Här står vi inför en enorm utmaning.

Jag har tidigare utmålat valet 2014 som det feminina valet. Kanske är det så att här behövs all den moderkärlek som det Svenska samhället (Moder Svea) överhuvudtaget kan uppbringa. Man som kvinna måste vi nu gå man ur huse för att börja komma åt denna frågas grundläggande väsen.

Varför har vi ett utanförskap? Vi lägger miljarder i u-hjälp och bistånd (Vilket jag såklart tycker är bra och det skall vi fortsätta med) men när det kommer till de Svenskar som också verkligen behöver hjälp står vi oss slätt. Jag ser det lite så här. Jämför man Sverige med te x Ghana så är skillnaden den att våra nödlidande ofta inte sitter och svälter på gator och torg. Våra nödlidande befinner sig någonstans i en vårdcykel eller som ett omsorgfall vid den kommunala socialförvaltningen. Men det slutar inte där. Långt ifrån alla nödlidande i Sverige är ens där. Många befinner sig långt ifrån sociala kontakter i någon form. Men man har allt som oftast tak över huvudet.

Hur skall man då göra?  Vi behöver kunskap i dessa utmaningar. Vi måste mera tydligt gå in i frågan och lära av vad som händer och har hänt. Vägen in kan mycket väl vara via empati och medkänsla. Bryta med gamla uråldriga seder och bruk när det kommer till människor som har det svårt och står inför utmaningar. Ta bort täcken av skam och förnedring till förmån för aktiva vägar där man helt plötsligt ser nya vägar att vandra. Jag tror verkligen att ingen enda människa verkligen vill hämta sin försörjning via kommunens socialkontor. Man vill se vägar där man kan spåra ett eget liv och en framtid där man klarar sig själv.

Politik är att vilja och att visa på viljan att förändra till det bättre. Vi moderater har visat oss vara bra på att genomföra förändringar. Vi har verkligen förändrat Sverige de senaste 7 åren. Men nu står vi inför nya och kanske än mera omfattande utmaningar än 2006. Jag tror verkligen att utanförskapet är en fråga som mycket snabbt kan vinna positiv opinion för den som vågar, vill och kan..

9 svar

 1. ”Vi moderater har visat oss vara bra på att genomföra förändringar. Vi har verkligen förändrat Sverige de senaste 7 åren.”

  Just den meningen är svaret på varför regimen Reinfeldt kommer förlora valet stort den 19:e september 2014. Det kanske inte blev riktigt så som svenska folket ville ha det.

  • Hej Peter
   – Vad var det då man ville eller önskade sig?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Regimen Reinfeldt gick till val på 2 gånger med att bekämpa utanförskapet,. Sittande regim har bevisligen misslyckats med detta. 800 000 människor står fortfarande utanför.

    Regimen Reinfeldt har sålt ut de gemensamma tillgångarna till riskkapitalister som enbart ser kortsiktigt och till sina egna vinster och bonusar istället för till samhällsnyttan. Väljarna har givetvis barn som nu får känna på hur skolor plötsligt stänger igen mitt i en termin, hur skolresultaten sjunker etc.

    Den svenska sjukvården håller på att kollapsa fullständigt.

    Svenska folket vill förstås ha ett land som håller ihop och inte ett land som slits isär med ökade klyftor.

    Osv osv.

    Nu tror jag personligen inte det blir så mycket bättre med en regim bestående av S+MP och FP. Väljarna är valboskap och är väldigt lätta att få dit man vill. 2014 är det Lövféns tur att valla dem…

   • Hej Peter
    Vänstervinkel kan du inte svära dig fri ifrån. Din människosyn är kanske inte den vackraste. Om du nu inte är vänster. Vad är du då?

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Ännu en märklig kommentar från din sida. Vad är det för ”vänstersyn” att konstatera att det finns 800 000 människor i utanförskap? Du säger det ju själv, det innebär ju isåfall att du delar samma ohyggliga människosyn som jag då.

  Enligt alla undersökningar som gjorts VILL inte svenska folket att den svenska välfärden säljs ut till riskkapitalister. Isåfall är majoriteten av svenska folket också anhängare av denna vidriga människosyn, vilket i slutändan när man kokar ner alltihop gör dig till en väldigt egendomlig person som anser majoriteten människor tycker fel, då de inte tycker som du.

  Dogge beskriver verkligheten rätt bra.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article10811721.ab

  • Hej Peter
   Det är svårt att argumentera med en person som inte riktigt själv har en tydlig politisk åsikt. Debatt i alla dess former något jag älskar. Men då vill jag gärna känna att mina debatterande medmänniskor ger uttryck för hur de ser på saken. I din kommnentar konstaterade du att Borgerlig politik misslyckats för att det fortfarande efter 7 år finns 800 000 människor i utanförskap. Ett konsterande som jag dessutom bygger hela mitt inlägg på. Då förväntar jag mig en debatt där du ger uttryck för din syn på saken. Hur du skulle vilja ta dig an det enorma utanförskap som faktiskt är en realitet i dagens välfärdssamhälle. Min fråga är om man ens kan kalla vårt samhälle ett välfärdssamhälle när 15% av den vuxna befolkningen befinner sig utanför samhället?

   Frågan om vinster i välfärden är för mig en mycket större fråga. Här handlar det om hur vi skall forma vårt företagsklimat i samhället. Ska vi ha valfrihet eller skall det vara monopol som skall råda. Sen kommer kanske den stora fråga i sammahanget lite i skymundan. Det är frågan om var man får den bästa vården. Frågar man vårdtagarna så är det i den privata vården där kvalitéten är bäst. Jag vill mena att det är alltså inte en fråga som skall handla om under vilka ägande och driftsformer en vårdinrättning bedrivs. Rimligen borde det vara vårdtagarnas upplevelser som berättar var den bästa vården bedrivs. Sen skulle jag gärna vilja släppa den ideologiska vinkeln på detta område och helt koncentrera debatten på hur man skapar den bästa tänkbara vården.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Jag har en väldigt tydlig politisk åsikt. Dock är den varken höger eller vänster. I din begreppsvärld tycks bara vänster och höger existera och man kan ju undra vilken idé det är att debattera med någon som är så fastlåst i sitt tänk…

    Du säger att du helst vill släppa den ideologiska vinkeln vad gäller vinster i välfärden, i samma kommentarssvar säger du att du inte kan debattera med någon som inte har någon tydlig politisk åsikt. Hur ska du ha det?

    Vad gäller de 800 000 i utanförskap och där den stora majoriteten aldrig någonsin kommer komma tillbaka i ”gemenskapen” igen skulle man ju kunna börja med att införa medborgarlön. Aha kommer du säga direkt som svar på det ”där kommer dina vänsteråsikter fram igen” lär du säga men medborgarlön är ingen vänsterfråga. Det är en medborgarfråga. Det är människor som du som är stockkonservativa och fastlåsta i sitt tänk som gjort det till en vänsterfråga.

    Lägg ner Arbetsförmedlingen, Förskringskassan, CSN, Socialbidrag, Sociala avgifter, skrota ett antal regeringsdepartement, A-kassan etc och ge alla människor en medborgarlön, även de som arbetar. Medborgarlönen kan läggas på hög av dig själv och kan användas vid sjukdom, studier, barnafödande, pension etc.

    Medborgarlön om något är valfrihet och en liberal väg att frigöra människor.

   • Hej Peter
    Medborgarlön är inget jag är emot. Jag gillar i stort sett alla reformer. För mig handlar det om funktion och ekonomi. Har vi råd med en medbogarlön och hur skulle en dito ersättning påverka samhället i stort. Vilka kriterier skulle man isf enligt dig behöva uppfylla för att få ta del av denna välfärdsreform?
    Jag skulle kunna tänka mig vid en första anblick, att om definitionen är att man skall vara utanförsatt för att få ta del av denna reform, så skulle en kraftig ökning av intresset bland befolkningen infinna sig att få bli kallad utanförsatt. Ungefär som det var på 1990 talet när människor i stora skaror kom på att man kunde gå till doktorn, säga sig ha ont i ryggen och på dessa grunder kunna bli förtidspensionär.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. A new long-range plan for Anchorage’s mucky, industrial Ship Creek area would create a new section of downtown that merges retail, residential Yankees 2 Derek Jeter Red 2010 All Star Jerseys and entrepreneurial development.
  The plan was unveiled Monday at an Anchorage Chamber of Commerce luncheon. It recommends construction of a new cruise ship terminal, a train depot, apartments and an amphitheater on filled-in land in Knik Arm on the northwestern Phillies 34 Roy Halladay Road Cool Base Grey 2010 All Star Jerseys edge of downtown.
  It also calls for an indoor marketplace, an REI-type recreation store, and a building to house small businesses along the banks of Ship Creek itself — which would be linked to the city’s existing network of bike paths. Warehouses could be converted to coffee houses, said Michael Stevenson, an architect at KlingStubbins, the design firm hired by the city to devise the plan.
  ”You’ve got people on mountain bikes, cross-country skis, coming right through that,” he said. ” stop, and get a latte or a drink, and keep on going.”
  The plan, commissioned by the city with $600,000 in state grant money, is intended to give tourists and residents more ways to access the water, said Mayor Dan Sullivan in a phone interview.
  ”We’re a city on a waterfront, with no waterfront,” Sullivan said.
  For now, though, the plan is at least years, if not decades, from fruition.
  And while Stevenson smoothly laid out his vision for the site, along with some eye-catching artist’s renderings, there were scant details about how much the plan would cost, or just where the money for it would come from.
  ”That’s the next stage,” said Charles Reid, an executive with the real estate firm Boston Global Investors, who joined Stevenson in presenting the plan. ”You have to have a vision to price it–and now we have to price it.”
  The plan unveiled Monday is the latest scheme for Ship Creek’s future. Early city administrations and boosters have proposed malls, convention centers and even an aquarium and IMAX theater.
  The new model for Ship Creek’s redevelopment, Reid said, is a partnership between the city and private investors — most likely, where public money pays for infrastructure like power and water, and investors fund construction of buildings.
  ”It has to be where the government will take a risk to put in the horizontal, and then the private developers will put in the vertical,” he said.
  Sullivan said the city would conduct a study to see how much it would cost to install the necessary infrastructure, likely within the next six months. He said funding could come from local, state or federal coffers.
  In this case, the long-range plan calls for reopening the Knik Arm Power Plant using $75 million in private investment, which would take some of the financial pressure off the city.
  The new design will go before the Planning and Zoning Commission in the fall, before being integrated into the city’s comprehensive plan, Stevenson said.
  But even before that, the public will have a chance to weigh in, at an open presentation at the Anchorage Museum, at 6 p.m. on Wednesday. There will be a presentation to legislators on Wednesday as well, Sullivan said.
  Reach Nathaniel Herz at or 257-4311.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: