Vad är att vara höger?


Såg programmet historieätarna igår. 1970 talet stod på agendan. Skickliga skådespelare gör försök att återskapa svunna tider.  Kläder, mat och livsstil som speglar den aktuella tidsperioden, blandat med inslag från sakkunniga historiekännare på olika områden.

Att 1970 talet var vänster framgår med all tydlighet. På goda grunder kan man mycket väl påstå att Sverige var så nära en kommuniststat man kan komma. Bostadssubventioner, höga matpriser och ett skattertyck som nästintill ströp landets företagande. Intressant är att det är samma mönster som slår igenom i alla kommunistländer. Det är billigt att bo där, men sen är nästan allt annat enormt dyrt. Enligt parollen kom gärna hit men gör absolut inget annat än du blir tillsagd att göra. Vad du än gör så ha absolut inget eget initiativ för då är du en svartfot.

Demonstrera, strejka och gör dig obekväm för att få din vilja igenom men där skall allt stanna. Ha inget som är genomtänkt. Lite så kan man kanske sammafatta vänstervågen under 1970 talet.

Men om detta nu är vänster vad är då att vara höger? Kanske var det så att den tidens anda av att bryta det mönster som tidigare varit gängse från tidigare generationer i Sverige, fick bäras av den tidens vänstervåg. Kanske var det så att höger på något sätt fick stå för det gamla och tråkiga, utan att man riktigt lyckades lära sig vad höger egentligen innebar. Man gick och bar på en inställning att höger var borgerligt och tråkigt. Något som äldre skulle ägna sig åt.

På goda grunder kan man anta att det som verkligen gjorde vänstervågen så effektiv, var att den tidens högerpolitiker helt enkelt inte lyckade beskriva  liberalismens grundtanke. Att man under denna tid av frigörelse inte lyckades få fäste för konservatismen är kanske inte så svårt att förstå.  Men konservatismen är också en form av frihet. Har man väl löst de strukturella utmaningarna och skapat ett fungerande samhälle, kan det öppna vida portar av frihet i ett demokratiskt land som Sverige. Konservativa värderingar behöver på intet sätt stå i motförhållande till frihet och liberalism.

Jag tror att någonstans där hittar vi varför vänster var så inne och upplevdes så rätt under 1900 talets sista hälft. Man skulle ha allt. Man ville så mycket. Man trodde att allt det nya bara var något man kunde önska sig, så fick man också det omedelbart i en och samma stund. Framtiden var inget man behövde tänka på, det ordar sig säkert. Men vad var det egentligen som skapades?

Min syn på saken är så här. Efterkrigstiden här i Sverige var en framgångssaga. Då vi slapp bli bombade av krigets fasor, stod vi bredda när Europa skulle byggas upp på nytt. En kraftfull efterfrågan gjorde att välståndet växte snabb och kraftfullt under 1950 och 60 talet. Vi hade en mycket stark ekonomi under denna tid. Det fanns stora möjligheter att reformera. Med all rätt gjorde vi också så. Men någonstans släppte förhållandet mellan det genomförbara och det som nu alla tog för givet i välfärdsbygget av Sverige. Det skulle gå fort och det skull ju bli så bra.

Vi hamnar nu i en situation där vänster stå för välfärdsgaspedalen och höger för det tråkiga eftertänksamma sunda förnuftet.  Vi vet idag vad som hände. Vi har idag facit i hand. Sett till 1900 talets sista år hade vi 1 500 000 människor i utanförskap, en gigantisk statsskuld, en offentligsektor som genomgick enorma nedskärningar och skenande underskott i Sveriges statsfinanser.

Alla valrörelser under 1990 talet och början på 2000 talet borde kunna haft en och samma borgerlig slogan. Typ ”Vad var det vi sa”. Att hela denna uppblåsta verklighetsfrånvända vänsterpolitiken en gång skulle gå överstyr är något som jag med några år på nacken fått äta upp ett antal gånger. Att det inte bara går att låna och låna till välfärd vi absolut inte ha råd med, var det ingen som riktigt tog på allvar när vi borgare oroade oss över framtiden under 1970 talet.

Ta bara det där med pensionssystemet. Jag vill minnas att vi borgare kämpade ganska så hår mot det där med ATP. Nu är vi där. Trots att många betalt in stora summor visar det sig att kanske inte alla får den pension man hoppats på. Man måste trots stora avsättningar ändå betala för en privat pensionsförsäkring utöver ATP för att kunna ganaranteras en dräglig pension. Återigen klingar orden i mitt huvud. Vad var det vi sa. Men då lyssnade igen.

Det där med att vara höger. Det låter inte det minsta sexigt. Det låter kanske till och med fel. Det låter gammalmodigt och förlegat.  Jag tror verkligen tiden är mogen för en ordentlig högervåg. Lite som den vänstervåg som sköljde över landet under 1900 talet. Vi borgare behöver stå upp och visa att även vi kan vara sexiga, inne och inte alls några gamla mossiga gubbar och kärringar som ängar dagen åt att vara motvalls.

Hur sexig kan man då vara som höger? Jag säger att the sky is the limit. Jag menar hur sexigt är de inte med starka ståndaktiga statliga finanser. Ta te x ord som reformutrymme, vad behövs mer för att bli upphetsad? Eller, varför inte 1% ränta och näst intill ingen inflation. Jag tänker på hur många sexuella uttryck som slutar på ”tion”. Kanske kan starka välfyllda banker locka fram en vällustkänsla, i tider när banker i Europa står vid konkursens rand. För att sen inte missa höjdpunkten, en av de starkaste ekonomierna i Europa. Sen har vi hela paketet av frihetssträvanden och valfrihet. Upphetsningen bara dallrar i luften. Det borde inte vara svårt att göra höger sexigt och inne. Valåret 2014 Står för dörren, det är bara att köra… Sveriges befolkning behöver dessutom påökning…

12 svar

 1. Det är väl ungefär så här det är att vara höger…

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article17107952.ab

  • Hej Peter
   Vad jag vill minnas hade vi en mycket mera allvarlig situation på detta tema under 1990 talets sista hälft. Då var orsaken att pengarna var slut. Nu är orsaken att sjuksköterskorna vill ha mer betalt, viket jag såklart välkomnar. Bifogar ett exempel. Det går att hitta mycket mer om du är nyfiken.

   http://ulf.ing-steen.se/~ulf/sjukvardenlakarenpolitikern.htm

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Det är 2013 nu. Sjukvården håller på att kollapsa. Att komma med tramsig retorik och hänvisa till politiska gärningar som hände för 15 år sedan är dömt att misslyckas…

   • Hej Peter
    Sjukvården var tydligen även på väg att kollapsa 1998. Vad jag vet så har vi fortfarande en sjukvård. Att människor hamnar under press i sitt yrkesliv behöver inte nödvändigtvis vara en ödesfråga för hela landets sjukvård. Jag har full förståelse för den situation som landets sjuksköterskor befinner sig i. Det är mycket jobb, stress och låga löner. Men det är inga nyheter. Frågan är vad landets fackförbund gör åt saken? Kanske är sjuksköterskornas arbetssituation en fråga för arbetsmiljöverket?

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Visst är det en fråga för Arbetsmiljöverket. Festligt att det var just regimen Reinfeldt med Littorin i spetsen som så fort de kom till makten valde att skära ned med minskade anslag om 160 miljoner kronor och sparka 275 anställda på just Arbetsmiljöverket. På vilket sätt skulle det förbättra situationen för de anställda inom sjukvården??

  • Hej Peter
   Jag tror att det beror på att väldigt få väljer att utnyttja de tjänster som arbetsmiljöverket har att erbjuda. Utnyttjande frekvensen av de tjänster som arbetsmiljöverket har att erbjuda, har konstant sjunkit de senaste 15 åren. Personligen är jag en anhängare av de tjänster arbetsmiljöverket har att erbjuda. Det är något som borde marknadsföras i bredare omfattning.
   Vad jag förstår har inte sjuksköterskan i artikeln vänt sig dit för att få hjälp med sina utmaningar på arbetsplatsen. Under min gärning som livsmedelskonsult träffar jag ofta på representanter från arbetsmiljöverket. Arbetar för dagen med ett företag som står inför liknande utmaningar. Man kan tillhandahålla en gratis mall, där man utför en bemaningsanalys. Mycket talar för att någon sådan har inte utfört på den arbetsplats där den aktuella sjuksköterskan utför sin dagliga gärning. Jag är ofta i kontakt med arbetsmiljöverket, när jag upprättar rutiner för hur hygien och personal skall utföras. Man ringer eller mailar och får nästan omgående kontakt för konsultation i arbetsmiljöfrågor.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Faktum kvarstår. Sjukvården håller på att kollapsa och ansvaret för det kan rimligen inte ligga hos dem som arbetar inom sjukvården utan det måste vara politiska beslut som ligger bakom.

   • Hej Peter
    I valfrihetens Sverige går det bra att byta vårdalternativ både som vårdtagare och vårdgivare (Om nu inte anställningsavtal od säger annorlunda såklart). Är man missnöjd med sin arbetsplats inom den offentligt drivna vården får man väl söka sig till ett privat dito. Om det nu är så att den offentliga vården är på väg att kollapsa (Vilket i stort sett inget överhuvudtaget tyder på, alla sjukhus drivs för fullt, jag har inte sett ett enda vara i behov av att läggas ner eller på annat sätt inte vara funktionellt), är det väl tur att vi har privata alternativ att tillgå. Det som du och din åsiktsbröder är emot.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Åhh…den sista kommenteraren du lade visar ju med all tydlighet vilket vilken människosyn du har. Tänk om alla de som arbetar inom sjukvården läste den, då skulle du överhuvudtaget inte få någon vård ifall du skulle behöva uppsöka ett sjukhus. Vilket vore rätt åt dig, faktiskt.

  Det var nog i särklass den sämsta, vidrigaste och mest korkade kommentar du lagt. Vad är du för sorts människa egentligen??

  • Hej Peter
   Hade jag utfört min proffsgärning på en arbetsplats och upplevt det som beskrivs i artikeln, hade jag definitivt börjat söka mig om efter ett nytt jobb. Det hade kanske även fått den nyvarande arbetsgivaren att tänka i nya banor.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Nu är ju inte alla som du, vilket vi ska vara väldigt glada över…

 4. Sverige har blivit ledande i fattigdomstillväxt…

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article17129776.ab

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: