Fördelarna med mångfald


Att känna tillhörighet är inte en mänsklig rättighet. Tillhörighet och att ingå i ett samhälle är ett mål att stäva efter. Att födas i ett land är inget man väljer. Det är en sak som absolut helt och hållet står utanför en människas förmåga att påverka. Det som därefter utspelar sig är att man får ett band till den plats där man förlägger sin uppväxt. Fram tills dess att man är 18 år är man överlämnad till sina föräldrar val av plats, var denna uppväxt kommer att utspela sig.

Mångfalden sätts på prov när mäniskor med skadade band till sin uppväxt söker tillhörighet i ett nytt samhälle. Alla har vi en relation till vår uppväxt. Nästa alla värderingar, åsikter och värderingar skapas under inverkan av den miljö och tidsperiod där vi förlägger den första delen av livet. Vilket absolut inte är några nyheter. Att jag påtalar dessa välkända faktum är i syfte att belysa det där med mångfald. Sätta focus på de delar av vår kultur som tydligen upplever svårigheter att se mångfaldens fördelar.

För det första, en person som väljer att söka asyl i te x Sverige, gör det oftast med utgångspunkt av ett påtvingat val. Utmaningen står i hur mångfalden hanterar situationen i asyllandet. Reaktionerna står i proportion till hur ett samhälle klarar av att möta förändring och se sina grundläggande värderingar bli utmanade.

Kan man då hamna i en situation där man släpper synen på mångfald helt fri. När man helt enkelt glömmer att vårda den relation alla har till den plats där man vuxit upp och där man lärt sig allt om livet och levernet. Jag vill påstå att det även här finns en gräns. Men gränsen är individuell. I toleranta och insiktsfulla miljöer är det säkert så att mångfalden har lättare att få fäste. Precis som att miljöer där man inte klarar av att hantera nyheter och förändringar, kan göra det svårt för mångfalden att komma igång.

Med andra ord. För att mångfalden skall utvecklas behöver man kanske arbeta med två täter. Skall mångfalden hitta nya dimensioner, bör inte bara vi som idag ser oss som Svenskar jobba med våra perspektiv och hur vi ser på det där med förändring. Det behöver även ske en understödd integration som gör det möjligt för den asylsökande att lära sig hur man hanterar mångfaldens utmaningar. Vi infödda Svenskar behöver lära oss de band som en asylsökande skapat i det land där han/hon växte upp. Precis på samma sätt bör man göra från andra sidan. Här bör man kunna särhålla regionala skillnader. Svårigheter som kan komma i dagen är att man kommer för nära den personliga integriteten. Men jag tror verkligen att det går ett utforma ett utbyte som håller en viss höjd över den personliga nivån.

Min tro är ett sådant arbete skall underlätta för att komma igång med ett bredare integrationsarbete. Det pratas om samhällsklyftor och andra samhällsutmaningar. Men en stor klyfta som finns i samhället är nysvenskarnas vandring in i det Svenska samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: