Vad välfärden tål av marknadspåverkan


Apotek, skolor, äldrevård och sjukhus etc. Allt sammanfattas populärt som vår gemensamma välfärd. Vårt gemensamma pund som genom höga skatter och en succesiv utbyggnad av vår offentliga sektor som skapats över tid. Inget som vi Svenskar bara fått till skänks. Allt har betalts via generationers svett och möda.

På senare tid, av ideologiska själ och i valfrihetens namn, har denna välfärd sakta men säkert övergått till att skötas och ägas av privata initiativ. Företagande är och förblir ett risktagande på hög nivå. Oavsett bransch är alltid ett företag en chanstagning. Fakta som absolut inte kan bortses ifrån. Men att bedriva ett förtetag som får betalt i form av skattemedel är inte vad som egentligen menas med valfrihet.

Jag vill mena att den optimala valfriheten består i hur man själv väljer att hantera sina välfärdspengar. Ska vi ha skattefinansierad välfärd i detta land måste vi också följaktligen även få hantera våra välfärdspengar, utifrån vår egna förmåga och vilja.  Jag kan tänka mig ett system där man själv väljer att förvalta sina sociala pengar och ett system där staten står för förvaltningen av våra sociala medel.

Att vi idag ser avarter inom sk outsourcade före detta statliga och kommunala bolag, beror till stor del på hur ersättningssystemen fungerar. Skulle det varit så att människor själva hanterade sina välfärdspengar, skulle det vara mer tryck på de privata välfärdsbolagen att vara skötsamma. Då skulle valfriheten fungera på ett helt annat sätt. Idag är det i princip riskfritt att starta ett vårdbolag. Medans att vi idag ser helt andra effekter i de privat drivna skolorna. De privata skolorna är idag på ett helt annat sätt utsatta för konkurrens. Är det så att en privat skola inte uppfyller kundernas (Elevernas, föräldrarnas) krav och önskemål är skolan ett minne blott.

Valfrihet går inte att införa till hälften. Ett system där valfrihet och fri konkurrens är en ingrediens, kan man sen inte i efterhand komma med önskemål om hur mycket valfrihet eller konkurrens man vill ha. Valfrihet är det fria valet som inte kan kompromissas bort. Antingen eller. Tiden är mogen för Sverige att ta nästa steg mot ett än mer utvidgat fritt val.

Ett svar

  1. Av inlägget kan jag bara dra slutsatsen att du vill att den politiska vägen ska gå mot en nattväktarstat. Vilket majoriteten av svenskarna naturligtvis aldrig kommer vilja.

    Sen är det extra festligt att den fullkomligt förvirrade vice statsministern Jan Björklund som tills alldeles alldeles nyligen ansåg att det här med riskkapitalister är bättre än skivat bröd men nu, 1 år före valet tycker dessa är som mögel. Röstfiske?

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/bjorklund-skarper-tonen-mot-riskkapitalister/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: