Allt eller inget


Kanske blir frågan om den privata offentliga verksamheten en av valet 2014 största frågor. Vi ser idag att många av de privata skolor som var en del i avknoppningen,  vara på väg att gå i konkurs.

Valfrihet och sunda konkurrens vilkor är på den grund som ett framgångsrikt samhälle växer fram. Här finns i stort sett inga alternativ att hämta. Skall valfriheten verkligen fungera måste alla faktorer finnas med, för att alla effekter fullt ut verkligen skall få en ärlig chans. Jag menar att valfrihet och frihet måste fungera på alla håll. Att bara sälja ut skolor och vårdinrättningar som sen får sin finansiering från staten är inte frihet i mina öron och ögon. Frihet är när en människa själv både betalar och väljer den vård, skola eller omsorg som så önskas.

Den Svenska avknoppningsmodell vi de senaste åren sett växa fram är absolut inte optimal. Vi behöver gå djupare ner i frihetstankarna för att hitta villkor som bygger denna modell starkare i grunden.

För det första behövs en modell för att kunna välja hur man önskar hantera sin skattsedel. Det bör vara valfritt hur man väljer att hantera sina skatter och sociala avgifter. Antingen väljer man en modell där man s.a.s löser sina skatter och sociala avgifter som idag enligt den sk Svenska modellen. Eller så väljer man att själv administrerar sina skatter och sociala pengar. Låt säga att man i den modell där man själv står för sina skatter och sociala avgifter, betalar en grundläggande kommunlaskatt på låt säga ca 15%. Sen har man en statlig obligatorisk skatt på inkomster över 44 000 kr/månad på kanske i runda tal runt 7-8%.

Har man sen denna typ av skattsedel betalar man själv för sin vård, skola och omsorg. Oavsett om man väljer ett privat eller ett offentligt alternativ.

Skall vi ha sjukhus, skolor och vårdinrättningar i Sverige som drivs i privat regi, så skall det inte vara staten som betalar deras existens. Det skall vara människors fria val som betalar deras existens. Alltid när man väljer att göra två saker samtidigt brukar en av dessa två saker bli kraftigt lidande. Att bedriva valfrihet och samtidigt ha en så pass stor offentligt driven sektor, som det trots allt finns i Sverige, är på sikt en omöjlighet.

Vi är visserligen inne i en övergångsfas. Men valet 2014 måste på något sätt verkligen renodla de ideologiska riktlinjerna.

Jag tror på fullt allvar att Sverige kan ha två modeller enligt dessa tankar. Att släppa loss det fria valet fullt ut måste på något sätt vara en av de två vägarna. Den andra vägen är en återgång till gamla tiders lösningar.

I princip ser jag en lösning som att första steg, det är att se över skattsedlarna så att man kan välja väg. En väg för valfrihet med 100% eget ansvar och en väg där man helt enkelt väljer att stanna kvar så som det alltid har varit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: