Reformera mera


Kanske är det så att den ekonomisk krisen inte ens är inne i början av en process, där man kan anse att vara inne i början av slutet. Men är det Världskonjunkturen eller våra ambitioner med att utveckla samhället som skall leda oss in i framtiden. Vi har att ta ställning till vilka reformer som skall leda Sverige till att fortsätta som det välfärdsland omvärlden lärt känna oss.

Det verkar som om det är två stora breda huvudlinjer, där vi står i ett vägskäl och beskådar de vägar vi kan tänkas beträda in i framtiden.

Att vägen skall kantas av ansvarstagande inför ekonomi och rådande resurser ser jag som en självklarhet. Det rådande reformutrymmet är alltid en tvistefråga. Har vi 10, 20 eller 30 miljarder att bygga våra reformer på?  Men en sak är fullkomligt klar och det är att alla nya människor som kommer i jobb är en enorm vinst för samhället ur i stort sett alla aspekter som kan tänkas. Reformutrymmet bör därför användas där vi vet att folk kommer i arbete, lämnar utanförskap och vill vara delaktiga i samhället som aktiva samhällsbyggare. Skattesänkningarna har fram till idag indirekt hjälpt ca 200 000 människor att lämna utanförskapet till förmån för ett aktivt liv på knappt 5 år. Med skattsänkningar i samma takt som tidigare och samma takt på brutna utanförskap skulle hela utanförskapet vara utraderat på mindre än 20 år. Snabbt vandrat för att bryta ett utanförskap som tog nästan 100 år att bygga upp av socialdemokratisk utslagningspolitik.

Var inte rädd att reformera. Jag vänder mig till Anders Borg. Jag vet att 2014 är ett valår. Man skall självklart tänka sig för innan man gör något ur denna aspekt. Men fortsatta skattesänkningar är vägen framåt som leder Sverige till fortsatta framgångar. Idag har vi verkligen chansen på ett helt unikt sätt. Ett nytt steg mot nya skattelättnader gör att Sverige vinner fördelar emot övriga Europa. Sannolikt blir då Sverige ett mycket intressant land att förlägga investeringar i. Vi blir ett land med mycket lockande förutsättning. Det finns i stort sett bara ett hinder och det är den relativt starka vänstern i landet. Det kan få en avskräckande effekt på företagsetableringar i landet.

Hur man än ser på saken och på ena sida lyssnar på Calmfors syn på reformutrymmet, är det ändå övervikt åt att fortsätta på den inslagna vägen.

Effekten vi sett de senaste månaden med fallande arbetslöshet är signaler som man bör ta fasta på. Trots att experter anser att den globala ekonomiska krisen inte är över, ser vi positiva signaler här i Sverige på flera områden. På goda grunder bör vägen framåt vara att reformera mera med fortsatta skattelättnader som huvudsakligt vapen.

Ett svar

  1. Låna pengar till att sänka borde även du anse vara korkat. Om Juholt hade gjort samma sak hade varenda inlägg från dig handlat om hur just korkad han hade varit…erkänn 😉

    Men jag har förstått att du tillber guden Borg och ALLT han gör är rätt och bra för en troende som inte törs släppa sargen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: