Tid för en Borgerlig Progressiv Regionalpolitik


Att få ut mycket från en relativt liten satsad slant, är den politik som de senaste decennierna speglat satsningar på den landsbygd som landets regioner tvingats leva med. Men alla EU bidrag tänker säkert många vänner av ordning. Visst är det så. EU och de bidrag som kommer därigenom  har varit och är nyttiga för landets alla Regioner.

Men vänder man sen på skutan och tittar på alla skatter som drabbat landsbyggdens befolkning, ser vi ett annat perspektiv växa fram. Alla drivmedelsskatter som infördes av den Gröna vågen på 1990 talet, är bl. a en av de barlaster som landsbygdens befolkning fortfarande får gå och släpa på. Sen har vi hela spektrat av ekonomi och svårigheter att expanderta de verksamheter som idag är aktiva på landsbyggden. Att dessa företag vanligtvis handlar om Jordbruk i varierande former framstår väl som en underförstådd självklarhet.

Här ser man en klar och tydlig skillnad mellan te x Franska bönder och de bönder som befinner sig innanför Sveriges gränsdragningar. Som Svensk bonde av idag verkar det som man tom. glömt bort sitt eget parti. Man tror knappast sina ögon när man beskådar den enormt låga nivå landets bonderörelse befinner sig på i opinionen. ”Hallo Annie, where is your gun?” Precis som om man verkar vara nöjd, mätt och belåten. Precis som om att man på något sätt inte tycker att det finns några regionala utmaningar kvar att ta sig an. Nog för att det finns utmaningar i överflöd. Nog för att det finns mycket åsikter och känslor från detta håll som inte verkar få fäste i den politiska debatten.

Det kan bara inte få fortsätta på detta sätt. Det måste till en ordentlig politisk debatt som speglar de villkor som ofta är synonyma med att dagligen bo och verka i landet Sverige, utifrån ett regionlat perspektiv. Dagens politiska debatt tenderar att allt mer föra fram storstädernas och de folkrika regionernas sak. Det är med tystnad den mindre lantbrukaren hanterar sitt missnöje. Det är inte via högljudda protester han eller hon går till angrepp. Det får inte vara så att det slutar med att Bonde söker fru på TV 4, får spegla de utmaningar landets regioner står inför. Vi pratar ofta om att det är jobben som kommer att bli valet 2014 stora fråga. Vinner man stort förtroende i jobbfrågan som politiskt parti eller block är det valsegern man skördar. Men då får man inte glömma bort de i Sverige som står för sådden..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: