Bakom orden ligger en helt annan sanning


Hörde det sommartal som framfördes av Stefan Löfvén. Den resa som Stefan Löfvén gjort som sosseledare är både snabb och ganska så väl utförd. Men sakta glider han in på Persson/Sahlin/Juholt spåret.

Jag slåss över hur snabbt de stora vänsterorden börja växa fram. Nu när man upplever opinionen som någorlunda stabil, släpper man loss den gamla välkända sosse retoriken. Samtidigt märks hur enormt försiktigt ämnen för talet är utvalda. Man tar bara kliv där marken verkligen är säkrad. Där man verkligen vet att opinionen är på den positiva sidan ur ett sosse perspektiv.

Luftslott byggs effektivt upp och retoriken göds med dolda skattehöjningar på ett underförstått sätt, som inte förväntas uppfattas av sosse Svensson. Tal inför redan frälsta är inget som imponerar på mig. Tal som bygger på den gamla vanliga traditionella sosse smörjan blir ofta idag genomskådade. Kritiska ögon kommer att se helt andra saker än vad Stefan Löfvén hoppas på.

Åtstramningar i friheten och vinstregleringar i företagsamheten är allvarliga förändringar av den Svenska modellen. För första gången lyckas Stefan Löfvén väcka den där unkna gamla lukten av gråsosse. När han slår an tonen om regleringar, centraliseringar, ofria människor och skattehöjningar känner jag en iskall vind från flydda tider svepa runt kroppen. Man tänker sig en köldslagen vinderkväll på Rödatorget med svältande människor på gatorna. Visst låter det patetiskt att känna något sådant. Men nu när Stefan Löfvén börjar bli tydligare i retoriken, blir allt tydligare. Nu ser vi verkligen vilka politiska alternativ som kommer att ställas emot varandra söndagen den 14 september 2014.

Men tydligheten är välkommen. Det är verkligen bra att Stefan Löfvén nu vågar vara öppnare med sin ambitioner. För första gången på många år har sossarna nu en retoriker som kan glida in under befolkningens känsliga radar i Stefan Löfvén. Det är bara att beklaga.

Men på den positiva sidan ser vi nu att han vågar börja vara ärlig. Personligen tror jag inte att han kan vinna speciellt många väljer i te x skolfrågor på sikt. Det finns på tok för många lik i garderoben när det kommer till den sk sosseskolan. Jag tror verkligen inte någon enda människa vill ha tillbaka den flumskola som det senaste i raden av sosseregeringar lyckades prestera. Inte heller när det kommer till den ekonomiska politiken står han speciellt säkert i debatten. Det finns en långdragen historia med minst sagt tveksamma insatser genom tiden, när det kommer sosse ledda regeringar och hur de (Inte) lyckades med att styra Sveriges ekonomi.

Kommer man sen in på jobb och arbetsmarknad ser det inte heller speciellt ljust ut. Den retorik som Stefan Löfvén bygger upp är verkligen ett vänsterspöke i ordets rätta bemärkelse. Inte med ett ord tar han upp hur an ser på te x sjukförsäkringen, a-kassan eller hur han ser på det faktisk arbetet med att skapa förutsättningar för att människor skall hållas i närheten av arbetsmarknaden när de hamnar i problem i livet. Med näbbar och klor kämpar han sig för detta för honom och det parti han förträder, svåra historia på detta område, med undvikande ord om att ordna utbildning till allt och alla och att vilja skrota Fas 3. Nu vet vi alla att hade det varit så enkelt, borde alla regeringar i hela världen bara beställa utbildning till allt och alla.

Tänker man te x på de 800 000 människor som idag befinner sig i utanförskap kännes det där med utbildning som en ganska så avlägsen insats. Att dessutom vilja skrota deras enda livslina avslöjar Stefan Löfvéns verkliga avsikter med sin politik.

Med mycket stor säkerhet är vare sig Stefan Löfvén eller det parti han förträder speciellt intresserad av att ta tag i dessa frågor. Ser man historisk på saken utifrån sosse håll, är det så att man i princip bara spär på utanförskapet med sina skattehöjningar, förtagsfientlighet och utslagningar av människor som verkligen vill vara med och bygga samhället. Man vill bara får dessa människor att förvinna. Man har inga politiska verktyg för att kunna hjälpa de som behöver det som allra mest. Man vill bara göra som Göran Persson och det är att gömma dessa människor bakom siffror och lögner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: