Utanförskapets samhällsperspektiv


Det var flera år sedan hoppet om att ens kunna börja söka jobb dog ut. Bostad, bil och socialt umgänge är bara skuggor i en övrigt genomgrå vardag. Trots en bra utbildning som bilmekaniker tog livet en oväntad vändning, den där vinerdagen för några år sedan. En lätt sladd på bilen och livet skulle visa sig vara väg åt ett halt annat hål. Efter 7 st operationer är nu ryggen så gott som helt återställd. Men som långtidssjukskriven 45 åring är man tydligen inget som arbetsmarknaden vill ha eller känner sig vara i behov utav.

Denna historia är bara en påhittad dito. Men den kan spegla många människors situation i landet Sverige anno 2013. Säg den människa som lever livet utan berg och dalar. Säg den människa som verkligen inte i grunden vill försörja sig själv. Skall man bygga ett rättvist och jämlikt samhälle måste man skapa möjligheter för alla att komma tillbaka. Oavsett hur djup dalen i livet är så går det att komma upp. De är en fråga om tid, vilja, kunskap och resurser. Att en långtidssjukskrivning övergår i ett utanförskap är en handling som nästan inte behöver någon knuff alls åt fel håll för att den skall ske. När sen den utanförsatta människan skall återgå som aktiv samhällsbyggare är uppförbacken oändligt tung och svår. För att inte säga näst intill omöjlig om inte samhället är utformat på ett sätt så att det går att genomföra processen.

Förändringarna som idag är genomförda i sjukförsäkringen är ett steg i rätt riktning i denna process. Att lägga focus på arbetsförmåga i stället för oförmåga har inneburit att många människor idag har fått en andra chans till ett liv som aktiv samhällsbyggare. Man har kanske helt plötsligt fått upp ögonen för det där gamla drömjobbet som man tidigare inte trodde var möjligt och påbörjat en utbildning. Många sitter kanske och vantrivs inom reformen jobb och utvecklingsgarantins olika faser. Men mycket mer finns att göra. Årligen återsänder arbetsförmedlingen över 3 miljarder oförbrukade kronor till staten.

Just är det spännande att låta fantasin flöda. Här är ett område som inte vet sina gränser, utom när människa väljer att sätt dem. Här borde det vara fullt möjligt att s.a.s. tänka utanför boxen. Med focus på utanförskapets perspektiv, borde det kunna vara fullt möjligt att hitta underlag till dv olika reformer, som skulle kunna sätta sprätt på de 3 miljarderna som tydligen inte arbetsförmedlingen förmår att omsätta.

Jag ser det så här. Det finns mång aspekter att beakta när man tar sig an och försöker skapa jobb på s.a.s. konstgjord väg. Dvs när det inte egentligen finns några marknadsmässiga villkor som gör att ett arbetstillfälle uppstår. Det finns alltså ingen efterfrågan ur ett strikt marknadsperspektiv. Väljer man ändå att skapa detta jobb med pengar från te x staten, finns risk för att snedvriden konkurrens slår ut redan etablerades företag på marknaden med liknande tjänster och produkter.

Låt säga att man kan starta ett utbytesprojekt alt reform. Man byter utanförskap mot att få vara samhällbyggare. Prova att byta ditt utanförskap mot att under en tidsbegränsad period för vara del i en verksamhet eller samhällstjänst. Det skall vara obligatoriskt att minst en vecka i månaden vara aktiv i utbytestjänsten, med fullvärdig lön, samtidigt som man söker jobb på vanligt sätt, hämtad från arbetsförmedlingens 3 återlämnade miljarder kronor.

Här går att hämta så förfärligt mycket mer. Man hör te x socialdemokraternas Stefan Löfvén ropa efter mera utbildning. Men jag tror verkligen inte att svaret på att bryta utanförskap är mera utbildning. Utbildning är bara ett av alla de verktyg man bryter utanförskap med. Men kanske det viktigaste redskapet vi alla människor besitter i denna samhällsutmaning är medkänsla. Att vi verklige bryr oss om de som för tillfället har det jobbigt i livet på det ena eller andra sättet. Slutar vi människor att bry oss om varandra är alla miljarder i Världen helt värdelösa. Det kan mycket väl vara så att den bästa hjälpen är ett vänligt ord på vägen. Stöttande och omtänksamhet är näst intill kostnadsfria. Men är redskap med mycket hög effekt och kvalité när det kommer till att bryta människors utanförskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: