Pennalism som metod att fostra


Man kan inte låta bli att förundras. Att nu det gamla anrika Lundsberg stängs med omedelbar verkan, kan nästan tyckas vara konstigt. Precis som att inte alla alltid egentligen mycket väl förstått vad som verkligen hänt innanför skolans väggar. Skolan som fostrat samhällets toppar i århundraden, har en mycket djupgående tradition av s.k. kamratfostran.

Våld och hot om våld tillhör vardagligheterna på denna mytomspunna skola. Att få sin utbildning där, innebär nästan oavkortat att hamna på samhällets gräddhylla som yrkesaktiv individ. Vad är det då som får eleverna att utöva pennalism mot varandra? Varför bränner de äldre eleverna sina yngre dito med strykjärn? På mycket goda grunder kan man alltid påstår att våld i alla dess former är fel och alltid obefogat. Mot denna bakgrund blir beteendet allt mer konstigt och verklighetsfrånvänt.

Nu är det inte så att jag på något sätt försöker gå upp i försvarsställning, och försöker påvisa att kamratfostran med strykjärn är något bra. Nej, jag försöker snarare skapa en bild som på något sätt skapar förstelse för det som sker. En förståelse, som säkert inte den som bli bränd med ett strykjärn under några som helst omständigheter kan ta till sig.

Vad kan vara orsaken till att man önskar förlägga sin gymnasieutbildning till denna skola?

Man får väl anta att man inte lär sig mer om livet om man är bränd, misshandlad eller utsatt för trakasserier under sina skolår. Men en sak skiljer en obränd, otrakasserad elev från en som genomfört sin skolgång helt utan prövningar och det är hur man ser sig själv i en påfrestande situation. Hur man ser på sig själv och hur man fungerar under mycket svåra omständigheter. Har man fått sin utbildning vid Lundsberg är man en av Sveriges blivande ledare. Man kommer att hamna på toppen av toppen. Den som varit på toppen vet vad som händer där. Man blir granskad, utsatt, för att inte säga förföljd och trakasserad. Det kanske t.o.m. är så att alla toppmänniskor vid något tillfälle i livet gärna hade bytt ut sin situation mot att bli bränd med ett strykjärn. Det är inte på något sätt så att vara på toppen i en organisation, betyder att man inte prövas. Varje dag löper man risk att få svara på svåra frågor, ta tuffa beslut om uppsägningar, konkurs, se konkurrenter vilja, bokstavligt talat köra kniven i en.

Det är denna vardag som stunderna på Lundsberg utbildar sig att förlägga sitt yrkesliv till. Här är det inte tal om att vara småsnäll. Här är det tal om att våga vara tuff när det verkligen gäller. Här handlar det om ansvar för kanske 1 000 tals människors jobb och välbefinnande.

Vän av ordning kan kanske tycka att det borde finnas andra metoder att träna de som skall leda de stora företagen här i Sverige. Nog finns det sådana metoder. Men när man ser allt ur ett globalt perspektiv är vi långt efter Världens stora universitet och gymnasieskolor är det kommer till pennalism. Det som sker på Lundsberg är en droppe i havet om vi te x tittar på Oxford, Princeton University ed. Där är pennalismen ett betydligt mera vardagligt inslag i utbildningen. Om det sen går att påvisa att det är tack vare eller trots pennalismen, dessa universitet har sådana enorma framgångar, är väl en sak som återstår att se i framtiden.

Ett svar

  1. Den absoluta majoriteten av Sveriges företagsledare, politiker och makthavare har naturligtvis INTE gått på Lundsberg. De allra flesta av dessa är vanliga hyggliga människor som tillför landet gott. Sen finns det psykopater som tror att bränna andra människor med strykjärn är av godo för senare färd mot samhällstoppen. Rektorn som tillsammans med styrelsen för Lundsberg är mer eller mindre psykopater som trots granskning av Skolinspektionen låtit pennalism och mobbing fortgå. Nu fick de till sist ta konsekvensen av sitt sjuka psykiska beteende.

    Trist förstås att oskyldiga elever drabbas men ledningen för skolan har haft decennier på sig att rätta till detta. Det kan omöjligen komma som någon överraskning att skolan nu stängs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: