Vilket samhälle vill vi ha?


Retorisk kan det mycket väl gå bra att blanda Äpplen och Päron. Men när det kommer till praktik och verklighet märker man att Päron faktiskt är Päron och att Äpplen faktiskt är Äpplen. Året innan ett Riksdagsval kan man som oppositionspolitiker nästa dra till med vilka lögner som helst för att vinna opinion. Det är lite i den andan som nu Stefan Löfvén låter retoriken flöda.

Ofta börjar han inläggen med frågan; vad är det för ett samhälle vi egentligen vill ha? Klart att alla vill ha ett bättre samhälle. Av den enkla orsaken att allt faktiskt alltid kan bli bättre. Speciellt om man väljer att helt utelämna en referenspunkt, blir det en väldigt smäktande retorik av ett dito upplägg.

Områden som skolan, privatiseringarna och arbetslösheten är tacksamma ämnen att lyfta om man är en oppositionspolitiker av idag. Man skall aldrig skylla på omständigheterna. Man skall aldrig låta sig sänkas till en dito låg nivå. Men faktum är att Sverige verkligen har satsat sig igenom dessa svåra tider vi är i slutfasen utav. Vi har satsat på en skola där kunskap och lärarkompetens sitter i högsätet. Vi har genomfört den kanske största omvandlingen av sjukförsäkringen sedan 1900 talets mitt. Vi infört reformer i en takt av sällan skådat slag. Brutit utanförskap som gjort att 100 000 tals fler människor idag är aktiva samhällsbyggare. I svåra tider har vi lyckats med konststycket att balansera utgifter och inkomster på ett sätt som möjliggjort allt detta på mindre än 7 år.

Vad är det då för ett samhälle man söker? Vad är det som önskas?

När man närmar sig denna punkt blir det genast betydligt tystare. Åtminstone mindre selektivt. Här finns egentligen inte speciellt mycket. Man tror te x  att utbildning av utanförsatta kommer att göra dessa människor attraktiva på arbetsmarkande. Tron på höjd skatt är grundmurad. Genom att göra det dyrare för företag att anställa ungdomar, tror man sig kunna råda bot på ungdomsarbetslösheten. Man vill hindra privata initiativ i offentlig verksamhet att ta ut vinster. Listan kan göras lång. Lägger man då ihop allt detta. Vad är det då man får? Kommer allt detta till att lyfta det Svenska samhället till nya höjder. Kommer det att bli rättvisare och bättre. På denna punkt vill jag nog helst referera till historien. Det blir inte bättre och rättvisare. Det blir precis tvärt emot plus den lilla effekten att ekonomin körs i sank. Vi har sett det så många gånger, på så många platser runt om på Jordklotet. Det blir den nedåtgående Vänsterspiralen som börjar snurra. På några år så har företagen börjat fly landet. Först flyttar de ut huvudkontoret, efter några år så följer hela företaget, med jobb och allt ut ur landet. De höga skatterna blir det bara färre och färre som har råd att betala. Eller snarare tycker sig ha råd att betala. Vilket får till följd att det växer fram en gigantisk svart, tjänst och produktmarknad.

Vad är det då för ett samhälle som Stefan Löfvén egentligen står och talar om. Det är en utopisk dröm som i bästa fall för vissa låter bra. Men i praktiken handlar det om en katastrof. Det han pratar om är en verklighetsflykt per monumental. Inget är i praktiken långsiktigt genomförbart. Livet är mycket mera komplext, än ett vänsterpopulistiskt valtal. Det är en helt annan verklighet som vi alla här ute i har att brottas med. Vänsterpopulismen låter bra. Men i själva verket är det ett samhällsgift.

5 svar

 1. Hmm…förstår faktiskt inte din rädsla för Löfvén. Han och sossarna har ju deklarerat att vinster i välfärden kommer vara kvar. Han är för EU och euro. Han har sagt att han inte tänker riva upp ett 5:e jobbskatteavdrag. RUT, ROT och KROG kommer också vara kvar. I praktiken kommer Löfvén som när han blir nästa statsminister efter valet 2014 i praktiken förvalta moderat politik. Du borde vara överlycklig i att ha en pigg och alert ledare som kommer föra den politik du helst vill se!!

  Reinfeldt ser mest trött och ledsen ut idag. Bättre med Löfvén och de Nya SocialModeraterna vid makten då!! 😉

 2. Hey, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 3. Spelar det någon roll vem som styr?
  Vill du förbli frisk, behålla ditt arbete och få en rimlig ålderspension?
  Är du blodgivare eller presumtiv blodgivare bör du hålla koll på ditt serum ferritin (ett blodvärde), annars kan du riskera få den kroniska sjukdomen RLS (Restless legs). Speciellt känsligt är det för fertila kvinnor. Sen något år tillbaks ska Blodgivningscentralen ta ferritinprov var femte blodgivning för kvinnor, och var tionde gång för män. Men risken för RLS kvarstår. Det finns ingen samverkan mellan journalsystem Vårdcentral/Blodgivningscentral.
  Ex: Den kvinna som ger blod en gång i halvåret kan få vänta upp till 2½ år innan ferritinprov tas. Då kan RLS redan uppstått. Sen kan det bli ett helvete med Försäkringskassan(FK). Du får inte vara sjukskriven, blir utförsäkrad, får din sjukpenninggrundade inkomst satt till noll. Din kommande ålderspension blir usel. Det är en kvinnofälla i kvadrat! Dessutom som i mitt fall sover du sjukligt dåligt konstant. Varför finns ingen information om detta för blodgivare? Vi vill att människor ska fortsätta att bli/vara blodgivare, men vill inte att de ska bli sjuka. Ett Hb är inte tillräcklig analys för att hålla koll på järnvärdet!
  Är det rimligt att FK får fortsätta att gömma sig bakom paragrafer? FK utnyttjar Förvaltningsdomstol att avgöra medicinska tvister. Förvaltningsdomstol tar beslut (i mitt fall) på FK:s egna skapade handläggningsfel. Vi håller på att få ett rättsosäkert samhälle. Mitt ärende har pågått sen hösten 2007. Jag fick aldrig en dialog med FK. Ska sjuka människor behandlas godtyckligt pga politikers mål? Det är den sjukdomsdrabbade som måste påvisa att FK har gjort fel. I praktiken får man ingen hjälp i form av advokat.
  Blodomloppet – ett motionslopp att värva blodgivare, pågår på 14 orter i landet. Det kan missleda människor rakt in i fattigdom/sjukdom på livstid. Aldrig berättas att blodgivning har en fördold baksida. Vetenskaplig fakta finns om detta, men kommer aldrig fram vilket är ett etiskt dilemma.
  Vilket samhälle vill vi ha? Efter att ha arbetat med rehabilitering hela mitt friska liv, så är jag minst sagt förbannad (som sjuk) att Försäkringskassan får fortsätta rasera försörjningen för sjuka med familjer.

  Kent o Christina

  • Hej Kent!
   Jag är en aktiv bloggare med Moderata förtecken. Då jag som moderat ser mig som Konservativ-Liberal när det kommer till min syn på sjukförsäkringen. Jag vet mycket väl att långt i från alla är nöjda med sjukförsäkringen som den idag är utformad.
   Omläggningen av sjukförsäkringen 2007 kan enkelt sammanfattas som att man övergick till att focusera på arbetsförmåga, tillskillnad från tidigare då man tittade på arbetsoförmåga.
   Om jag förstår saken rätt är du bedömd som 100% arbetsför, trots dina besvär med RLS. Vad jag vet om sjukdomen/syndromet, så är den till viss del ärftlig. Jag vet också att nästan 10% av den vuxna befolkningen (Ca 500 000 människor) någon gång under sitt liv uppvisar symptom på denna sjukdom/syndrom. http://www.hjarnfonden.se/diagnoser/rls__599
   Jag lider med dig i dina problem. Jag hoppas verkligen att du får den behandling som sjukdomen kräver.
   Då jag inte kan se att dina problem egentligen kommer utav annat än rent medicinska utgångspunkter, kan jag inget annat än hålla tummarna för att du hittar en läkare som kan ge dig den behandling som sjukdomen kräver.
   Kanske är det så att då söker för fel symptom. Vad jag kan läsa mig till ingår även sömnlöshet i symptombilden. Är det så att du inte kan sova påverkas din arbetsförmåga negativt. Som sagt, jag önskar dig all tänkbar lycka i dina fortsatta strävanden på vägen mot ett liv som fri från din sjukdom.

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: