Mångfald som skapar jobb


När vi en gång i tiden skapade det moderna samhället, var det viktigt att produkter och tjänster hade sin specifika särart. Man såg då det som mycket viktigt att det fanns te x plåtslagare, sjuksköteskor, svetsare, bönder och grönsakshandlare. Det byggde upp en individs syn på sig själv utifrån det sätt som var dennes att försörja sig på. Med stolthet kunde man som framgångsrik grönsakshandlare stå upp inför sin omgivning och proklamera sina yrkesskickligheter.  Det var inte bara på det rent personliga planet som detta system är viktigt. Ur ett strikt samhällsperspektiv var det av (och även idag) yttersta vikt att te x en svarvare verkligen levererar sin mekaniska axlar. Mekaniken var enormt viktig. Samhället skull bli jämlikt. Då behövdes maskiner för att kunna plocka bort de jobb som ansågs vara allt för tuffa och fysiskt krävande för de som te x var ute och rensade ogräs vid ett lantbruk.

Idag är vi på väg in i en tid, där den tidigare statiska yrkesrollen är på väg att ha spelat ut sin roll. Vad vi idag behöver, är inte bara mångfald i samhälle i stort. Vi behöver även samma mångfald ur flera olika perspektiv på arbetsmarknaden. En större flexibilitet där de olika yrkesrollerna på ett nytänkande sätt bryter i genom sina tidigare stolthetszoner.

Ur alla perspektiv är alltid mångfald att föredra framför enfald och statiska tankebanor. Men den arbetsmarknad Sverige idag visar upp, är i många avseenden en rest från flydda tider.

Här finns mycket att göra inför framtiden. Säkert är det så att dagens arbetsmarknad har en urgammal ryggsäck att tomma ur. Den behöver fyllas den med nya tidsenliga idéer, som lyfter jobbskapandet till nya och oanade nivåer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: